En Sıcak Konular

EVDE SPOR YAPARKEN DİKKATLİ OLUN!

8 Eylül 2011 19:59 tsi
EVDE SPOR YAPARKEN DİKKATLİ OLUN! Uzmanlara göre, zaman bulamayıp sağlıklı bir yaşam için evde spor yapmak isteyenlerin amaçlarını iyi belirlemeleri gerekiyor.

Evde spor yapmak isteyenler dikkat  

Uzmanlara göre, zaman bulamayıp sağlıklı bir yaşam için evde spor yapmak isteyenlerin amaçlarını iyi belirlemeleri gerekiyor.

''Yüzyılın salgını'' olarak adlandırılan obezitenin artmasıyla hareketli yaşamın önemi her geçen gün daha fazla önem kazanırken, zamansızlık nedeniyle evlerinde spor yapmayı tercih edenlerin sayısı da artıyor.

Bu kişilerin evlerine spor cihazı alırken amaçlarını iyi belirlemeleri gerektiğine dikkati çeken uzmanlar, kilo kontrolü için kardiyo, kas yapmak ve sıkılaşmak ise ağırlık cihazları öneriyor.

Life Fitness Akademi'den Özgür Güngör; evde spor yapmayı tercih edenlere yönelik uyarılarda bulundu.

Evde egzersiz yapmaya karar verenlerin, ilk olarak amaçlarına uygun ekipman belirlemeleri gerektiğini ifade eden Güngör; genelde en çok düşülen hata; alınan cihazın gürültülü çalışması, motor gücü, garanti süresi vb. özelliği tartılmadan sadece fiyatına bakılarak Fitness cihazı alınması.'Egzersiz cihazları kendi içlerinde fayda-kullanım ömrü-fiyat değerlendirmesine tabi tutularak seçilmelidir. Cihazların kullanım ömrü ve faydaları arttıkça fiyatı da artar. Salt fiyat avantajı için tercih edilen cihazlar daha sonra elbise askısı olmadan kurtulamazlar' diyor.

Cihazın türünü seçerken de bir profesyonelden yardım almamak hedeflenen sonuçtan kullanıcıyı uzaklaştırabiliyor.

Amacın kilo kontrolü olması halinde kardiyo, kas yapmak veya sıkılaşmak için ise ağırlık cihazlarının tercih edilmesi öneriliyor. Fitness cihazı denince ilk akla gelen koşu bantları oluyor. Ancak amaç sadece kilo kontrolü değil tüm vücudu çalıştırmaksa Cross Trainer ya da ev tipi ağırlık istasyonları daha faydalı olabilir. Seçeceğiniz cihazda cinsiyetinizin, yaşınızın, egzersiz geçmişiniz olup olmamasının önemi büyük.

Evde spor yapanların, kullanıcının motivasyonunu diğerlerine göre daha yüksek tuttuğu için en çok kardiyo cihazı olarak koşu bandını tercih ettiklerine dikkati çeken Life Fitness uzmanı Özgür Güngör şu bilgileri aktardı:

''Koşu bandı, motorlu bir cihaz olduğundan bant döndüğü sürece kullanıcıyı harekete teşvik eder. Diğer tüm kardiyo cihazlarında ise durum tam tersidir, yani hareket cihaza kullanıcı tarafından verilir. Bu da motivasyonu düşük kullanıcıların çabuk sıkılmasına, uygun egzersiz şiddetini sürdürememesine, dolayısıyla egzersiz hedeflerine ulaşmakta zorlanmalarına neden olabilir.''

Sessiz çalıştığı ve tüm vücut kaslarını tek bir cihazla çalıştırma kolaylığı bulunduğu için son yıllarda en az koşu bandı kadar tercih edilen bir diğer kardiyo cihazının da ''Cross-Trainer'' olduğunu belirten Güngör; dalgasal hareket sunan bu cihazın, kişinin ağırlığından bağımsız hareket etmesi nedeniyle eklemlere binen yükü minimuma indirdiğini söyledi.

Bu cihazın, motivasyon sorunu olmayan kullanıcılar için koşu bandına oranla tercih edilebilirliğinin daha yüksek olduğunu kaydeden Güngör şöyle konuştu:

''Çok fazla eklemin harekete katılması nedeniyle cihazın hareket açıları çok önemlidir. Bir cross-trainer cihazının, satın alınmadan önce en az 15-20 dakika test edilmesi halinde, ilerde karşılaşılabilecek bel ve sırt ağrısı gibi problemlerin önüne geçilebilir.''

KALİTELİ BİR AĞIRLIK CİHAZI TEK BAŞINA 3-4 CİHAZA BEDELDİR

Ağırlık cihazlarıyla ilgili de bilgi veren Göngör; ağırlık istasyonlarının faydasının toplumca az bilindiği, bu cihazların sadece kas gelişimi için değil iskelet yapısının güçlendirilmesi, selülitin azaltılması, bölgesel yağlanmanın önlenmesi, duruş bozukluklarının giderilmesi gibi birçok sağlık ve estetik sorununun çözümü için önemli bir egzersiz arkadaşı söyledi.

Siz cihaza değil cihaz size uymalı

Satın alınan cihazın, farklı boylardaki kullanıcıları sakatlamaması için biyomekanik olarak doğru hareket sağlaması gereğine dikkati çeken Güngör; ''Cihazın eklem hareketinin doğallığını simule edebilmesi, konforlu ve bilinçli egzersiz için gereken en önemli kriterdir. Spor yaparken sizi şekilden şekle sokan cihazlara sırf daha ekonomik diye yönelmeyin. Life Fitness, kendine ait biyomekanik departmanı bulunan dünyadaki tek Fitness cihazı üreticisidir. Satın alırken bu özelliklerin göz ardı ederseniz kendinizi sakatlama ve hatta kıkırdak dokunuzda aşınmalara kadar varan sorunlara davetiye çıkarırsınız' dedi. Hareketler arasındaki geçişin pratikliğinin de çok önemli olduğu uyarısını dile getiren Güngör; şunları kaydetti:

''Sabit gövdeli sistemlerde hareket çeşitliliği sınırlı olduğu gibi, her boydaki kullanıcıya uygun olmaktan uzaktır. Bu tip cihazlar genellikle kullanıcının eklem açıklığına uymak yerine, kullanıcıyı, eklemlerini cihazın izin verdiği açılarda hareket etmeye zorlayarak sakatlık riskini artırabilirler. Kablolu sistemler ise tamamen kullanıcının eklem hareket yolunu izlediklerinden daha etkili ve güvenlidirler. Cihazla birlikte yapılabilen egzersizlerin videoları ve görsellerini sunan, ayarlamalarıyla ilgili detaylı bilgi edinebilen modeller değerlendirilmelidir. Ağırlık bloklarının kilosu da yapılması düşünülen çalışmalara uygun olmalıdır. Değerlendirme sırasında öncelikli kriter fonksiyonellik ve ergonomik yeterlilik olmalıdır.''

 EN SIK YAPILAN YANLIŞLAR

Spor cihazı seçiminde en sık yapılan yanlışlarla ilgili de bilgi veren Güngör; ''Nasıl ki doktora danışmadan direkt olarak eczaneye gidip ilacımızı kendimiz seçmiyorsak, evde egzersiz yapmak için de ihtiyacımız olan antrenman modeline ve cihaza da yalnız başımıza karar vermemeliyiz. Bu konuda mutlaka yardım almalıyız'' diye konuştu. Cihaz satın alınırken eğitimli kişilere danışılmasının büyük önem taşıyor. Bir spor salonuna üye olup temel eğitim alındıktan sonra da oradaki antrenörlerin danışmanlığında egzersizin eve taşınması da önerilen seçenekler arasında.

Özgür Güngör; ''İhtiyacın ve çözümün doğru belirlenmesi, egzersizin hayatın bir parçası haline gelmesi için ilk adımdır. Eğer bu adım doğru atılmazsa sonuç boşa harcanan para ve bundan daha önemlisi vazgeçilen fiziksel aktivite ile kaybedilen sağlıktır'' uyarısında bulundu.

KALP VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT

Spor yapmak isteyen kalp ve tansiyon hastalarına da önerilerde bulunan Güngör;

Riskli kişilerin doktor kontrolünde program hazırlaması gerektiğini kaydederek ''Düşük yoğunluklu, düzenli egzersiz; uzun vadede, yavaş, fakat olumlu sonuçlar verecektir. Maksimum fayda sağlanmak isteniyorsa, yoğunluk artışı kontrollü çalışmalar yapılmalıdır. Tansiyon rahatsızlıklarında ağır kilolarla direnç egzersizleri yapılmamalıdır, kalp rahatsızlıklarında nabız kontrolü olmadan çalışılmamalıdır. Egzersiz ancak ölçülebildiğinde sonuca götürür. Bunun için de nabız etkileşimli interaktif programları bulunan, direnci anlık değiştirerek kullanıcıyı hedef nabızda tutan cihazlar tercih edilmelidir. Bu cihazlar, nabzın normalin üzerinde yükselmesi durumunda direnci azaltır, nabız yine de düşmüyorsa programı sonlandırır.''

KOŞARKEN EKLEMLERİNİZİ ESNEK ZEMİN'LE KORUYUN

Ev tipi Fitness cihazları arasında en çok koşu bantları tercih ediliyor. Life Fitness uzmanı Güngör; koşu bandında 3 hayati vasıf olması gerektiğini bunlardan motor gücü ve sessiz çalışmanın öneminin artık herkesçe anlaşıldığını ancak esnek zeminin öneminin henüz yeterince anlaşılmadığını söyledi. Esnek zemin teknolojisi, ilk defa Life Fitness tarafından geliştirilmiş ve flexDeck olarak patenti alınmış bir teknolojidir. Bu özellik eklemlere binen baskıyı % 30 oranında azaltır.

Bu oranla mevcut Fitness üreticileri arasında açık ara öndedir. Bu zemin hareket ederken eklemlerinize binen yükü azaltır. Kıkırdak dokunuzu korur. Bu tür zemine sahip olmayan cihazlarda düzenli egzersiz yapanlarda kıkırdak dokusunun eridiği, deforme olduğu sağlıkçılar tarafından artık biliniyor ve özellikle orta-üst yaş grubu için esnek zeminli cihazlar öneriliyor. Egzersiz yapmada amaç sağlığımızı korumak, kaslarımızı geliştirirken eklemlerimize zarar vermek gibi bir durum oluşmasını elbette istemeyiz' dedi.

''GERÇEK SU SESİ VEREN KÜREK CİHAZI BİLE VAR'

Evde spor yapmak isteyenlerin sıkılmaması için son yıllarda oldukça ilginç cihazlar geliştirildi ya da mevcut cihazlara kullanıcıyı motive edici birçok yetenekli program eklendi.

Bunların başında gerçek su sesi veren kürek cihazı geliyor. Egzersiz yapanların çoğu estetik kaygılarla vücudun ön kısmına yöneldiği için düzenli egzersiz yapanlarda bile sırt kaslarının zayıf kalabildiğine işaret eden Özgür Güngör; sırt kaslarının gelişimi için kullanılan kürek cihazları arasında, gerçek su sesi çıkaran ve su direnciyle çalışmak üzere dizayn edilenlerin bile bulunduğunu söyledi.

Son yıllarda kadınlar arasında özellikle rağbet gören pilates cihazlarının da artık evlere girmesi için kolaylıkla katlanabilir şekilde üretildiğini anlatan Güngör; 'Peak Pilates Delux gibi evinize sığan ve profesyonel stüdyodaki her hareketi yapmanıza olanak veren bu cihazlar; kaslarınızı şişirmeden geliştirir, uzatır ve biçimlendirir. Pilates duruşunuzu mükemmelleştirerek adeta boyunuza birkaç santim ekler ve kilonuz aynı kaldığı halde daha ince görünmeniz mümkündür. Sıcak günlerde özellikle pilates egzersizlerinin tercih edilebilir' diyor.

Çok amaçlı kardiyo cihazlarında kullanıcı motive etmek için özel yağ yakma programları bulunuyor. Bu cihazlarda bulunan 'Fat Burn' gibi programlarda yaşa ve kiloya göre maksimum yağ yakılabilir, nabzınızı otomatik olarak ayarlayabilir ve gelişiminizi günden güne takip edebilirsiniz.

Bireysel cihazların yanı sıra oteller, siteler, Fitness centerlar'da bulunan ticari modellerdeki kardiyo cihazlarında ise dağda yürüyüş yapıyor hissi veren yüzey animasyonları ya da maraton koşusu gibi özel programlar bulunduğunu, bununla tırmanılan, koşulan alanının ekrandan izlenebildiğini anlatan Life Fitness uzmanı; pist ya da engebeli arazi koşusu gibi animasyonların da cihazın otomatik olarak değişen eğimine göre hissedilebildiğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=evde-spor-yapmak-isteyenler-dikkat&id=21279}

 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,851 µs