En Sıcak Konular

BURHANEDDİN RABBANİ ŞEHİT EDİLDİ

21 Eylül 2011 20:47 tsi
BURHANEDDİN RABBANİ ŞEHİT EDİLDİ Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve Afganistan eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani, evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.

Burhaneddin Rabbani şehit edildi

Yüksek Barış Konseyi Başkanı ve Afganistan eski devlet başkanı Burhaneddin Rabbani, evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.

Kabil Polis Müdürlüğü'nün Suç Soruşturma Bürosu Başkanı Muhammed Zahir, başkent Kabil'deki evine saldırı düzenlenen eski devlet başkanı Rabbani'nin "şehit olduğunu" söyledi.

Kabil polis müdürlüğü sözcüsü Haşmetullah Stanikzai, daha önce yaptığı açıklamada, Burhaneddin Rabbani'nin Kabil'de evine yapılan saldırının muhtemelen intihar eylemi olduğunu söylemişti.

SAVAŞIN SONA ERMESİ İÇİN SİYASİ ÇÖZÜM ARIYORDU

Burhaneddin Rabbani, ülkedeki savaşın sona ermesi için siyasi çözüm aramak üzere kurulan Yüksek Barış Konseyi başkanlığına getirilmişti. Rabbani'nin başkanlık ettiği konsey bir yıl önce kurulmasına rağmen çok az ilerleme sağlayabilmişti.

Rabbani, Taliban hareketi Afganistan'da iktidarı ele geçirmeden önce Devlet Başkanlığı yapmıştı. Tacik olan Rabbani, 1996'da başkent Kabil'den çıkarıldıktan sonra Tacik ve Özbek azınlığın oluşturduğu Kuzey İttifakı'nın sembolik başkanı olmuştu.

1980'li yıllarda Afganistan'ın Sovyetler Birliği tarafından işgal edildiği dönemde güçlü mücahit partinin lideri olan Rabbani, Sovyetler Birliği'nin ülkeden çekilmesinden sonra mücahit fraksiyonların ülkenin kontrolünü ele geçirmek için savaştığı 1990'lı yıllarda ise Devlet Başkanlığı yapmıştı.

Burhaneddin Rabbani kimdir?

Devlet başkanı olmadan önce Kabil Üniversite'nde İslam hukuku profesörü görevini yürüten Rabbani, Mısır'ın ünlü El Ehzer İslam Üniversitesi'nde de eğitim gördü.

Politik hayatının ilk yıllarında Afganistan'da iktidarda bulunan Sovyetlerin laik politikalarına karşı mücadele etti.

1992 yılında mücahit örgütleri tarafından devlet başkanı ilan edildi. Ancak 1996 yılında Taliban'ın başkent Kabil'i ele geçirmesi üzerine ülkenin kuzeyine kaçmak zorunda kaldı.

Daha sonra zamanının büyük bir kısmını Taliban'a muhalif grupları birleştirmeye ayırdı.

Rabbani, Sovyet işgalinin ardından mücahit gruplarınca kurulan koalisyon tarafından 1992'de cumhurbaşkanlığına seçilmişti. Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesiyle Tacikistan'a geçti.

Daha sonra Kuzey İttifakı'nı bir arada tutan politik lider olarak görev yaptı. [1]

Kamalak, Rabbani'nin cenaze törenine katılacak

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, eski Afganistan Devlet Başkanı Cumhurbaşkanı Burhanettin Rabbani'nin cenazesine katılmak üzere bu gece Afganistan'a gidecek.

Saadet Partisi'nde yapılan yazılı açıklamada, Kamalak'ın, Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu ile birlikte Rabbani'nin cenazesine katılmak üzere bu gece Afganistan'a gideceği, yarın kılınacak cenaze namazının ardından Türkiye'ye döneceği belirtildi.

Rabbani ile Kamalak'ın, suikastten 2 gün önce İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldiği, görüşmenin çok sıcak bir atmosferde gerçekleştiği ve iki liderin önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelmeyi planlandığı ifade edildi.

Kamalak'ın, Afganistan'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, Rabbani'nin ölümünden derin üzüntü duyduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlerine yer verildi:

''Daha iki gün önce el ele tutuşup İslam ülkelerinin sorunlarını konuşmuştuk. Ve en kısa sürede tekrar bir araya gelme konusunda sözleşmiştik. Ancak maalesef cenazesinde buluşuyoruz. Çok üzgünüm. Kendisinin hem camiamız hem milletimiz nezdinde çok özel bir yeri vardı. Barış ve huzur dolu bir dünyanın kurulması konusunda büyük bir çaba harcıyordu. Görüşmemizde de Türkiye'ye özellikle de merhum Necmettin Erbakan'a olan sevgisini dile getirmişti. Son görevimizi yerine getireceğiz. Vefatı sadece Afganistan için değil İslam alemi ve barışa özlem duyan bütün bir insanlık için kayıp oldu. Bu saldırının barış sürecini sabote etmeye yönelik karanlık bir suikast olduğu açıktır. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına, Afgan halkına ve İslam dünyasına başsağlığı diliyorum.'' [2]

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1] {http://www.milligazete.com.tr/haber/burhaneddin-rabbani-sehit-edildi-216421.htm}

[2] {http://www.milligazete.com.tr/haber/kamalak-rabbani-nin-cenaze-torenine-katilacak-216540.htm}



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,418 µs