En Sıcak Konular

''ARAP BAHARI'' İNGİLTERE'Yİ ''ABAD'' ETTİ

30 Ağustos 2011 21:33 tsi
''ARAP BAHARI'' İNGİLTERE'Yİ ''ABAD'' ETTİ İngiltere'nin, Arap Baharı'nın başlamasından bu yana Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yaptığı silah ihracatını yüzde 30 arttırdığı ortaya çıktı.

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine silah satışı yüzde 30 arttı

Arap Baharı İngiltere'yi âbâd etti

Bu yılın şubat ve haziran ayları arasında yani; "Arap Baharı"nın başlamasından bu yana İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yaptığı silah ihracatını yüzde 30 arttırdığı ve muhaliflere karşı kullanmak üzere diktatörlere silah sağladığı ortaya çıktı.

İngiltere'nin, Arap Baharı'nın başlamasından bu yana Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yaptığı silah ihracatını yüzde 30 arttırdığı ortaya çıktı. Times gazetesinin dün manşetten verdiği haberinde, bu yılın şubat ve haziran ayları arasında 30.5 milyon sterlin (87.5 milyon TL) değerindeki İngiliz silahının, aralarında Libya, Bahreyn ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu ülkelere satıldığı kaydedildi. 2010 yılının ayı döneminde ise bu rakamın 22.2 milyon sterlin (63.6 milyon TL) olduğu hatırlatıldı. İhraç edilen ürünlerin daha çok isyanları bastırmada kullanmaya yönelik hafif makineli tüfek, küçük silah mühimmatı, keskin nişan tüfeği, çift namlulu av tüfeği gibi silah malzemesi olduğu belirtiliyor. Bu durumun açığa çıkması, hükümetin silah politikalarında "tutarsız' davrandığı şeklinde yoğun eleştiri almasına neden oluyor. Bahreyn'de demokrasi talebinde bulunan halka, yönetimin şiddet kullanarak karşılık vermesi sonucu İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bu ülkeye yapılan silah satışının acilen gözden geçirileceğine söz vermiş ve ilgili 160 ihracat lisansının iptal edildiğini açıklamıştı.

Times'ın ulaştığı satış raporu ise durumun hiç de böyle olmadığını ortaya koyuyor. Rapora göre, aralarında Bahreyn, Yemen ve Mısır'ın da bulunduğu Ortadoğu ülkelerine yönelik 600'den fazla silah satış lisansı hala mevcudiyetini koruyor. Yapılan bu lisans anlaşmalarının yaklaşık 1.45 milyar sterlin (4.2 milyar TL) tutarında olduğuna dikkat çekiliyor.

Bahreyn yönetiminin protestocuları silah kullanarak susturmaya çalışması dünya kamuoyunda büyük tepkiye neden olmasına rağmen, İngiltere'nin bu ülkeye silah satışı yapmaya devam ettiği bildiriliyor. Bahreyn kralının isyancı halkı şiddet kullanarak baskı altına almasından kısa bir süre önce olan 14 Ocak'ta 75 bin sterlin değerinde İngiliz silahının ithal edildiği; yine kralın Nisan ayında yaptığı "3 aylık olağanüstü hal ilanı" sırasında ve haziran ayında olmak üzere iki yük gemisi mühimmat sevkiyatı yapıldığı bildiriliyor.

Bahreyn kraliyet mensubu yetkilileri ise silah alımını yalanlamazken, bu konunun çok hassas bir mesele olduğunu ve üst düzey yetkililerce onaylanması gerektiğini belirtiyor. Silah ihracatı kontrolünü yapan meclis komisyonu üyesi Liberal Demokrat Malcolm Bruce, demokrasi talebinde bulunan halka karşı baskıcı tutum sergileyen bir rejime silah satmanın çok kaygı verici olduğunu ifade ediyor. Bruce, "Bir yandan bu tarz diktatör rejimlere halka şiddet kullanmaması yönünde uyarıyoruz, diğer yandan ise silah satmaya devam ediyoruz. Ortada büyük bir tutarsızlık söz konusu." Şeklinde özeleştiride bulunuyor.

Öte yandan İngiltere'nin Mısır'la yaptığı 3.3 milyon sterlin değerinde silah satış lisans anlaşmalarının geçerliliğini koruduğu; istikrarsızlığın devam ettiği Yemen ve Eritreli savunma yetkilileri ile de gelecek ay silah satışı ile ilgili toplantı yapacağı aktarılıyor. Şubat ayından bu yana Libya'ya 60 bin, Mısıra 45 bin sterlinin üzerinde mühimmat satışı yaptığı ortaya çıkan İngiliz şirketlerin, Bahreyn yönetimine yardım eden Suudi Arabistan'a ise şubat ile haziran tarihleri arasında silah satışlarının yüzde 15 artarak 19.1 milyon sterline ulaştığı kaydediliyor. ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci silah satıcısı konumunda bulunan İngiltere'nin, geçen yıl 6 milyar sterlin değerinde yeni silah satış anlaşmasına imza attığı ve en büyük iki müşterisinin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olduğu belirtiliyor. BAE'ye yapılan silah satışının geçen yıla oranla üç kat artarak 9.3 milyon sterline yükseldiği; bu rakamın geçen yıl 2 milyon sterlin olduğu bildiriliyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/arap-bahari-ingiltere-yi-âbâd-etti-214579.htm}



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,686 µs