En Sıcak Konular

''DİNDAR'' ERDOĞAN'DAN LAİKLİK - ''LAİK'' SARKOZY'DEN PETROL KARTI

17 Eylül 2011 13:42 tsi
''DİNDAR'' ERDOĞAN'DAN LAİKLİK - ''LAİK'' SARKOZY'DEN PETROL KARTI Ortadoğu siyasetinin kaygan zemininde gerçekleri göz ardı ederek yapılacak olan hamleler, zaman içinde dayanaksız hal almaya mahkûm kalırlar.

Erdoğan'dan Araplara laiklik dersi

Başbakan Erdoğan işe baştan sıkı başlamak suretiyle ehemi mühime takdim ederek, Mısır, Tunus ve Libya gezileri sırasında Arap baharı rüzgârını da arkasına alarak, Ortadoğu'da kendisine biçilen "model ülke Türkiye" rolü ile Kuzey Afrika'daki yeni oluşumlar örgüsündeki yerini almış görünüyor.
 
Ne yazık ki, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ani bir manevra ile bir çeşit "rol kapma" nevinden Libya'yı Erdoğan'dan önce ziyaret etmesi, "mimus" türü ironi bir gösteriye dönüşmüştür. Burada Erdoğan'ın "laik" anlayış vurgusu ile ziyaretinin asıl amacını ortaya koymuşken, laikliğin " ana dinamik unsuru" olan Fransa'nın temsilcisi konumundaki Sarkozy'nin ise, farklı hareket noktası ile "laiklik" yerine "petrol" kartını oynamaya çalışması ,"Libya'ya müdahale" anlayışının asıl temel sebebinin Arap baharı komplo teorisinden çok, petrolün cazibesi olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
 
Kuzey Afrika'da domino taşı örneğindeki olayları; sosyolojik, psikolojik, tarihi ve siyasi açılardan iyi irdeleyemeden, sadece şova dayalı yaklaşımlarla kısa vadeli bir zafer elde etmek her ne kadar aşikâr ve mümkün olsa da, bunun ileriye dönük nasıl bir sonuç vereceğini şimdiden kestirmek pek mümkün değildir. Asıl önemli olan şey "iyi teşhis, iyi tedavi"( bene diagnoscitur, bene curatur)şeklinde olmalıdır.
 
Ortadoğu siyasetinin kaygan zemininde gerçekleri göz ardı ederek yapılacak olan hamleler, zaman içinde dayanaksız hal almaya mahkûm kalırlar. Başbakan Erdoğan'ın malum İsrail çıkışından sonra, bölgeye yaptığı ziyaretin yankıları elbette ki farklı ve gür olacaktır. Çünkü İsrail politikası, Arap halkının en hassas siyasi dokusunu oluşturmaktadır. Yaşanan Mavi Marmara olayı, Türk-Arap ilişkilerine yeni bir ivme ve yakınlaşma kazandırmışken, Türkiye'nin İslam dünyasında oynaması gereken rol çok önem kazanmaya başlamaktadır.
 
Arap dünyası, yıllarca kendi bildik yönünü bulabilmek için farklı bir çıkış noktası arayışı içerisindedir. Çünkü Arap halkının sırtına binerek yıllarca iktidarlarını farklı yöntem ve metotlarla ayakta tutmaya çalışan demokrasi dışı iktidarların en büyük destekçileri ne yazık ki hep Batı demokrasi havarileri olmuştur. Arap halkı, son gelişmelerle aradaki engellerin kalktığı bir ortamda, Türkiye ile aralarında geçmişte yaşanan kültürel yabancılaşma ve farklılaşma yerine, kültürel bütünleşmenin yeniden tesisi için Türkiye kartını Batı kartından daha çok önemsemektedir.
 
Bu farklı ve hassas dokunun farkından hareketle, "Arap baharı" safsatasından sıyrılarak "Türk-Arap baharı" için büyük bir şevkle elini uzatan ve Türkiye'nin manevi iklimiyle bütünleşmek isteyen Arap dünyasına, Batı adına ve yerine demokrasi, insan hakları ve laiklik derslerini vermek yerine, kucak açmak gerekir kanaatindeyiz. Aksi takdirde, manevi iklimimize girmeye çabası içinde olan insanları soyutlanma içerisine sokup, onları "Batı" çarkının içerisinde kendi elimizle yeniden atmış oluruz.

Doğan Bekin - Milli Gazete

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/makale/erdogan-dan-araplara-laiklik-dersi-216081.htm}



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,629 µs