En Sıcak Konular

IRENE'NİN ABD'YE MALİYETİ 21 CAN VE 7 MİLYAR DOLAR

29 Ağustos 2011 23:15 tsi
IRENE'NİN ABD'YE MALİYETİ 21 CAN VE 7 MİLYAR DOLAR Amerika'nın doğu kıyı kesimlerinde hayatı durma noktasına getiren Irene kasırgasının geride bıraktığı can kaybı ve maliyet netlik kazanıyor.

Irene kasırgası ABD'yi üzecek 7 milyar dolar

Amerika'nın doğu kıyı kesimlerinde hayatı durma noktasına getiren Irene kasırgasının geride bıraktığı can kaybı ve maliyet netlik kazanıyor. Pazar günü New York'u terk ettikten sonra tropikal fırtınaya dönen Irene'nin 21 Amerikalının yaşamını yitirmesine ve 7 milyar dolar da maddi zarara yol açtığı kaydedildi.

Amerika'nın nüfusunun en fazla yaşadığı doğu eyaletlerinde etkili olan Irene kasırgası nedeniyle şuana kadar 21 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer kasırga nedeniyle yaşanılan can kaybının artmasından endişe ediyor. Associated Press (AP) haber ajansı kasırga nedeniyle yaşamını yitirenlerin daha çok evlerinin ya da araçlarının üzerine yıkılan ağaçların sebebiyet verdiğini yazdı.

Irene kasırgası Amerika'nın doğu kıyı eyaletlerini vururken, geride tarihi rekorlar kırarak gitti. Kasırga 800 kilometre alanda etkili olurken, geçtiği bazı bölgelere 30 cm'nin üzerinde yağış bıraktı. Atlantik Okyanusu kıyısında oturan 2 milyon 500 binden fazla insanın tahliye edildiği kasırga ayrıca tarihinde hiçbir zaman kontak kapatmayan New York metrosunun da cumartesi itibariyle tüm servislerini durdurdu.Yine Irene, Philadelphia, New Jersey, Connecticut ve New York'taki tüm toplu taşım araçlarının servislerinin iptal etmesine neden olurken, aynı şekilde havalimanları, gemi seferinin ve otoyollarının da kapanmasına neden oldu. New Jersey'de tarihinde olmadığı kadar su taşkınlarına yol açan Irene, yine 5 milyona yakın insanı da elektriksiz bıraktı.

İlk hesaplara göre Amerika'ya 7 milyar dolar zarar açan Irene, yine de tahminlerin altında az zarar verdi. New Jersey Valisi Chris Christie, ''Biz aslında daha fazla zarar vereceğini öngörüyorduk'' derken Irene için New York Belediye Başkanı Michaele Bloomberg de, kasırga sonrasında ''Tahminlerimizden daha iyi durumdayız'' açıklamasını yaptı.

Geçtiği bölgelerde bulunan nükleer enerji tesislerinin de geçici olarak kapatılmasına neden olan Irene'nin haftasonu Amerika'yı vurması yaşanılan maddi zararın daha az kayıp ile kapatılmasına neden olduğu ileri sürülüyor. Bloomberg yaptığı basın toplantısında Irene'nin hafta içi belediye başkanı olduğu şehri vurması durumunda iş yerlerinin kaybının çok daha büyük olacağını savundu.

Bugün itibariyle havalimanları, köprüler, otoyolar tekrar hizmete sokuluyor. Yine aynı şekilde dünyanın en büyük ve en eski yer altı toplu taşıma hizmeti veren New York metrosu da bugün hizmete tekrar giriyor. New York metrosunu hafta içi 5 milyon insan kullanıyor.

Las Vegas'dan sonra Amerika'nın ikinci en büyük kumarhaneler şehri olan New Jersey'deki Atlantic City'de kapanan kumarhaneler de bugün açılıyor. Tarihinde daha önce iki defa kapanan Atlantic City'deki kumarhanelere Irene'nin ne kadar zarar verdiği henüz hesaplanmış değil.

Kinetix Analiz şirketinin hesaplarına göre 7 milyar dolarlık maddi zararın 2 ila 3 milyar dolarının sigorta şirketleri tarafından karşılanacağı öngörülüyor. Irene Doğu eyaletlerinde 27-28 Ağustos günlerinde etkili olurken, New Orleans'ı Katrina kasırgası 29 Ağustos 2005'te vurmuştu. Katrina kasırgası sigorta şirketlerine 60 milyar doların üzerinde bir zarara neden olmuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/irene-kasirgasi-abd-yi-uzecek-7-milyar-dolar-214540.htm}



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,945 µs