En Sıcak Konular

FÜZE KALKANI'NDA TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI NE OLDU?

6 Eylül 2011 09:57 tsi
FÜZE KALKANI'NDA TÜRKİYE'NİN ŞARTLARI NE OLDU? Türkiye'ye kurulması gündemde olan NATO'nun füze kalkanı sistemi, BM'nin Mavi Marmara raporu ve bayramın araya girmesiyle taşıdığı önemin aksine yeterince tartışılamadı.

Füze kalkanında cevaplanması gereken birçok soru var

Türkiye'nin şartları ne oldu?

Türkiye'ye kurulması gündemde olan NATO'nun füze kalkanı sistemi, BM'nin Mavi Marmara raporu ve bayramın araya girmesiyle taşıdığı önemin aksine yeterince tartışılamadı.

Oysa sistem, geçtiğimiz yıl ilk gündeme geldiğinde 'avantaj ve dezavantajlarına' yönelik birçok endişe ve tehlikeyi ortaya çıkarmış, ancak aradan geçen zaman içinde bu konuda ortaya konan sorulara kimse ciddi ve şeffaf bir cevap verememişti. Fransa Devlet Başkanı Sarkozy'nin 'Ben kediye kedi derim. Hedef İran' açıklamasıyla, gerçek niyet ise kısa süre sonra ortaya çıkmıştı. Bugün ise, adı açıklanmasa da hedefin İran olduğu bir sistem konusunda, Türkiye'nin ileri sürdüğü şartlarla ilgili ne tür gelişmeler oldu da, sistemin kurulması için onay veriliyor sorusuna cevap aranıyor.

Şartlar ne oldu?
NATO'nun savunma amaçlı olduğu ileri sürülen balistik füze kalkanı sistemi, sürekli tartışma konusu oldu. Hükümet yetkilileri bugüne kadar tatmin edici bir bilgi vermedi. ABD ve batıya kesin olarak hayır demeyen ancak komşu ülkelerini de karşısına almak istemeyen Türkiye, hassasiyetlerini muhataplarına iletmişti. Başlangıçta onay için bazı şartlar ileri süren Türkiye, sistemin ABD'nin dayatması değil NATO'nun savunma sistemi olması, komuta kademesinin Türkiye'de olması, füze kalkanın sadece Türkiye'yi değil NATO üyelerinin tamamını kapsaması, hedef ülke adı belirtilmemesi, serpilmenin nerede ve nasıl olacağı ile yerleşim noktası konularında önemli koşullar dile getirmişti.

Komuta kimde olacak?
Öte yandan füze kalkanı konusunda Türkiye'nin izlediği politika istikrarlı bir çizgide olmadı. Çünkü Başbakan Erdoğan, 16 Kasım 2010'da Bangladeş dönüşü, 'olmazsa olmaz' diyerek  "Özellikle bu konu topraklarımızın genelini teşkil ediyorsa komuta kesinlikle bize verilmelidir. Komutanın başka bir ülkenin kontrolünde olmasının kabulü söz konusu olamaz" dedi.

Erdoğan'a göre hedef ülke adı verilmesi, yerleşim ve serpilme konularında bir mutabakata varılması halinde sisteme onay verilecekti. Türkiye'nin şartlarının hangilerinin kabul edildiği tam olarak açıklanmasa da, Lizbon'da NATO üyesi 28 ülke, sistemin kurulmasına onay verdi.

Peki, Türkiye'nin çekinceleri ve şartları kabul edildi mi? İşte Başbakan Erdoğan'ın bu 'kesinlikle' diye başlayan açıklamasından 6 gün sonra 22 Kasım 2010'da, aynı konuda yaptığı başka bir açıklama; " Şu anda komutası 'şu ülkededir' diye belirlenmiş bir şey söz konusu değil. Komutanın kesinlikle NATO'da olması gereğini ifade ettik ve NATO malumunuz olduğu üzere bir saldırı sistemi oluşturmuyor, bir savunma sistemi oluşturuyor". İki açıklama arasındaki farklılık, oldukça dikkat çekici.

Hedef belli ama adı yok!
Füze kalkanı sisteminin görünürdeki amacı, Batı ülkelerini doğudan gelecek saldırılara karşı korumak. Yani savunma amaçlı. Peki saldırı hangi ülkelerden gelebilir? Bu can alıcı soruya Lizbon'da kamuoyuna açıklanan anlaşma metinde, cevap verilmedi. Yani herhangi bir hedef gösterilmedi.

Ancak aslında herkesin bildiği ama söyleyemediği 'gizli' hedefi NATO'nun güçlü üyelerinden Fransa'nın Devlet Başkanı Sarkozy açıkladı ve 'Ben kediye kedi derim. Hedef İran' açıklamasıyla niyeti ortaya koydu. Bu da Türkiye'ye konuşlanacak olan füzelerin ve radarların namlusunun, İran'ı göstereceğini açıkça ortaya koydu.

İsrail'i koruyacak
Proje çerçevesinde kurulacak füze kalkanı ve radar sistemi; ismi verilmese de İran, Suriye ve diğer Müslüman ülkelerden yapılacak bir füze saldırısını önlemek ve imha etmek için kurulacak. Her ne kadar amacı savunma olarak açıklansa da, herhangi bir savaş anında saldırı kapasitesine sahip olup olmayacağı kuşku götürür sistem, daha da önemlisi İsrail ve ABD'nin hedef tahtasındaki İran ve Suriye'ye komşu olan Türkiye'ye kurulması akıllara birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor.

Aslında projenin gizli hedefi, menzili Akdeniz'e ulaşan İran füzelerine karşı önlem almak. Ortadoğu'nun çıban başı İsrail'i bu füzelere karşı korumak.

İran ile İsrail'in arasında
Öte yandan füze savunma sisteminin önemli bir parçası olan radarların konuşlandırılacağı yer belli oldu. Radarlar, Diyarbakır-Pirinçlik'e konuşlandırılacak. Komuta merkezi, NATO'nun Almanya'daki komuta merkezi olacak. İrtibat merkezi ise, Diyarbakır'daki 2. Taktik Hava Komutanlığı olacak.

Savunma amaçlı füzelerin konuşlandırılacağı yer henüz belli değil. Ancak dört alternatif üzerinde duruluyor. Adana'daki İncirlik Hava Üssü,  Hatay, Malatya ve Diyarbakır.  Alternatiflerde dikkat çeken önemli husus ise, müzakerelede İran ile İsrail arasındaki bir bölgelerin tercih edilmesi oldu.

Tatmin edici bilgi yok
Türkiye'ye kurulması gündemde olan NATO'nun füze kalkanı sistemi, BM'nin Mavi Marmara raporu ve bayramın araya girmesiyle taşıdığı önemin aksine yeterince tartışılamadı. Oysa sistem, geçtiğimiz yıl ilk gündeme geldiğinde 'avantaj ve dezavantajlarına' yönelik birçok endişe ve tehlikeyi ortaya çıkarmış, ancak aradan geçen zaman içinde bu konuda ortaya konan sorulara kimse ciddi ve şeffaf bir cevap verememişti. Bugün ise, adı açıklanmasa da hedefin İran olduğu bir sistem konusunda, Türkiye'nin ileri sürdüğü şartlarla ilgili ne tür gelişmeler oldu da, sistemin kurulması için onay veriliyor sorusuna cevap aranıyor.

Kediye kedi derim. Hedef İran
Füze kalkanı sisteminin görünürdeki amacı, Batı ülkelerini doğudan gelecek saldırılara karşı korumak. Yani savunma amaçlı. Ancak aslında herkesin bildiği ama söyleyemediği 'gizli' hedefi NATO'nun güçlü üyelerinden Fransa'nın Devlet Başkanı Sarkozy açıkladı ve 'Ben kediye kedi derim. Hedef İran' açıklamasıyla niyeti ortaya koydu. Bu da Türkiye'ye konuşlanacak olan füzelerin ve radarların namlusunun, İran'ı göstereceğini açıkça ortaya koydu.

Cevap bekleyen sorular?

Türkiye hangi şartları ileri sürmüştü, hangileri kabul edildi?

Lizbon'da imzalanan metinde hedef yok. Ancak Sarkozy niye 'hedef İran' dedi?

NATO'yu kullanan ABD'nin arkasında İsrail mi var?

Füze kalkanı neden İran ile İsrail'in arasındaki coğrafi bölgeye kurulacak?

Komuta kimde olacak? Savunma füzelerine ateşleme emrini kim verecek?

İmha edilen füzelerdeki kimyasal ve biyolojik silahların serpilme yeri, hangi topraklar olacak?

Türkiye'nin avantajları ve dezavantajları nedir?

Sistemin başta kurulum olmak üzere tüm maliyetini kim karşılayacak?

Adana'daki İncirlik üssü gibi yeni bir askeri üs mü kurulacak?

Ne kadar yabancı asker topraklarımıza girecek?

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turkiye-nin-sartlari-ne-oldu-215039.htm}



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,192 µs