En Sıcak Konular

KARAKÖY'DE YENİ BİR OTEL BÖLGESİ DOĞUYOR

3 Eylül 2011 20:45 tsi
KARAKÖY'DE YENİ BİR OTEL BÖLGESİ DOĞUYOR Galataport ihalesiyle yatırımların merkezi haline gelmesi planlanan, ancak iptal sonrası beklemeye geçildiği düşünülen Karaköy’de önemli gelişmeler var.

Karaköy’de yeni bir otel bölgesi doğuyor

Galataport ihalesiyle yatırımların merkezi haline gelmesi planlanan, ancak iptal sonrası beklemeye geçildiği düşünülen Karaköy’de önemli gelişmeler var. Büyük gayrimenkulcüler, yeni bir ihaleyi daha beklemeden Karaköy’ü butik otel merkezi haline getirme kararlılığını ortaya koydu

Son yıllarda merkezden uzaklaşılarak yeni yaşam alanlarının yaratıldığı İstanbul’da yatırımcıların yeni planları, şehir merkezine yeniden dönüşün önemli bir sinyali gibi görünüyor. Özellikle yapı stoğu eskimiş bölgelerde görülen bu dönüş hareketinin en önemli noktalarından biri de Karaköy. İstanbul’un en gözde semtlerinden Beşiktaş, Eminönü ve Taksim üçgeninin ortasında son derece stratejik bir noktada yer alan Karaköy, dar sokakları ve kısıtlı otopark imkânına rağmen sahip olduğu özel tarih ve merkezi konumuyla başta otel yatırımcıları olmak üzere pek çok yatırımcının hedef noktası. Bu noktada ihalesi iptal edilen Galataport projesinin başlatılması, her ne kadar yatırımlar için en önemli motivasyon olarak görülse de aralarında Yılmaz Ulusoy Holding, Torunlar Holding ve Hakan Madencilik’in de bulunduğu pek çok yatırımcı otel planlarını harekete geçirmeye başladı bile.

Galataport ilk kıvılcım oldu
TSKB Gayrimenkul Değerleme’den Değerleme Uzmanı Betül Ofluoğlu, ilk olarak 2005 yılında Galataport ihalesiyle  gayrimenkul piyasasının oldukça hareketlenen Karaköy’ün, ihalenin iptaliyle küçük bir boşluk yaşasa da prim yapmaya devam ettiğini söylüyor ve ekliyor:  “Çünkü, içinde kurvaziyer limanı, oteller, alıveriş alanları ve otoparkları ile geniş kapsamlı bir liman tesisi olarak tasarlanan Galataport projesi ihalesinin kısa süre içinde tekrarlanarak sonuçlandırılması bekleniyor.”
Şu anda prim artışı yaşansa bile, bu yatırımın bölgedeki seyri oldukça değiştireceğini vurgulayan Ofluoğlu, Galataport projesi beklentisinde Karaköy’ün rakiplerinden Beyoğlu’ndaki Talimhane Oteller Bölgesi’nin varlığına dikkat çekmeyi ihmal etmiyor. Hem burada hem de diğer rakip olan Galata’da rayiç fiyatların oldukça artmış olmasının yatırımcıları yeni bölge arayışına soktuğuna dikkat çeken Ofluoğlu’nun bu noktada Karaköy’e dair tespitleri şöyle:
“Bu durumda ilk göze çarpan yerleşim alanı, hem rakipsiz deniz manzarası ve tarihi dokusu hem de stratejik konumu ile Karaköy oluyor. Bölgeye yakın konumda yer alan Şişhane ve Galata bölgelerinde, butik, rezidans tarzı otel ve apart otel yerleşimleri son yıllarda artan bir ivmeyle gelişti. Söz konusu bölgeler turistler tarafından konaklama amaçlı en çok tercih edilen alanlar haline geldi. Karaköy’de mevcuttaki eğilimin de bu yönde olduğu ve gelecekte bu şekilde gelişeceği öngörülüyor. İstanbul’un giderek azalan arsa rezervinin merkezi bölgelerdeki yenilenmeye açık tüm bölgeleri etkileyeceği açık. Ancak Karaköy belki de bu pastadan en büyük dilimlerden birini alacaktır .”

Büyük şirketlerden yatırım
Betül Ofluoğlu’nun anlattıklarına göre, Karaköy’e Galataport projesinin harekete geçmesini beklemeden elini çabuk tutarak yatırım yapan pek çok şirketten söz etmek mümkün. Bankalar Caddesi üzerindeki tarihi Sümerbank  binasınin 9 milyon dolara Yılmaz Ulusoy tarafından butik otel olarak işletilmek üzere satın alınması,  Alkoçlar Turizm’in  Global Holding binası ile birlikte tarihi Veli Alemdar Han’ı 20  bin metrekare alana sahip bir otel projesine dönüştüreceğini açıklaması, Torunlar Holding’in ihale yoluyla aldığı eski Türkbank’ın  binasını butik otele çevireceğini ifade etmesi, ilk akla gelen örnekler.
Ancak, yatırımlar bunlarla sınırlı değil. Vakıfbank Bölge Müdürlüğü’nün binası 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle Hakan Madencilik tarafından 5 yıldızlı otel projesi olarak değerlendirilecek. Tophane’deki Bilgi Üniversitesi binası 9.5 milyon dolara CVK Group tarafından satın alındı. İşadamı Nizam Hışım ise, 1.5 milyon dolara satın aldığı Bereket Han’ı butik otel olarak işletmeye açmaya hazırlanıyor.”

Karaköy’de kim ne yapıyor?

YILMAZ ULUSOY: Sümerbank  binası nı 9 milyon dolara  aldı, butik otel olarak işletecek.
TORUNLAR HOLDİNG: İhale yoluyla aldığı Türkbank’ın binasını butik otele çevirecek.
ALKOÇLAR TURİZM: Global Holding binası ile birlikte, tarihi Veli Alemdar Han’ı otel  yapacak.
HAKAN MADENCİLİK: Vakıfbank Bölge Müdürlüğü’nün binası nı 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle 5 yıldızlı otel  yapacak.
CVK GROUP: Tophane’deki Bilgi Üniversitesi binası nı 9.5 milyon dolara satın aldı.
İŞADAMI NİZAM HIŞIM: 1.5 milyon dolara satın aldığı Bereket Han’ı butik otel olarak işletecek.

Sayıdakİ artış, fiyatta ters etki yaptı Cadde mağazaları AVM’leri solladı

AVM sayılarındaki hızlı artış, kiralarda ciddi bir düşüşü beraberinde getirdi. Cadde mağazaları ise 2006 düşüşünden sonra 2010 ile birlikte kirada arayı açtı 

Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de sayıları hızla artan AVM’ler, bunun dezavantajlarını yaşamaya başladı. Kuzeybatı Gayrimenkul’ün DeğerliYorum isimli bülteninde yer verdiği araştırmanın sonuçlarına göre, bir dönem çok yüksek fiyatlarla kiralanan AVM’lerdeki mağazaların kiraları son 2.5 yılda gerileyerek  işlek caddelerdeki mağazaların  kiralarının altında kaldı.

Değişimde dönüm noktası
Araştırmada düşüş seyrine dair tespitlerde AVM’lerin yükselişe geçtiği dönemlerde caddelerden en az yüzde 20 daha pahalı olan AVM kiralarında trendin 2009 yılından  bu yana bir hayli değiştiği ifadelerine yer verildi.  2009’da sert bir düşüşle cadde mağazalarındaki ortalama metrekare kiralarının 128 dolardan 99 dolara, AVM kiralarının ise 131 dolardan 91 dolara düştüğü ifade edilen araştırmada 2010 itibariyle cadde mağazalarının ön plana çıkmaya başladığı vurgulandı.
Araştırmanın sonuçlarına göre cadde mağazaları 2010 yılını yükselişe geçerek 117 dolar gibi bir rakamla kaparken,  AVM’ler düşüş trendini sürdürerek yılı ortalama 87 dolarla kapadı. 2011’in ilk yarısı itibariyle caddelerde mağaza kiralarının metrekaresi 127 dolar seviyesindeyken AVM’lerde ise 102 dolar seviyesinde seyrediyor.
Araştırmada fiyat çizgisindeki bu radikal değişimin ana nedeni olarak alışveriş merkezlerinin sayısının hızla artmasına karşılık, İstanbul’da geleneksel cadde  mağazacılığında böyle bir durum söz edilemeyeceği gösterildi. Değerlendirmede şu görüşlere yer verildi:

Cadde sayıyı artırmadı
“Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi, Nişantaşı gibi cadde üzeri perakendeciliğin yoğun olduğu merkezlerde mevcut mağaza stokunun sabit olması ve bu merkezlere olan talep artışı sebebiyle kira değerleri 2008 yılında alışveriş merkezi kiralarını yakalamıştır. Bu tarihten itibaren alışveriş merkezi kiralarının üzerinde seyreden cadde üzeri perakende kiraları 2009 yılından günümüze kadar artış göstermiştir.”

BiRiNCi NiŞANTAŞI
Türkiye’de birçok cadde ve meydan yüksek kira bedelleriyle
dikkat çekiyor.
İstanbul’da
Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve
İstiklal Caddesi gibi yerlerde kiralamada rakamlar,
diğerlerinin 10 katına kadar çıkıyor. Pahalılıkta metrekare kirası
170 euro ile Nişantaşı
başı çekerken; İstiklal Caddesi’nde 150, Bağdat Caddesi’nde 130 euro isteniyor.

Yeniköy Korusu yeniden satışta
Sait Halim Paşa Korusu olarak bilinen Yeniköy Korusu satışa çıkarıldı. Çukurova Holding, dün gazeteye verdiği ilanda 72 adet parselden oluşan toplamda 71 bin 368 metrekare alana sahip korunun satılık olduğunu duyurdu. Daha önce de satış vitrinine çıkarılan koru için verilen ilanda şu ifadelere yer verildi:
“Yapı ve Kredi Bankası ile şirketimiz arasında imzalanan YKB’ye ait bankacılık dışı varlıklara ilişkin opsiyon anlaşması kapsamında sahip olduğumuz ‘satış bildiriminde bulunma’ hakkını Banka’nın kabulüne sunmak üzere, İstanbul’un en gözde merkezlerinden Yeniköy’de Sait Halim Paşa Korusu olarak da bilinen, İstanbul Boğaz manzarasına hakim nadir alanlardan Yeniköy Korusu için yatırımcılardan teklif alınacaktır. Doğrudan yatırımcıların başvuruda bulunması rica olunur. Aracı kabul edilmeyecek.”
Av köşkü ve toplantı salonu var
Korudaki ağaç çeşitleri sakızağacı, gladiçya, gümüşi, ıhlamur, servi, Himalaya ve Toros sedirleri, selvi, fıstık, menengeç, defne, gürgen, akçaağaç ve fıstık çamından oluşuyor. Yapılar ise iki toplantı salonu binası, ofis-idare binası, lojman olarak kullanılan üç farklı bina, Sait Halim Paşa’nın Av Köşkü, Şehitler Anıtı’nın yanı sıra su kuyusu ve gezi yollarından oluşuyor.

Tercihi büyük konuttan yana olan için hemen teslim

Dervişoğlu İnşaat tarafından Kartal Yakacık’ta 5 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen Yakacık Yaşam Konutları, yapılan açıklamaya göre hemen teslim ediliyor. Dört blokta 80 daire olarak tasarlanan projede son kalan 135 metrekare 3+1 konutlar 195 bin liradan, 180 metrekare 4+1 dubleks konutlar ise 245 bin lira 250 bin lira aralığında etiketlendirildi.

Ispartakule’nin ikincisi için Çetinsaya’dan davet

Avrupa Konutları Ispartakule 2’de son dairelerin satışı sürüyor. Yapımcı Artaş İnşaat’tan yapılan açıklamada toplam 310 konutun satıldığı projede kalan 20 konutun yeni sahiplerini beklediği ifade edilirken, kalan 20 konutun ise yeni sahiplerini beklediği belirtildi.
“Geriye kalan 20 daireden ev alarak Avrupa Konutları farkını yaşamak isteyen şanslı konuklarımızı bekliyoruz” açıklamasını yapan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, erken teslim geleneklerinin de altını çizerek, 310 konutu, sahiplerine altı ay önce teslim ettiklerini söyledi.
Avrupa Konutları Ispartakule 2’de son kalan daireler 131 metrekarelik 2+1’ler, 150 metrekarelik 3+1’ler ve 171 metrekarelik 4+1’ler olmak üzere üç tip konut seçeneğinden oluşuyor. Ödemeler ise yüzde 25 peşinat koşuluyla, 12-60 ay arası yüzde 0.99 faizle ya da 60-120 ay yüzde 1.01 faizle yapılabiliyor.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Fiyatı (TL)
2+1 255.500 - 270.800
3+1 330.500 - 335.000
4+1 324.550

Fantastik projede sadece 1+1’ler satış vitrininde

İstanbul’un merkezi semtlerinden Şişli’de yapımı tamamlanan Elysium Fantastic Bomonti’de kalan az sayıdaki dairenin satışı sürüyor. Açıklamada 346 daireden oluşan projede dokuz adet de işyeri bulunduğu belirtilirken, şu an sadece 1+1’lerin satışının yapıldığı ifade edildi. 230 bin lira ile 480 bin lira arasında değişen fiyat aralığına sahip dairelerin yer aldığı projede sosyal alanlar ise restoran, cafe&bar, oyun salonu, yüzme havuzu, fitness center, sauna, buhar odası, çocuk oyun odası ve vitamin bar olarak ifade edildi.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi Alanı (m2) Fiyatı (TL)
1+1  52 - 92  230.000 - 480.000

Sancaktepe’nin az katlı projesinde yaşam başladı

Anadolu yakasında giderek daha fazla ön plana çıkmaya başlayan Sancaktepe’deki Garage Simplicity projesinde konut teslimleriyle birlikte hayat da başladı. Garage İnşaat’tan yapılan açıklamaya göre, satışların sürdüğü proje, her biri dört katlı yedi blok şeklinde tasarlandı. 252 konutun 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve dubleks daire olarak planlandığı projede fiyat aralığı ise 180 bin TL ila 582 bin TL olarak belirlendi. Projede yüzme havuzları, çocuk ve dinlenme alanları ve fitness merkezi bulunuyor.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Tipi   Fiyatı (TL)
1+1 - 4+1  180.000 - 582.000

Hem kiracı hem de kira bedelini karşılama sözü

Ar Şirketler Grubu, Arista Bomonti Business ile alıcılara farklı bir yatırım alternatifi sunuyor. Açıklamada yer alan bilgiye göre, 28 kat olarak tasarlanan ve 21 katında 85 ofisin yer aldığı projede kiracı bulma garantisi söz konusu. Bir diğer garanti ise inşaatın tamamlanmasını takip eden 120 gün içinde kiracı bulmak. Kiracı bulunamaması halinde kirayı şirket karşılyor.
Grubun 60 milyon dolarlık projesinde ofisler metrekaresi 4 bin 550 dolar ila 6 bin 600 dolar arasında satışa sunuluyor. Fiyatlar ise 1 milyon 328 bin 600 dolardan başlıyor. Proje Temmuz 2012 ’de teslim edilecek.(Yavuz Karaman / MİLLİYET EMLAK)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://ekonomi.milliyet.com.tr/karakoy-de-yeni-bir-otel-bolgesi-doguyor/ekonomi/ekonomidetay/03.09.2011/1434027/default.htm}



Bu haber 826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,400 µs