En Sıcak Konular

ÇOCUKLARI ERKEN ADIM ATMAYA ZORLAMAYIN

2 Ekim 2011 18:21 tsi
ÇOCUKLARI ERKEN ADIM ATMAYA ZORLAMAYIN Çocukları erken dönemde yürütmeye çalışmanın eklemlere zarar verdiği, kemik eğriliğine sebep olduğu bildirildi.

Çocukları adım atmaya zorlamayın

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, çocukları erken dönemde yürütmeye çalışmanın eklemlere zarar verdiğini, kemik eğriliğine sebep olduğunu söyledi.

 Çocukların ilk adımı atarak yürümeye başlamasının bir anne ve baba için oldukça heyecan verici bir durum. Pek çok ebeveyn çocuklarının ilk adımını atmasını beklerken kimileri de çocuklarını kollarından tutarak adım attırmaya çalışır. Uzmanlar, çocukları erken dönemde yürümeye zorlamanın eklemlere ve kemiklere zarar vereceği uyarısında bulunuyor.

SAÜ Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kamil Çağrı Köse, bazı ebeveynlerin hata yaparak çocuklarına erken zamanda ayaklarının üzerine bastırmaya çalıştığını belirterek, "Elinden tutarak yürütmeye çalışıyorlar. 'İşte basıyor. Biraz daha yürümeye başlasa hareket edecek' diyoruz. 05-06 aylık bir çocuk yürümez. Gayret de etse yürümez." dedi.

Çocuğun zorla yürütülme çalışılmasının yumuşak olan eklemlerine olumsuz etki yapabileceğini kaydeden Köse, şunları söyledi: "Çocukları henüz yapmadığı bir hareketi yapmaya zorlamamak lazım. Henüz yumuşak olan kemiklere erken yük binmesi kemiklerde eğriliğe sebep olur. Çocuk kalkacağı zamanı bilir. Kalkmaya niyetlenen çocuk kendi kalkar. Emekliyecekse kendi emekler. Kimse ona 'vakti geldi' diyemez. Yine denge kabiliyeti olmayan bir çocuğu bir yerde tutundurarak ayakta durmaya zorlamak o çocuğun düşmesi ve bir yerini kırmasına sebep olur. Bazen de çocuğu bulunduğu yerden ani hareketle kaldırmak çıkıklara sebep olabilir."

Çocuklara egzersiz yaptırmanın gelişimleri için çok faydalı olduğunu anlatan Köse, "Dirsekleri, omuzları ve kalçaları açıp kapatarak, dirsekleri kıvırıp açarak egzersiz yaptırmak faydalı. Çocuk uzmanları da bunu öneriyor." ifadesini kullandı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/cocuklari-adim-atmaya-zorlamayin-217464.htm}


 



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,993 µs