En Sıcak Konular

''TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ'' İMİŞ: HADİ ORDAN!

22 Eylül 2011 19:36 tsi
''TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİ'' İMİŞ: HADİ ORDAN! Yandaş basının şişirebilmek için kıvrandığı ABD gezisi fos çıktı. “Teröre karşı iş birliği” var, kara harekatı yine yok.

Aynı tiyatro 9 yıldır sahneleniyor! Sonuç: 968 şehit

Yandaş basının şişirebilmek için kıvrandığı ABD gezisi fos çıktı. “Teröre karşı iş birliği” var, kara harekatı yine yok.

ABD’ye talep listesi verdik
Başbakan’ın ABD gezisi, terör cephesinde değişiklik olmayacağını gösterdi. Daha önce terörü peşmergenin keyfine, 3’lü 5’li mekanizmalara bırakan, Ramazan diye sabreden Başbakan bu kez “ABD’ye talep listesi” verdi.

Yine bir başka bahara kaldı!
Predator konusunun görüşüldüğünü açıklayan Erdoğan “Yaklaşım olumlu” dedi. Başbakan’ın terörle mücadele için ABD’den beklentilerini açıklaması kara harekatının bir başka bahara kaldığını ortaya koydu.
 
Erdoğan, Obama’ya talep listesi vermiş
Başbakan Erdoğan,  “Bizim, PKK ile mücadeleye yönelik olarak ABD Başkanı’na verdiğimiz bir
talepler listesi var” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel’de basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin predatorlere ilişkin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, “Predatorlar noktasında öyle zannediyorum ki sıkıntı olmayacak. Predatorlar hususunu çözmeye çalışacak” diye konuştu. Predatorların satın alınabileceğini ya da kiralanabileceğini belirten Erdoğan, “Zaten daha önce kendilerine bununla ilgili metinleri vermiştik. Yaklaşım olumlu. Anlık istihbarat paylaşımı konusunda da zaten sıkıntı yok” değerlendirmesinde bulundu. Amerika’nın Kuzey Irak’tan çekilmesini ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, “Daha şu anda çekilmediler. Onların talebinden çok bizim talebimiz olacak. Bizim talebimiz de çekilirken ellerindeki silahları ne yapacağı hususudur. Bu taleplerimizi de zaten kendilerine bildirdik.” Terör örgütü PKK’ya yönelik bir soru üzerine Erdoğan, “PKK ile mücadeleye yönelik ABD’ye verilen bir talepler listesi” bulunduğunu söyledi.

Onu düzelttiler
Malatya’ya kurulması planlanan radara ilişkin soru üzerine “Burada hangi ülkenin radarı olduğu değil, bu radar kimin emrinde kullanılacak, kimlerle kullanılacak... Şu anda Libya’da uçan uçaklar, değişik ülkelerin, NATO üyesi ülkelerin uçakları. Kimin programı çerçevesinde bunlar hareket ediyor? NATO’nun. Komuta, her şey, A’dan Z’ye orada, ama uçaklar değişik ülkelerin. Burada da bu işin faturasını, bedelini Amerika öder veya bir başkası öder, bu bizi ilgilendirmiyor, ama burası artık NATO’nun bir üssüdür ve bu komuta kademesi içerisinde bizim de generalimiz bulunacak ve beraberce oranın yönetimini temin edecekler” diye konuştu. Bir gazetecinin “Geçtiğimiz günlerde gazetelerde haber çıktı. Pentagon muhabirlerine yapılan bilgilendirmede, bu radarın İsrail’e bilgi vereceği söyleniyor” şeklindeki hatırlatması üzerine “Onu düzelttiler ve onunla ilgili açıklama da yapacaklar” karşılığını verdi.

ABD’nin vaatleri havada kaldı
Tayyip Erdoğan, 9 yılda tam 14 kez ABD’ye gitti. Bu çerçevede yapılan ziyaretlerin çoğunda ABD başkanlarıyla bir araya geldi. Erdoğan, Türkiye ve Avrupa’da da yine George Bush ve Barack Obama ile görüştü. Bu görüşmelerde, Türkiye’deki terör konusu gündemden düşmedi. Tüm açıklamalarda teröre karşı işbirlği konusunda birlikte hareket edileceği vurgulandı. Ancak 9 yılda PKK terörüne 968 şehit verdik.

8 Haziran 2004
Erdoğan, G-8 Zirvesi’ne katılmak üzere ABD’ye gitti. Dönemin başkanı George Bush ile görüştü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Türkiye ile ABD’nin müttefik olduğu ve teröre karşı ortak hareket edildiği belirtildi.

22 Şubat 2005
Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı George Bush ile biraraya geldi ve iki lider yine terörle mücadele konusunda mutabık olduklarını belirtti.

2 Ekim 2006
ABD’ye giden Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray’da Obama’yla bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Küresel teröre karşı ortak mücadele formu oluşturmada, Başkan Bush ile aynı düşünceyi paylaşıyoruz” dedi.

5 Kasım 2007
Dönemin ABD Başkanı George Bush ile bir araya gelen Başbakan Erdoğan, terör örgütü PKK’ya karşı yeni bir mücadele yöntemi üzerinde anlaştı. Buna göre, Türk ve ABD Genelkurmay İkinci Başkanları ile Irak’taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus yeni bir üçlü düzenleme çerçevesinde birlikte çalışacak. Yeni üçlü yapının, PKK’ya karşı sürekli temas halinde olması ve sonuç alıcı ’anlık istihbarat’paylaşımında mutabakata varıldı. Yeni yapının çalışma esasları konusunda iki liderin açıklamalarından çıkan en somut karar bu oldu.

15 Kasım 2008
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD temasları çerçevesinde ABD Başkanı George W. Bush’un verdiği yemeğe katıldı. Burada da terör konusunda işbirliğinden söz edildi.

7 Aralık 2009
Erdoğan, ABD başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada teröre karşı ortak mücadelenin süreceği belirtildi.

13 Nisan 2010
Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’a giden Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Yapılan açıklamada, töre karşı mücadelede iki ülkenin kararlılığını teyit ettği belirtildi. Ayrıca, George Bush ve Barack Obama’nın türkiye ziyaretlerinde de terör konusu gündeme kaldı. Ve bununla mücedele için birlikte hareket edileceği açıklandı.
 
Suriye’ye yaptırım çalışması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, görüşmede Suriye konusu üzerinde de durduklarını belirterek, “Suriye yönetimiyle görüşmelerimizi kesmiş durumdayız. Bu noktaya gelmek istemezdik ama Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirdi. Hele hele son olarak Türkiye’ye yönelik kara propaganda başlatmış olmaları son derece çirkindir.  Suriye yönetimine, daha önce de açıkladığım gibi, artık güvenimiz kalmamıştır. Suriye yönetimiyle görüşmelerimizi kesmiş durumdayız. Bu noktaya gelmek istemezdik ama Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir” diye konuştu. Başbakan Erdoğan konuşması şöyle sürdürdü: “ABD’nin başlatmış olduğu yaptırımlar var. Bizim yaptırımlarımızın neler olabileceği noktasında Dışişleri bakanlarımızı görevlendirdik ve çalışacaklar. Libya gibi olmayabilir, yaptırımlar her ülkeye göre değişir. Suriye’ninki de farklı olacaktır. Ön hazırlıklarımız var ve bakanlarımız bu konuyu değerlendirecek. Türkiye’ye dönüşte konuyla ilgili geniş kapsamlı bir değerlendirme yapacağız.”

Kamp ziyareti
Erdoğan, “Suriye ile kilometrelerce sınırımız var. Örfi, dini her yönden Türkiye’nin burada ön çekmesi, sağlıklı netice alabilmek açısından önem arz ediyor. Ayrıca daha önce Dışişleri bakanımın ziyaret ettiği Hatay kampına ben de gideceğim ve yerinde incelemelerde bulunacağım. Yaşam koşullarını görüp, kampa yönelik bir program açıklayacağız” diye konuştu.

1 yılda ne değişti?
Erdoğan’ın bu açıklamaları 1 yılda ne değişti? sorusunu gündeme getirdi. Bilindiği gibi Türkiye ve Suriye arasında 16 Eylül 2009’da imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması ve her iki ülke vatandaşlarının 90 günle sınırlı olmak koşuluyla vizeden muaf seyahat serbestisine kavuşması hem yakın çevre ülkeleri hem de Orta Doğu’nun geneli açısından oldukça önemli ve tarihi bir olaydır. İşbirliği Konseyi’nin kurulmasına dönük anlaşmanın imzalanmasının ardından 13 Ekim 2009’da her ülkeden 10 Bakanın katılımıyla Halep ve Gaziantep’te Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. 3 Ekim 2010 de ortak bakanlar kurulu toplantısı Lazkiye’de toplanmıştı. Bu arada geçen yıl iki ülke arasında vizeler de kaldırılmıştı. Erdoğan bu konuyu açıklarken de, “Şengen de var, Şamgen de var. Bu bayramda sınırdan rahatlıkla geçebileceğiz”  demişti. Daha sonra, ABD’nin Suriye’ye sert  çıkışlarının ardından Erdoğan tavrını değiştirdi. 9 Ağustos’ta Hillary Clinton’un “Suriye askerleri kışlasına dönmeli” şeklindeki sözlerinden sonra Erdoğan, Suriye yönetimini hedef alan açıklamalarda bulundu, Esad’a çekil çağrısında bulundu. Erdoğan son olarak 16 Eylül’de Libya’da yaptığı açıklamada “Suriye’de de halkına zulmedenler ayakta kalamayacaklardır. Zira zulüm ile abad olunmaz. Artık otokrasi dönemleri bitiyor. Totaliter rejimler gidiyor. Artık halkın iktidarı geliyor” dedi.

Kaynak:

 



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,236 µs