En Sıcak Konular

HÜKÜMETİN ''SAHTE İSRAİL DÜŞMANLIĞI''NA ÇARPICI İKİ MİSAL

26 Eylül 2011 22:05 tsi
HÜKÜMETİN ''SAHTE İSRAİL DÜŞMANLIĞI''NA ÇARPICI İKİ MİSAL Türkiye Turizm Ofisi, İsrail medyasına reklam için 1 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.2011 yılının ilk 7 ayında ithal eilen sebze tohumunun yüzde 25'i de İsrail'den...

İsrail medyasına 1 milyon dolar

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Türkiye'nin Tel Aviv'deki Kültür ve Tanıtma Müşaviri Hasan Sarıtepeci, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin 2-3 ay içinde normale döneceğine inandığını ifade ederek itiraf niteliğinde bir bilgi verdi.

Türkiye Turizm Ofisi, İsrail medyasına reklam için 1 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Bütün Arap ülkelerinin medyasına toplamda 2.5 milyon dolar ayıran Türkiye, İsrail medyası için yeni medya planları hazırladı.

Türkiye ile İsrail arasındaki ciddi kriz sürerken, Türkiye'nin Tel Aviv'deki Kültür ve Tanıtma Müşaviri Hasan Sarıtepeci, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth'un aracılığıyla Türkiye'nin, İsrailli turistleri beklediği mesajını iletirken 2-3 ay içinde normale dönüleceği inancını da dile getirdi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, Türkiye'nin Tel Aviv'deki Kültür ve Tanıtma Müşaviri Hasan Sarıtepeci ile yapılan bir mülakat yayımladı. Hasan Sarıtepeci, mülakatında İsrailli turistlerin gelecek Yahudi dini bayramı Pesah'da tatil için yeniden Türkiye'de "her şey dahil" kulüplerine dönecekleri inandığını söyledi.

Hasan Sarıtepeci, "İsrail ile Türkiye arasındaki itilaf, turizmi durdurdu ancak bu sadece geçici bir durum. İki ülke arasındaki bağları durdurmamalıyız, iyimserim ve 2-3 ay içinde normale döneceğimize inanıyorum" dedi.

İsrailli turistlerin Türkiye'yi ziyaret eden toplam turistlerin sayısındaki payının, halen sadece binde 5 oluşturduğunu, geçmişte bu oranın yüzde 2-3'e ulaştığını belirten Sarıtepeci, ancak önemli olanın sayı değil, Türkiye'de tesis edilen bağlar olduğunu vurguladı.

"İsrail'deki turizm ofisini kapatma planı yok"
Sarıtepeci, Tel Aviv'deki Turizm Ofisi'nin İsrail medyasında reklam için 2011 yılında 1 milyon dolarlık bir bütçesinin bulunduğunu, Eylül başı itibariyle 600 bin dolarının harcandığını belirtirken, haberde Türk Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tüm Arap ülkelerine yönelik reklam bütçesinin ise sadece 2.5 milyon dolar olduğuna dikkat çekildi.

Buna karşın, 2 Eylül itibariyle İsrail'de reklam vermeyi durdurduklarını da anlatan Sarıtepeci, ancak İsrail'deki sonraki dini bayrama yönelik olarak yeni reklam planlarını hazırladıklarını anlattı.

Öte yandan, Sarıtepeci, İsraillilerin, Türk Turizm Ofisine başvurarak, Antalya'ya charter uçaklarının ne zaman yeniden başlayacağını sorduklarını da kaydetti.

Gazete, bu aşamada birkaç hafta önce durdurulan charter uçuşlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşinceye dek yeniden başlaması yönünde bir planın bulunmadığını yazdı.[1]

Sebze tohumunun yüzde 25'i İsrail'den

"Türkiye, 2011 yılının ilk 7 ayında İsrail'den 14,5 milyon dolarlık domates tohumu, 323 bin dolarlık hıyar tohumu, 12 bin dolarlık soğan tohumu, 11 bin dolarlık da marul tohumu ithal etti"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ''Genele baktığımızda Türkiye 7 aylık dönemde sebze tohumu için toplam 62 milyon dolarlık ithalat, 7,5 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirmiş. Yani sebze tohumu ithalatının yaklaşık yüzde 25'ini İsrail'den yapmışız''

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini söyledi. Yetkin, TZD genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, et ve sütle ilgili müdahale kurumu oluşturulması konusunda çalışmalar yapıldığını anımsatarak, ''Sütte müdahale kurumu oluşturulması doğru bir yaklaşım çünkü Türkiye'nin süt üretiminde bir sıkıntısı yoktur. Ama et konusunda katılmıyorum. Çünkü Türkiye'de et fiyatları hala altın ve borsa gibi inişli çıkışlıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Müdahale kurumlarının arz-talep dengesinin oturduğu durumlarda işe yarayacağını savunan Yetkin, Türkiye'de ise et fiyatlarının 2010 yılının nisan ayından bu yana ithalat yoluyla düşürülmeye çalışıldığını kaydetti. Yetkin, et ithalatının sürdüğü, fiyatların tam olarak sabitlenmediği, üreticilerin ve besicilerin zarar ettiği bir ortamda müdahale kurumunun ne üretici ne de tüketici açısından bir fayda getirmeyeceğini öne sürdü.

Türkiye'nin beyaz ette çok iyi bir noktada bulunduğunu ve tamamen ihracatçı ülke konumuna ulaştığını anlatan Yetkin, ülkedeki koyun varlığında da yüzde 6,5'lik bir artış gözlendiğini, bütün bunların sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi. Kırmızı ette ise durumun o kadar iyi olmadığını ifade eden Yetkin, Türkiye'nin 2010 yılında başta Uruguay olmak üzere sırasıyla Macaristan, ABD, Avustralya, Brezilya, Estonya, Litvanya, Letonya, Yunanistan ve Avusturya'dan 274 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirdiğini anlattı. Yetkin, yine geçen yıl taze, soğutulmuş ve dondurulmuş sığır eti olarak da toplam 250 milyon dolar ithalat yapıldığını belirtti.

Bu yıl ise Uruguay, Avustralya, ABD, Macaristan, Avusturya, Estonya, Yunanistan, Litvanya, Letonya, Ürdün ve Slovenya'dan toplam 413 milyon dolarlık canlı sığır ithalatı gerçekleştirildiğini ifade eden Yetkin, şu bilgileri verdi: ''Yine bu yıl sığır etinde, taze, soğutulmuş ve dondurulmuş olarak 412 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirmişiz. Yani bu yıl canlı hayvan ve işlenmiş et olarak 826 milyon dolarlık ithalatımız var. Geçen yıl ve bu yıl toplamda 1 milyar 350 milyon dolarlık ithalat yapmışız.''

Yetkin, Kurban Bayramında et fiyatlarında çok ciddi artışlar beklemediğini de belirterek, ''Fiyatlarda çok az bir artış olabilir. Çünkü en son yapılan ihaleyle 16 bin 200 hayvan ülkemize getirilecek. Piyasa da artık doyuma ulaştı. Et tüketiminde de azalma olduğu için fiyatların Kurban Bayramı öncesinde ve bayram sürecinde çok fazla artacağını düşünmüyorum'' dedi.

İsrail'den alınan sebze tohumları
İbrahim Yetkin, Türkiye'nin İsrail'den ithal ettiği sebze tohumlarına da değindi. Türkiye'nin 2011 yılının ilk 7 ayında İsrail'den 14,5 milyon dolarlık domates tohumu, 323 bin dolarlık hıyar tohumu, 12 bin dolarlık soğan tohumu, 11 bin dolarlık da marul tohumu ithal ettiğini anlatan Yetkin, ''Genele baktığımızda Türkiye 7 aylık dönemde sebze tohumu için toplam 62 milyon dolarlık ithalat, 7,5 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirmiş. Yani sebze tohumu ithalatının yaklaşık yüzde 25'ini İsrail'den yapmışız'' diye konuştu.[2]

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1] {http://www.milligazete.com.tr/haber/israil-medyasina-1-milyon-dolar-216940.htm}

[2] {http://www.milligazete.com.tr/haber/sebze-tohumunun-yuzde-25-i-israil-den-216938.htm}



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,421 µs