En Sıcak Konular

BM'İN MAVİ MARMARA RAPORU TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİLERİNİ TAMAMEN KOPARDI

2 Eylül 2011 15:45 tsi
BM'İN MAVİ MARMARA RAPORU TÜRKİYE - İSRAİL İLİŞKİLERİNİ TAMAMEN KOPARDI BM'nin Mavi Marmara raporu, New York Times'ta yayınlandı.Rapordan mennun kalmayan Türkiye,İsrail'deki tüm büyükelçilerin geri çağrılacağını ve ilişkilerin ikinci katip düzeyine indirileceğini açıkladı.

‘İsrail’in saldırısı aşırı, tazminat ödenmeli’

BM'nin Mavi Marmara raporu, New York Times'ta...

BM Soruşturma Komisyonu’nun Mavi Marmara raporunda, İsrail ordusunun 2010 yılı Mayıs ayı sonunda açık denizde Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 Türk’ün hayatını kaybettiği saldırının “aşırı” olduğu belirtildi.

New York Times gazetesi, henüz resmen yayımlanmayan rapordan aldığı iddia edilen bazı bilgileri yayımladı. Gazetinin haberine göre, raporda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukanın ise uluslararası hukuk açısından yasal olduğu ifade edilmekte. Başkanlığını Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Geoffrey Palmer’ın yaptığı soruşturma komisyonunun soruşturmasında, “İsrail’in, abluka bölgesine uzak bir mesafede önceden uyarmadan böyle bir güçle gemilerin kontrolünü alma kararının aşırı ve mantıksızca” olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye ve İsrail’in, “ilişkilerini Ortadoğu’daki istikrarın lehine düzelterek”, tam diplomatik ilişkilerini yeniden ele almaları gerektiği kaydedildi. 105 sayfalık raporda, “Mavi Marmara”ya çıkan İsrail komandolarının, “bir grup yolcunun organize ve şiddetli direnişiyle” karşı karşıya kaldığı, bu nedenle kendilerini korumak için güç kullanma ihtiyacı içine girdikleri iddiasınında yer aldığı ifade edildi.

‘Ölümler kabul edilemez!..’

Öte yandan İsrail komandolarının kullandığı güç “aşırı ve mantıksız” olarak nitelendirilen raporda, yolcuların hayatlarını kaybetmesinin kabul edilemez olduğu ve İsrail ordusunun daha sonra yolculara kötü muamele ettiği belirtildi. Raporda, olayı soruşturan komisyonun, belge talep etme veya tanığın bulunmasını zorunlu kılma yetkisinin olmadığı, sadece Türkiye ve İsrail’in sağladığı bilgiye dayandığı, bu nedenle çıkarımlarının, ne hakikat ne de hukuk açısından kati kabul edilemeyeceğine dikkat çekildi.

Tavsiye: Tazminat ödenmeli

İsrail’in, olayla ilgili olarak “üzüntüsünü uygun biçimde açıklaması” ve tazminat ödemesi gerektiği tavsiyesinde bulunulurken, İsrail’in Gazze ablukasına büyük ölçüde sempatik bir bakış açısıyla yaklaşıldığı görüldü. Başlangıcındaki paragraflarda, “İsrail’in Gazze’deki militan örgütlerden güvenliğine yönelik gerçek bir tehditle yüz yüze” olduğu, “Donanma ablukasının, Gazze’ye deniz yoluyla silah girişini engellemek için meşru bir güvenlik önlemi olarak uygulandığı ve bu uygulamanın, uluslararası hukukun gereklilikleriyle örtüştüğü” ifadelerine yer verildi.

Raporda, “Mavi Marmara”nın, “donanma ablukasını aşma girişimiyle sorumsuzca hareket ettiği”, Mavi Marmara’nın organizatörleri, özellikle İHH’nin amaçları, gerçek niteliği ve güdüsü hakkında ciddi soru işaretlerinin var olduğu” iddiasının da bulunduğu kaydedildi. Raporda ayrıca Türkiye hükümetinin, “Mavi Marmara”nın organizatörlerini

İsrail güçleriyle karşı karşıya gelmekten kaçınmaya ikna etmeye çalıştığı, ancak “daha fazlasının yapılabileceği” belirtildi.[1]

Davutoğlu'ndan zehir zemberek açıklama

Davutoğlu İsrail'deki tüm büyükelçilerin geri çağrılacağını ve ilişkilerin ikinci katip düzeyine indirileceğini açıkladı. İsrail ile yapılan tüm askeri anlaşmaların askıya alındığını açıklayan Davutoğlu, ''Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı olan sahildar devlet olarak Türkiye seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır.'' dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'le diplomatik ilişkilerin ikinci katip seviyesine indirildiğini ve ikinci katip dışındaki diplomatik personelin en geç Çarşamba günü ülkelerine geri gönderileceğini açıkladı. Davutoğlu iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların da askıya alındığını bildirdi.

BM'nin Mavi Marmara raporunun metninin dün akşam ABD basının sızmasının ardından Davutoğlu, bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, raporun bulgularına tepki gösterdi.

Raporun sonuçlarının "hukuki olmaktan çok siyasi saiklere dayandığını" ifade eden Davutoğlu, "Türkiye bunu kesinlikle kabul etmeyecektir. Konuyu uluslararası mercilere götürmeye kararlıyız" dedi.

Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkilerini Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere ikinci katip düzeyine indirdiğini duyuran Davutoğlu, ikinci katip dışındaki tüm diplomatik personelin ve ailelerinin en geç Çarşamba günü ülkelerine gönderileceğini açıkladı.

Türkiye-İsrail ilişkileri 3 Aralık 1980 tarihinde de ikinci katiplik seviyesine düşürülmüş, daha sonra 1988 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında gerçekleşen Şimon Peres - Mesut Yılmaz görüşmesine kadar iki ülke arasında üst düzey temas kurulmamıştı.

Davutoğlu yaptığı açıklamada, İsrail ve Türkiye arasındaki milyon dolarlık askeri anlaşmaların da askıya alındığını ifade etti.

GAZZE ABLUKASI MAHKEMEYE GİDİYOR

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi sağlanması için önlemler alacağını da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Gazze ablukasını tanımadığını da bir kez daha vurgulayan Davutoğlu, ablukayı Uluslararası Adalet Divanı'na götüreceklerini belirtti. Dışişleri Bakanı en kısa süre içinde BM nezdinde girişimlere başlanacağını da ifade etti.

Davutoğlu ayrıca aldıkları karar doğrultusunda Mavi Marmara baskının Türk ve yabancı tüm mağdurlarına hukuki kanallar aracılığıyla hak arama süreçlerinde her türlü desteğin verileceğini de belirtti.

"İSRAİL'İN BEDEL ÖDEMESİNİN ZAMANI GELDİ"

Mavi Marmara baskının üzerinden geçen 15 ayda somut gerçeklerin değişmediğini belirten Dvautoğlu, raporun bulgularına karşın Türkiye'nin özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasıyla ilgili taleplerinin geçerliliğini koruduğunun altını çizdi.

Davutoğlu, "Taleplerimiz bellidir, yerine getirilmedikçe İsraille ilişkiler normalleşmeyecektir. İsrail’in eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bedel ödemesinin zamanı gelmiştir" dedi.

"HİÇBİR ÜLKE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR"

Hiç kimsenin, hiçbir ülkenin hukukun üzerinde olmadığını ifade eden Davutoğlu, baskından bu yana geçen 15 ayda, ilk günden itibaren BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Konseyi gibi uluslararası mercilere başvurarak adalet aradıklarını söyledi.

Bu dönemde Türk tarafı olarak ilgili kurumlara her türlü desteği verdiklerini, İsrail tarafının ise sürekli olarak süreci geciktirmeye çalıştığını belirten Dışişleri Bakanı, gerçekleşen görüşmelerde kabul edilen mutabakat metninin de İsrail kabinesindeki uyuşmazlıklar dolayısıyla imzalanamadığını sözlerine ekledi.

"İSRAİL DEVLET CİDDİYETİ İÇİNDE DAVRANMAMIŞTIR"

"Palmer Komisyonu'nun ertelemelerinin tamamı İsrail hükümetinin talebi sonucu gerçekleşmiştir. Ancak son olarak gündeme gelen 6 aylık uzatma tarafımızca kabul edilmemiştir" diyen Davutoğlu, Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı, sadece Komisyon Başkanı Geoffrey Palmer ve Yardımcısı Alvaro Uribe'nin imzalarını taşıyan raporun 1 Eylül'de basına sızmış olmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, "Maalesef bu süreçte İsrail tarafı devlet ciddiyeti ve mahremiyeti içinde davranmamıştır" dedi.

İŞTE ALINACAK 5 TEDBİR

"1- Türk İsrail diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirilecektir. Bunun üzerindeki tüm görevliler, başta büyükelçi, en geç Çarşamba günü ülkelerine geri döneceklerdir.

2- Türkiye ile İsrail arasındaki tüm askeri anlaşmalar askıya alınmıştır.

3- Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan sahildar devlet olarak Türkiye, Doğu Akdeniz’de seyrü sefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır.

4- Türkiye İsrail’in Gazze’ye uygaladığı ablukayı tanımamaktadır. İsrail’in 31 Mayıs 2010 tarihi itibariyle Gazze’ye yönelik uyguladığı ambargonun Uluslararası Adalet Divanı’nda incelenmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda BM Genel Kurulu’nu harekete geçirmek için girişime başlıyoruz.

5- İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine gereken destek verilecektir." [2]

İsrail basını şokta
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail ile ilgili yaptığı sert açıklama İsrail basınında flaş haber olarak verildi.

Davutoğlu'nun açıklamasının ardından, Haaretz gazetesinde İsrail'in Türkiye'deki elçisi Gabby Levy ve yardımcısı Ella Afek'in sınırdışı edileceği yazıldı.

İsrail basınındaki haberlerde, Ankara'nın İsrail ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin kesilmesi tehdidine ayrıca yer verildi ve iki ülke arasındaki ticaretin milyar dolarlar seviyesinde olduğu belirtilerek böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde "pahalıya patlayabileceği" yorumları da yapılıyor.

Elçilerin gönderilmesi dünya basınında

İngiliz yayın kuruluşu BBC de gelişmeleri manşetten duyururken, "Türkiye İsrail elçisini sınır dışı ediyor" başlığını kullandı.

Amerikan The New York Times gazetesi Davutoğlu'nun açıklamalarına yer verirken, "Artık İsrail'in bedel ödemesinin zamanı geldi" dediği belirtildi.

The Washington Post da Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun açıklamalarını duyururken, İsrail elçisinin Çarşamba günü Türkiye'den ayrılabileceğini yazdı.[3]

Gül'den İsrail açıklaması

Gül: Alınan tedbirler ilk aşamadır
 
Olayların seyrine göre başka İsrail’e yönelik başka tedbirlerin de alınabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail hükümetinin kendi halkına da yük olan bir hükümet olduğunu söyledi.

“İsrail strateji yoksunu bir durumdadır” diyen Gül, “Türkiye bölgenin en güçlü ülkesi olarak sadece kendisinin değil tüm mazlumların hak ve hukukunu korumaktadır. Türkiye bölgede barış ve istikrar peşindedir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül bir soru üzerine, “Birleşmiş Milletler’in Mavi Marmara raporu bizim için yok hükmündedir” dedi.[4]

 

Kaynak:GAZETEVATAN


[1] http://haber.gazetevatan.com/Haber/397388/1/Gundem
[2] http://haber.gazetevatan.com/davutoglundan-zehir-zemberek-aciklama/397443/1/Gundem
[3] http://haber.gazetevatan.com/israil-basini-sokta/397475/9/Siyaset
[4] http://haber.gazetevatan.com/gulden-israil-aciklamasi/397469/1/Gundem



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,896 µs