En Sıcak Konular

BDP KONGRESİ'NDE ''DEVLETE MEYDAN'' OKUNDU

5 Eylül 2011 16:03 tsi
BDP KONGRESİ'NDE ''DEVLETE  MEYDAN'' OKUNDU BDP’nin 2. Olağan Genel Kongresi’ne demokratik özerklik talebi damgasını vurdu.Demirtaş ve Kışanak’ın BDP eşbaşkanlığına seçildikleri kongrenin “direniş kongresi” olduğu mesajı verildi

Direneceğiz bedelini öderiz

BDP’nin 2. Olağan Genel Kongresi’ne Meclis’e dönüp dönmeyeceği ve demokratik özerklik talebi damgasını vurdu

Demirtaş ve Kışanak’ın BDP eşbaşkanlığına seçildikleri kongrenin “direniş kongresi” olduğu mesajı verildi

BDP’nin 2. Olağan Genel Kongresi’ne “BDP’nin Meclis’e dönüp yemin edip etmeyeceği” ve “demokratik özerklik” talebi damgasını vurdu. 629 oydan 627’sini alan Selahattin Demirtaş’ın  genel başkanlığa seçildiği  kongrede, Demokratik Toplum Kongresi’nin büyük tepki çeken “demokratik özerklik projesi” parti tüzüğüne de girdi.
Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kongrede İstiklal Marşı okunmazken, devrim şehitleri için saygı duruşu yapıldı. Öcalan’a yönelik sloganların büyük alkış aldığı, Öcalan’ın kardeşlerinin ve PKK’lı Murat Karayılan’ın kardeşinin büyük ilgi gördüğü kongrede, saygı duruşu sırasında salondakiler hep bir ağızdan PKK’nın ‘kahramanlık marşını’ okudu.  Sloganlarla kesilen Kürtçe konuşmaların ardından kürsüye gelen Demirtaş ise konuşmasında şu mesajları verdi:

BDP’DEN ''MISIR'' ÖRNEĞİ: Suriye’de desteklediğiniz muhalefetin istediğinden fazlasını değil, Libya’da bavullarla para taşıdığınız muhaliflerin istediğinden fazlasını değil, mazlum Filistin halkının istediğinden fazlasını değil, ya da Kıbrıs halkının istediğinden fazlasını değil, Mübarek rejiminin baskısı altında yıllardır ezilen Mısır halkının istediğinden fazlasını da değil, bütün ezilen halklar gibi biz de sadece kendimize ait olanı, bizden zorbalıkla çalınanı geri istiyoruz. Türkiye sınırları içinde kendi anadilimizle, kültürümüzle yaşamak, kendimizi demokratik özerklikle yönetmek istiyoruz.

ERDOĞAN’I ‘JAN DARK’ GÖRENLER: Şimdi AKP’yi cumhuriyet tarihinin gelmiş geçmiş en demokratik hükümeti, Başbakanı da Jan Dark olarak görenler ya bu sömürü düzenini ideolojik olarak benimseyenlerdir. Bize en ilkesiz ve en ahlaksız şekilde saldıranlar da işte bunlardır.

ÖCALAN’LA MÜZAKERE SÜRSÜN: Acil olarak müzakere öneriyoruz. Barış konusunda Sayın Öcalan ile başlatılan süreç kaldığı yerden devam etmeli ve hükümet kendisine sunulan protokollere cevap vermelidir.

YEMİN ŞARTLARI OLUŞMADI: Biz parlamentodan çekilmiş değiliz, ancak genel kurul çalışmalarına katılabilmemiz için asgari demokratik siyaset ortamının oluşturulması gerekir. Bu gün itibariyle bu koşulların olgunlaştığını görmüyoruz.

PKK DA  DURDURMALI: Bu savaş derhal durmalıdır. Hükümet askeri operasyonlarını, PKK  eylemlerini durdurmalıdır. Unutmayın ki, PKK’yi dağa çıkaran BDP değildir, devletin hatalı politikalarıdır. Ama BDP, devletin bu hatalı politikalarını düzeltmesine yardımcı olarak PKK’nin dağdan inişini sağlayabilir. Bu nedenle çağrımızın ilk muhattabı doğal olarak ki hükümettir. Hükümet bu muhataplıktan kaçamaz.

BEDELİNİ ÖDERİZ, DİRENECEĞİZ: Tehdidinizin bedeli neyse, yaratacağınız zulmün düzeyi neyse karşılamaya hazırız. Sadece Kürtler Kürtçe konuşsun, kendini yönetsin diye değil, bir kez daha insanlık onuru işkenceyi yensin diye, bir kez daha bu topraklarda faşizme geçit olmasın diye her türlü baskınıza tüm varlığımızla direneceğimizi ilan ediyoruz.  Biz BDP olarak şiddetin durması için her koşulda çalışmaya devam edeceğiz, ama şiddetin durması için tek seçenek AKP’nin önünde diz çökmektir diyorsanız, onu daha çok beklersiniz.

Kardeşlik çıkarıldı özerklik geldi

Kongrede DTK’nın uygulamaya geçirdiği Demokratik Özerklik ifadesi tüzüğe girdi. Tüzüğün 3. maddesi c fıkrasında yer alan “kardeşliğin temelinin tarihin derinliklerinde yattığını beyan eder” ibaresi çıkarıldı. Aynı fıkranın son satırındaki “demokratik cumhuriyette görür” ibaresi “demokratik özerklikte ve demokratik cumhuriyette görür” şeklinde değiştirildi. Buna göre BDP, tüzüğü gereği, siyasi faaliyetlerini özerklik amacıyla yürütecek. Demirtaş, “BDP kardeşliği bıraktı mı?” sorusuna, “Hayır, o konuda kesinlikle öyle bir tartışma yok.  Bu şekilde tartışılmasını biz doğru bulmayız. BDP’nin öyle bir
niyeti ve amacı  yok.  Tüzüğümüzde birçok yerde benzer ifadeler vardır” yanıtını verdi.

KONGREDEN MESAJLAR

BDP TBMM’den çekilmedi Dönüş şartları oluşmadı
Özerklik artık tüzük maddesi
Hükümet operasyonları PKK eylemleri durdurmalı
PKK’yı dağdan BDP indirir
Yeni Anayasa’ya destek veririz.
Diyalog başlasın Öcalan’la müzakere sürsün
Tek seçenek diz çökmeniz derseniz çok beklersiniz

Gezmiş ve Kaypakkaya resimleri de vardı...

- Kongre salonuna Türk bayrağının yanısıra Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Kemal Pir, 1993 yılında Batman’da öldürülen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, kendini yakarak yaşamına son veren PKK’lı Sema Yüce, kaza ve olaylarda yaşamını yitiren parti çalışanları, tutuklu belediye başkanlarının resimleri asıldı.
- Salonda, Kandil’e yapılan hava operasyonlarında öldüğü ileri sürülen 7 sivilin resimleri de yer aldı.
- Salona, Kürtçe, Türkçe, Süryanice ve Ermenice pankartlar asıldı. Kongreye Ak Parti temsilci göndermedi.

Üç Öcalan birarada

- Abdullah Öcalan’ın kardeşleri Fatma ile Havva Öcalan protokolde otururlarken, Parti Meclisi’ne seçilen kardeşi Mehmet Öcalan da doğal delege olarak salonda yer aldı. Protokolde KYB Ankara Temsilcisi Behruz Galali ve eşi de yöresel kıyafetleriyle hazır bulundu. Kongrede Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e de yoğun ilgi gösterildi.
- Salonda hep bir ağızdan “Yaşaşın Başkan Apo” sloganları atıldı. Protokolde yerini alan Kışanak, Tuğluk, Fatma Öcalan ve Mehmet Öcalan’la el sıkışarak selamlaşırken, Demirtaş’ın Öcalanlar’a uzak durması dikkati çekti.
- Kongrede gerçekleştirilen sinevizyon gösterisinde Kandil operasyonunda öldüğü iddia edilen 7 sivilin fotoğraflarına yer verilerek, “AKP öldürüyor” denildi. Kongrede Erdoğan’ın ismi geçtiğinde “Yuh” ve “Katil Erdoğan” sesleri yükseldi.

Arda’ya tezahurat
- ÖDP Genel Başkanı Alper Taş konuşmasında “Türkiye toplumu savaş politikalarına kabul etmiyor. Son olarak Arda Turan kardeşimizi bu konuda verdiği mesajından dolayı kendisini selamlıyorum” deyince salonda bir anda alkış tufanı koptu.

Yıldız’a ihraç yolu
- Ramazan ayında Bodrum’da tatil fotoğrafları basılan Bengi Yıldız’ın kesin ihraç edilmese bile belli süreyle geçici ihraç formülünün uygulanacağı dile getiriliyor.

YABANCI MİSYON İLGİSİ

Sırbistan Demokrat Parti, BASK Aralar Partisi, Alman Sol Parti, İsveç Sol Parti, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Yunanistan PASOK, Avrupa Sol Parti, Yeni Kıbrıs Partisi başta olmak üzere çok sayıda yabancı siyasetçi ve çeşitli ülkelerin dipolmatları kongreye katıldı.(NAMIK DURUKAN- ÖNDER YILMAZ / MİLLİYET) [1] 

BDP’den Anayasal süreç ‘şartları’

BDP Eşbaşkanlığı’na seçilen Gültan Kışanak ise BDP’nin silahların susması ve anayasal sürece katkı vermesi için şartlarını içeren, “özerklik hukuku, tutuklu vekillerin bıkarılması, anadilde eğitim” gibi şartların da yer aldığı “çözüm önerileri protokolünü” açıkladı.

Hükümete “Bu açık müzakere metnidir” diye çağrı yapan Kışanak, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

- Türkiye’de yaşayan tüm kimliklerin, kültürlerin, dillerin, inaçların anayasal güvence altında olduğu açıkça anayasada yer almalı. Anayasal vatandaşlık esas alınmalı.

- Herkesin kendi anadilini kamusal alan dahil her alanda kullanabilmesi anayasal güvence altında olmalıdır. Anadilde eğitim anayasal bir hak olarak tanınmalıdır.

- Seçim barajı kaldırılmalı.

Emek blogu komisyona!
- Siyasi saiklerle tutuklanmış bütün Kürt siyasetçiler ve tutuklu milletvekilleri serbest kalmalı, bunun için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Demokratik siyasetin önünün açılması için TCK, CMK yeniden düzenlenmeli, TMK kaldırılmalıdır. Siyasi amaçlı tutuklamalara hemen son verilmelidir.

- 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır’dan milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin hukuksuz bir şekilde düşürülmesi karşısında hükümet siyasi olarak telafinin yollarına açık olmalı, Sayın Dicle’nin parlamentoya  gelebilmesi için açık bir çözüm iradesi ortaya koymalıdır.

- Emek, Demokrasi ve Özgülük blokunun temsilcilerinin de içinde yer alacağı bir demokratik anayasa komisyonu kurulmalı

- Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunu temsilen bir heyetin İmralı’da yüz yüze görüşme yapması, sonrasında görüşmelerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için İmralı sistemine son verilmesi ve kısa vadede ev hapsi, orta vadade ise serbest bırakılması öngörülmelidir. [2]

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[1] {http://siyaset.milliyet.com.tr/direnecegiz-bedelini-oderiz/siyaset/siyasetdetay/05.09.2011/1434634/default.htm}
[2] {http://siyaset.milliyet.com.tr/bdp-den-anayasal-surec-sartlari-/siyaset/siyasetdetay/05.09.2011/1434645/default.htm?ref=OtherNews}



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,893 µs