En Sıcak Konular

İSRAİL RAPOR KRİZİNİ CİDDİYE ALMIYOR: ''TÜRKİYE İLE DÜŞMAN DEĞİLİZ''

9 Eylül 2011 10:18 tsi
İSRAİL RAPOR KRİZİNİ CİDDİYE ALMIYOR: ''TÜRKİYE İLE DÜŞMAN DEĞİLİZ'' İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ve Türkiye'nin ezeli düşmanlar olmak yerine eninde sonunda ilişkilerini düzelteceklerini söyledi. Gazze konusunda yaşanan tartışmayı ise "olan oldu bir kere" şeklinde değerlendirdi.

İsrail rapor krizini ciddiye almıyor

Türkiye ile düşman değiliz

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ve Türkiye'nin ezeli düşmanlar olmak yerine eninde sonunda ilişkilerini düzelteceklerini söyledi. Gazze konusunda yaşanan tartışmayı ise "olan oldu bir kere" şeklinde değerlendirdi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliği daha fazla genişletmenin İsrail'in çıkarına olmadığını belirterek, Türkiye'yi düşman haline getirme niyetinde değiliz. Bütün bu sorunlar hallolur" dedi.

Barak, Türkiye ile yaşanan krizin geçeceğine ve Türkiye'nin İsrail'in düşmanı olmayacağına inandığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler panelinin Gazze ablukasını doğruladığını söyleyen İsrail Savunma Bakanı, Ortadoğu'daki çalkalanmanın ise İsrail'i Türkiye ile yeniden yakınlaştıracağını kaydetti.

Türkiye ile yaşanan krizle ilgili sorulara karşı Barak, "Bu dalga geçecek; biz gerçeği biliyoruz, onlar gerçeği biliyor; önünde sonunda geçecek bir dalga. Türkiye'yi düşman haline getirme niyetimiz yok. Türkiye ile aramızda olan gerginliği daha fazla genişletmek de çıkarımıza değildir" ifadelerini kullanırken, Türkiye ve İsrail'in bölgede çok kuvvetli iki devlet olduğunu, her iki ülkenin Batı için de çok önemi bulunduğunu kaydetti. Barak, bölgenin gerçek sorununun Türkiye-İsrail ilişkileri değil, "Suriye ve İran" olduğunu da dile getirdi.

Ayrıca Ehud Barak, Filistin Yönetimi'nin de BM'de devlet olma başvurusu yapmaktan hala vazgeçirilebileceğini savundu.

"Rapora göre özür dilememiz söz konusu değil"
Mavi Marmara olayı nedeniyle İsrail'in özür dilemesi talebiyle ilgili bir soruya da İsrail Savunma Bakanı, Palmer raporunu hatırlatarak cevap verdi. Raporun, İsrail'in ablukasını haklı bulduğunu ve uluslararası hukuka göre de ablukanın muhafaza edilmesi için gemileri durdurmasını da meşru gördüğünü ifade eden Barak, "Hatta rapora göre özür dilememiz söz konusu bile değildir" ifadesini kullandı.

Ortadoğu'da gururun çok önemli olduğunu da ifade eden Barak, "Ama bu gurur olayını da en önemli şey haline getirmemiz lazım. Karnımızla değil, kafamızla hareket etmemiz gerekiyor" dedi.

Barak ayrıca, Ortadoğu'nun çok karmaşık bir ortam olduğunu ve bu bölgede zayıflara hiç merhamet gösterilmediğini dile getirerek, "Kendisini koruyamayacak durumda olanlara hiç şans tanınmaz" ifadelerini kullandı.

Livni: İsrail askerlerini savunacağım
İsrail eski Dışişleri Bakanı ve şimdiki muhalefet liderlerinden Tzipi Livni, Başbakan Benjamin Netanyahu ile aralarında anlaşmazlık olsa da Mavi Marmara konusunda İsrail askerlerini savunmaya devam edeceğini söyledi. Livni, "Diplomatik hareketleri konusunda Netanyahu ile derin bir anlaşmazlığım olmasına rağmen, ülkeyi korudukları için IDF askerlerini savunmaya devam edeceğim" dedi. Livni, "Aramızda bu konuda bir anlaşmazlık yok. Her iki ülke de birbirlerine sırtlarını dönmek yerine birbirleriyle konuşmaya geri dönmeli" diye konuştu.

Netanyahu: Bizim suçumuz değil
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Türkiye ile ilişkilerde bugün gelinen nokta, bizim seçimimiz değil" dedi. Netanyahu, iki ülke ilişkilerinin düzelmesini istediklerini de söyledi. İsrail radyosunun haberine göre, Netanyahu, Hayfa'da Deniz Kuvvetleri kursiyerlerinin diploma töreninde "Türkiye ile olan ilişkilerde bugün gelinen nokta bizim seçimimiz değil. Bizim Türk milletine ve Türk geleneklerine saygımız (!) büyüktür ve ilişkilerin düzelmesini istiyoruz" diye konuştu. Ancak Netanyahu, sözlerine "Bununla birlikte, yüksek sesle ve açıkça söylememiz gerekir ki, haklı ve doğru yolda olmamız, bizim en büyük stratejik hazinemizdir" ifadeleriyle devam etti.

 

Kaynak:  MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-ile-dusman-degiliz-215254.htm}



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,392 µs