En Sıcak Konular

TÜRK HALKI ENERJİSİNİ EKMEKTEN ALIYOR

2 Eylül 2011 20:18 tsi
TÜRK HALKI ENERJİSİNİ EKMEKTEN ALIYOR Türk halkının temel besininin ekmek ve diğer tahıl ürünleri olduğu bildirildi.

Türk halkı enerjisini ekmekten alıyor

Türk halkının temel besininin ekmek ve diğer tahıl ürünleri olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre Türk halkı günlük enerjisinin ortalama yüzde 44'ünü sadece ekmekten, yüzde 58'ini ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden elde ediyor.

Türk halkının temel besininin ekmek ve diğer tahıl ürünleri olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre Türk halkı günlük enerjisinin ortalama yüzde 44'ünü sadece ekmekten, yüzde 58'ini ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden elde ediyor. Yıllar içerisinde besin tüketim eğilimi incelendiğinde ekmek, süt-yoğurt, et ve ürünleri, taze sebze ve meyve tüketiminin azaldığı, kuru baklagil, yumurta ve şeker tüketiminin ise arttığı belirlendi. Genelde toplam yağ tüketim miktarında önemli farklılık olmamasına rağmen, bitkisel sıvı yağ tüketim miktarının katı yağa oranla arttığı da gözleniyor. Araştırmaya göre, Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahip.

Türkiye'de beslenme durumu

Türkiye'de halkın beslenme durumu bölgelere, mevsimlere, sosyoekonomik düzeye ve kentsel-kırsal yerleşim yerlerine göre önemli farklılıklar gösteriyor. Gelir dağılımındaki dengesizlik beslenme sorunlarının niteliği ve görülme sıklığı üzerinde de etkili oluyor. Ayrıca beslenme konusundaki bilgisizlik, hatalı besin seçimine, yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanmasına neden olmakta ve beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesine yol açmakta.

Türkiye'de meyve sebze tüketimi yetersiz

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü tarafından yapılan beyana dayalı Ulusal Hane Halkı Araştırması'na göre 18 yaş üstü bireylerin ortalama günde 1.64 porsiyon meyve ve 1.57 porsiyon sebze tükettikleri ve bu oranın bölgelere ve kırsal/kentsel yerleşim yerlerine göre farklılıklar gösterdiği tespit edildi.

Yeterli ve dengeli beslenme için Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde 400 gram, Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi' nde ise günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi önerilmesine rağmen, bu verilere göre Türkiye'de meyve ve sebze tüketiminin yetersiz olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre ,son yıllarda Türkiye'de özellikle şehirlerde çocuk ve gençler arasında ayaküstü beslenmenin (fast-food) sıklıkla tercih edilen bir beslenme şekli olduğu ortaya çıktı. Ayaküstü beslenme enerjisi yüksek, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriği zengin, ancak posa içeriği, A ve C vitaminleri ve kalsiyum yönünden yetersiz olup, sıklıkla bu tarz beslenme yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olduğu, obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırdığı vurgulanıyor. Araştırmada obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden birinin de hareketsiz hayata tarzının yaygınlaşması olduğuna dikkat çekiliyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turk-halki-enerjisini-ekmekten-aliyor-214685.htm}



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,526 µs