En Sıcak Konular

'AVRASYA KARAYOLU TÜNELİ'' KAZLIÇEŞME GÖZTEPE ARASINDA OLACAK

7 Ekim 2011 18:51 tsi
'AVRASYA KARAYOLU TÜNELİ'' KAZLIÇEŞME GÖZTEPE ARASINDA OLACAK Asya ile Avrupa kıtalarını Boğaz’ın altından karayolu ile bağlayacak ‘Avrasya Tünel’ projesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi tamamlandı.

Avrasya Tüneli, Balık Hali’ni yerinden edecek

Projesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi tamamlandı

Asya ile Avrupa kıtalarını Boğaz’ın altından karayolu ile bağlayacak ‘Avrasya Tünel’ projesinin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi tamamlandı. Tünel nedeniyle yaklaşık 10 hektarlık yeşil alan yok olacak, Kumkapı Balık Hali taşınacak.

Marmaray’dan sonra Avrupa ve Asya kıtalarını Boğaz’ın altından bağlayacak olan Avrasya Karayolu Tüneli Projesi 2015’te tamamlanacak. Yap işlet devret modeli ile ihalesi yapılan, 14.6 kilometrelik yol güzergahına sahip, 5.4 kilometre uzunluğunda iki katlı tünel bulunacak projenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme çalışması tamamlandı. Hazırlanan rapora göre Kazlıçeşme ile Göztepe arasına inşa edilecek proje için 9.2 kilometrelik yol genişletme çalışması yapılacak. İnşaat süresince yaklaşık 10 hektarlık genişliğinde bir yeşil alan yok olacak.

Güzergahta bin 750 ağaç kesilecek

Proje, rapora göre 67 hektar üzerine kurulacak. Yol güzergahının yüzde 51’lik bölümü var olan yol güzergahı üzerinde kurulacak. Yol genişletme çalışmaları için yaklaşık 16 hektarlık alana ihtiyaç duyulacak. 16 hektarlık alanın yüzde 60’ı kamuya açık alanlar, parklar ve spor tesisleri, yüzde 23’lük bölüm ticari alanlar, yüzde 15’i liman ve park yerleri oluştururken kalan bölüm ise cami avluları ile mezarlıklardan oluşuyor. Raporda inşaat nedeniyle kıyılardaki park alanlarının yüzde 20’sinin kaybedileceği belirtiliyor. Güzergah boyunca yaklaşık 4 bin ağaç bulunuyor. Bu ağaçlardan yaklaşık bin 750 tanesi kesilecek. Ağaçlar kesildikten sonra, kıyı boyuna yuvalanan kuşların yüzde 50’si bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Cami de olumsuz etkilenecek

Raporda, Kumkapı’daki Balık Hali’nin başka bir bölgeye taşınacağına vurgu yapılırken Kumkapı Balık Pazarı’nda ise durumun farklı olduğu şu şekilde açıklanıyor: “Kumkapı Balık Pazarı büyük bir etkiye maruz kalacaktır. İşyerlerinin işlerliği, inşaat sırasında ve uzun vadede müşteri erişimine yönelik kısıtlamalar ve mekanın çekiciliğindeki azalma nedeniyle etkilenebilir. Bazı bölümler yıkılabileceği gibi yeni yolun yakınlaşması da önemli ve büyük bir etki yaratacaktır.”

Aynı raporda, projde değişiklik yapılmaması durumunda Göztepe’deki Aziz Bayraktar Camii’nde de olumsuz etkilenme olabileceğine vurgu yapılıyor.

Avrasya Tüneli 3 bölümden oluşuyor

1 - AVRUPA YAKASI

Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerinde 5 U-dönüşü alt geçit olarak ve yedi yaya köprüsü de üst geçit olarak inşa edilmesi planlanıyor. Toplam uzunluğu yaklaşık 5.4 km olacak ve toplam 8 şerit olacak.

2 - BOĞAZ ALTINDAN GEÇİŞ

Tünelin batı girişinde bir paralı geçiş gişesi ve işletme binası ve tünelin her iki ucundaki havalandırma bacaları ile birlikte, 5.4 kilometrelik bir mesafe boyunca her katta çift şerit olmak üzere, çift katlı bir tünel inşaatı yapılacak.

3 - ANADOLU YAKASI

Göztepe’de Ankara-İstanbul Devlet Karayoluna ulaşan mevcut D100 yolunun iki köprülü kavşak, bir üst geçit ve üç yaya köprüsü dahil olmak üzere yaklaşık 3.8 km olacak. Yol bazı yerlerde toplam 8 bazı yerlerde ise 10 şerit olacak. (VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/avrasya-tuneli-balik-halini-yerinden-edecek/403963/1/Gundem}



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,141 µs