En Sıcak Konular

İSRAİL'LE TİCARET DE İŞBİRLİĞİ DE TIKIRINDA

30 Eylül 2011 21:32 tsi
İSRAİL'LE TİCARET DE İŞBİRLİĞİ DE TIKIRINDA Adeta bir "siyasi rant" malzemesine dönüşen ve periyodik olarak devreye sokulan "İsrail ile kriz" durumu,hiç de göründüğü gibi değil...

Ticaret de, işbirliği de tıkırında

Türkiye ile İsrail arasından yaşanan kontrollü gerginliğin sebepleri bir bir açığa çıkıyor. İran'ın dini lideri Hamaney'in askeri danışmanı Orgenaral Safevi'nin "Türkiye ile İsrail'in perde arkasından her türlü yardımlaşmayı sürdürüyor" açıklaması, ortaya çıkan bilgilerle doğruluk kazandı.

Adeta bir "siyasi rant" malzemesine dönüşen ve periyodik olarak devreye sokulan "İsrail ile kriz" durumu, göründüğünün aksine bambaşka bir gerçekliği içinde barındırıyor. Kamuoyu önünde verilmeye çalışılan sorunlu ve gergin ilişkiler manzarası, meselenin iç yüzüne girildiğinde bambaşka bir boyut kazanıyor. İran'ın dini lideri Hamaney'in askeri danışmanı Orgeneral Safevi, Türkiye'nin son dönemdeki politikasını "siyasi poz" ve "göstermelik" olarak değerlendirip "Ankara İsrail'le perde arkasında ilişkilerini yürütmeye devam ediyor" derken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıla göre artması ve kaçak göçmenler konusunda Türk makamlarının İsrail'e yardımı da bu savı destekler cinsten.

Türkiye israil'i besliyor

Türkiye ile İsrail arasında yaşandığı söylenen yüksek tansiyon ve neredeyse savaş ilanına kadar giden tehdit vari açıklamalar, iki ülke arasındaki işbirliğini ve ticareti etkilemedi. Pazartesi günü İsrail İhracat Enstitüsü tarafından açıklanan rakamlara göre iki ülkenin dış ticaret hacmi 2011'de 2,8 milyar dolara ulaştı. Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir artışın söz konusu olurken, İsrail'den Türkiye'ye ihracatın en büyük kalemini kimyasallar oluşturdu. İsrail'in Türkiye'ye olan ihracatının yüzde 52'sini oluşturan kimyasalları, makine, metal, mineraller, kâğıt ve mukavva, tekstil ve tarım ürünleri izledi.

İsrail'in Türkiye'ye sattığı ürünlerin çoğunu hammaddeler oluştururken, bu durum Türkiye'nin ithalata dayalı büyüme resmini de ortaya koydu. Türkiye'den İsrail'e yapılan ihracat ise yüzde 23 arttı ve Türkiye, böylelikle İsrail'in 8. büyük ithal pazarı haline geldi. Ticaret verileri İsrail-Türkiye ilişkilerinin tam gaz devam ettiğini söylerken, iki ülke arasındaki işbirliğine bir örnek de, Salı günü İsrail İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasıyla geldi.

Türkiye'den İsrail'e lojistik destek

Yapılan açıklamada, 97 Fildişi Sahilli göçmenin Türk makamlarıyla işbirliği neticesinde İsrail'e kaçak girmek üzereyken yakalandığı belirtildi. Kendilerini Hıristiyan hacılar olarak tanıtan grubun, Türkiye üzerinden İsrail'e turist vizesiyle kaçak giriş yapmak istedikleri, ancak İsrail İçişleri Bakanlığı'nın istihbarat ve yardım talep ettiği Türk makamlarının devreye girmesiyle kaçak göçmenlerin engellendikleri kaydedildi.

Tahran maskeleri düşürdü

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in askeri danışmanı Orgeneral Yahya Rahim Safevi, geçtiğimiz günlerde, Türkiye ile İsrail'in perde arkasından görüşmelere devam ettiğini açıklamıştı. Orgeneral Safevi, "Türkiye'nin Siyonistlere karşı çıkışları siyasi bir gösteri. Türkler Siyonist rejimle ilişkilerini perde arkasında yürütmeye devam ediyor" şeklinde konuşmuştu. İsrail'den gelen bu rakamlar da Türkiye İsrail arasındaki derin ilişkileri doğrular nitelikte.

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/ticaret-de-isbirligi-de-tikirinda-217308.htm} 

 



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,149 µs