En Sıcak Konular

DİKKAT: TERÖR ''PANİK'' İSTİYOR

30 Eylül 2011 21:20 tsi
DİKKAT: TERÖR ''PANİK'' İSTİYOR Terör eylemleriyle 'toplumsal panik' oluşturulmak istenildiğini belirten uzmanlar, eylemlerin iç yüzüne ve toplumdaki travmalara dikkat çekti.

Terör 'panik' istiyor

Son aylarda sivilleri hedef alan terör eylemleriyle 'toplumsal panik' oluşturulmak istenildiğini belirten uzmanlar, eylemlerin iç yüzüne ve toplumdaki travmalara dikkat çekti. Uzmanlara göre saldırıların amacı toplumu psikolojik olarak yıldırmak, siyasal olarak teslim almak.

Son aylarda sivilleri hedef alan terör eylemleriyle 'toplumsal panik' oluşturulmak istenildiğini belirten uzmanlar, eylemlerin iç yüzüne ve toplumdaki travmalara dikkat çekti. Doç. Dr. Suat Kolukırık, Güneydoğu'da bölge halkının terörü istemediğini, Armağan Kuloğlu da, anayasa çalışmalarını işaret ederek PKK'nın terör eylemlerinin önümüzdeki günlerde daha da aratabileceğine dikkat çekti. Doç. Dr. Celalettin Yavuz ise eylemlerle toplum üzerinde korku psikolojisi oluşturmak istendiğini söyledi.

Eylemleri "Suikast TİM"leri yapıyor
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, son günlerde sivilleri hedef alan terör saldırılarını PKK'nın değil, suikast timlerinin gerçekleştirdiğini iddia etti. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Kuzey Irak'ta Zaho ve Duhok'ta bölge insanıyla görüşerek, terörün sosyolojik boyutunu araştıran Doç. Dr. Kolukırık, terör eylemlerinin arkasında halkın demokratikleşmesini, kalkınmasını ve zenginleşmesini istemeyenlerin olduğunu söyledi. Ayrıca Batı ile entegrasyonun da engellenmek istendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kolukırık, halkın yalnızlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Doç. Dr. Kolukırık, bölgedeki eylemlerin sadece PKK'nın işi olmadığını söyleyerek, suikast timleri iddiasını ortaya attı. Doç. Dr. Kolukırık'a göre eylemlerin arkasında bölgenin demokratikleşmesini, istemeyen güçler var. Doç. Dr. Kolukırık: "Bölgedeki terör eylemlerinin sadece PKK üzerinden düzenlendiğini düşünmüyorum. Suikast timleri var. Terör, bölge insanının kalkınmasını, demokratikleşmesini istemiyor. Batıyla olan entegrasyonunu da engelliyor" şeklinde konuştu. Terör eylemlerinin önüne geçmenin ancak 'toplumsal karşı koyuşla' mümkün olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Kolukırık, "PKK'nın eylemleri kimseye, hizmet etmiyor. Bu, Kürtler adına yapılan bir eylem olmamakla birlikte bazı güçlerin çıkarları korunmaktadır" ifadesini kullandı.

Halk terörü istemiyor
Askeri ve polisiye tedbirlerin tek başına terör sorununu çözemeyeceğini belirten Doç. Dr. Kolukırık, "Asker ve polisin dışında halkın ortak tavır sergilemesi gerekir" dedi.

Devletin, bölgede ortaya koyacağı projelerle kendisini daha hissettirmesi gerektiğini savunan Doç. Dr. Kolukırık şöyle konuştu: "Bölgedeki çatışma ortamı halkın günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor. Bölgedeki terör askeri ve polisiye tedbirlerle çözülmez. Sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler terörün ortadan kalkması için tek vücut olmalı. Aksi takdirde sosyal travmalar devam edecek. Bölge halkı terörden yana değil. Bu noktada devletin de tüm gücüyle varlığını hissettirmesi lazım. Bölgede istihdam sağlanmalı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı projeler gerekleştirmelidir. Halk terörü istemiyor. Barış, demokrasi ve zenginleşme istiyor."

Terör şiddetini daha da artıracak
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, anayasa çalışmalarını işaret ederek PKK'nın terör eylemlerinin daha da aratabileceğine dikkat çekti.

Kuloğlu, "Önümüzde anayasa görüşmeleri var. Meclis dışında bir şey yapamayacağını anlayan BDP'de meclise dönme kararı aldı. Anayasa çalışmalarında isteklerinin kabul edilmesi için baskı aracı olarak PKK, terör eylemlerini artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Kuloğlu: "PKK, 1990'lı yıllarda Güneydoğu'da askeri güçleri yok etmek istedi. Orada hâkimiyet kurmak istiyordu. Ancak başarısız oldu" dedi. PKK'nın bu durum karşısında strateji değiştiğini kaydeden Kuloğlu, "mecliste parti, dışarıda da bazı sivil yapılanmalar oluşturdu. PKK, gerçekleştirdiği terör eylemleriyle 'korku' ve 'gerilim' ortamı sağlayarak meclisteki siyasi yüzüne destek vermektedir" şeklinde konuştu.

İRA-PKK kıyaslaması yanlış
İRA terör örgütüyle PKK kıyaslamasının yanlış olacağını belirten Kuloğlu, "İRA, İrlanda'daki Katolikler ile Protestanlar arasındaki mezhepsel çatışmaydı. PKK'nın amacı ise siyasidir" dedi. Terörle mücadelede askeri yöntemin güçlendirilmesi gerektiğini savunan Kuloğlu, müzakerelerin, terörü daha da azdıracağını söyledi.

AKP bu gerçeği anlamadı
TÜRKSAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Celalettin Yavuz, PKK'nın son günlerde sivilleri hedef alan eylemler gerçekleştirmesinin, toplum üzerinde korku psikolojisi oluşturmak amacı taşıdığını belirtti. Doç. Dr. Yavuz; "Terörün amacı, dehşet ortamı oluşturarak toplumu sindirmek. 80'li, 90'lı yıllardaki 'bebek katili' dediğimiz döneme geri döndük. Terör gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi. Ancak AKP hükümetinin bu gerçeği anlamadığını düşünüyorum" dedi.

Güç gösterisi yapıyor
Askerleri hedef alan PKK'nın son iki yıldan bu yana polis ve sivillere yönelik de eylemler düzenlemesini güç gösterisi olarak yorumlayan Doç. Dr. Yavuz, "PKK, Hakkari'de, Şırnak'ta değil; Bitlis, Elazığ hatta 'Ankara'da da eylem yapabilirim' mesajı vererek güç gösterisinde bulunuyor. Son günlerde sivillere yönelik artan saldırılarla, korku ve panik ortamı oluşturulmak isteniyor" şeklinde konuştu.

Amaç, toplumu sindirmek
Doç. Dr. Celalettin Yavuz: "PKK, Hakkari'de, Şırnak'ta değil; Bitlis, Elazığ hatta 'Ankara'da da eylem yapabilirim' mesajı vererek güç gösterisinde bulunuyor. Son günlerde sivillere yönelik artan saldırılarla, korku ve panik ortamı oluşturulmak isteniyor."

Halk terörü istemiyor
Doç. Dr. Suat Kolukırık: "Bölgedeki çatışma ortamı halkın günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor. Bölgedeki terör askeri ve polisiye tedbirlerle çözülmez. Bölge halkı terörden yana değil. Bu noktada devletin tüm gücüyle varlığını hissettirmesi lazım."


Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/teror-panik-istiyor-217307.htm}



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,802 µs