En Sıcak Konular

AZINLIK MÜLKLERİNE İADE SÜRECİ BAŞLADI

29 Ağustos 2011 12:47 tsi
AZINLIK MÜLKLERİNE İADE SÜRECİ BAŞLADI Atatürk'ün koyduğu engellerin AB süreciyle ortadan kaldırılmasıyla azınlık vakıfları Türkiye'yi çökertecek bir güç haline getiriliyor.

Azınlık mülklerine iade 

Hükümet, cemaat vakıflarının taşınmazlarıyla ilgili kararını verdi. Cemaat vakıflarının 1936 yılında beyan ettikleri tüm taşınmazları, mezarlıkları ve çeşmeleri adlarına tescil edilecek. Üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların rayiç değeri ise hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce cemaat vakıflarına ödenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, azınlık temsilcileriyle iftarda buluştu. Başbakan, 162 cemaat vakfının ev sahipliğini yaptığı iftara katıldı. Buluşma öncesinde, hükümetten cemaat vakıflarıyla iilgili bir karar aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında "5737 sayılı Vakıflar Kanunu" na geçici madde eklendi.

Buna göre, cemaat vakıflarının 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup, malik hanesi açık olan taşınmazları, 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlarıyla 1936 Beyannamesinde kayıtlı olup kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeleri, tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleriyle, 12 ay içinde müracaat edilmesi halinde, Meclisin olumlu kararından sonra ilgili tapu sicil müdürlüklerince cemaat vakıfları adına tescil edilecek.

AİHM KARARI

Cemaat vakıflarınca satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Genel Müdürlük adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan, üçüncü şahıslar adına kayıtlı olanların, Maliye Bakanlığınca tespit edilen rayiç değeri, Hazine veya Genel Müdürlük tarafından ödenecek.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Lozan Antlaşması ile güvenceye alınan azınlık cemaat vakıfları, 1936 yılında taşınmaz mallarına ilişkin beyanname verdi. Ancak yıllar içinde beyan ettikleri taşınmazlar, cemaat vakıfları adına tescil edilmedi, bazıları 3. üçüncü şahıslara devredildi.Bazı cemaat vakıflarının taşınmaz mallarının kendilerine tescil edilmemesi nedeniyle açtığı dava sonucunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi yüksek miktarda tazminata mahkum etti.

Fener Rum Patrikhanesi'yle Süryani ve Katolik cemaatlerin de avukatlığını yapan hukukçu Kezban Hatemi, NTV'ye bu açılımı çok önemli bulduğunu söyledi.

Hatemi, "Bu, temel hak ve özgürlükleri yasalara aykırı bir şekilde ihlal edilen müslüman olmayan kardeşlerimizin haklarının iadesidir" dedi.

Azınlık cemaat vakıflarının taşınmazları, yıllarca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde Türkiye'nin başını ağrıtmıştı. Mahkeme, cemaat vakıflarının açtığı dava sonucu, Türkiye'yi yüksek miktarda tazminata mahkum etmişti.[1]

Ayasofya da tehlikede

Atatürk'ün koyduğu engellerin AB süreciyle ortadan kaldırılmasıyla azınlık vakıfları Türkiye'yi çökertecek bir güç haline getiriliyor. Azınlık vakıflarının hedeflerinin arasında Ayasofya ve Fatih Camii de var.

AKP, AB'nin en fazla üzerinde durduğu konulardan biri olan azınlık vakıfları meselesi konusunda 162 adet azınlık ve yabancı vakfının gayrimenkullerini ve kiliselerini iade ediyor.

Böylece Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün belirlediği 162 vakıf bu düzenlemeyle azınlıklara devredilecek ve isimleri belirlenen vakıf ve cemaatler bugüne kadar alamadığı bağışları alabilecek. Bağış yoluyla gelen mallarına kavuşabilecek.162 vakıf ve kilise arasında öncelikle İstanbul olmak üzere tüm Türkiye'deki pek çok kilise ve vakıf bulunuyor.

MİSYONERLİK HIZLANACAK

Vakıflar Yasası'nın değiştirilmesiyle azınlık vakıflarının bağış toplamaları ve mülk alıp satmalarının önündeki tüm engeller kaldırılıyor. AB dayatmasıyla değiştirilen yasaya göre büyük ölçüde ekonomik güç kazanan azınlıklar misyonerlik faaliyetlerine de hız verecekler.

Türkiye'nin kadastrosu tamamlanmadığı için pek çok gayrımenkul üzerinde hak iddia edecekler. Bu vakıflar İstanbul'da mülkiyeti tartışmalı onbinlerce binaya da göz koymuş durumdalar.

Atatürk'ün gereğinden fazla güçlenip tehdit unsuru haline gelmelerini önlemek için 1936 yılında koyduğu yasağın kalkmasıyla iyice azıtan azınlık vakıflarının hedeflerinin arasında Ayasofya ve Fatih Camii de var. Değiştirilen yasa kapsamında tarihi ve manevi değeri büyük olan bu eserler üzerinde de hak iddia edebilecekler.

Değiştirilen yasanın 9. maddesindeki 'Cemaat vakıflarının mal edinememeleri sebebiyle tapuda, nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar, tapu kayıtlarındaki hak ve mükellefiyetleri ile birlikte bu kanunun yürürlüğünden itibaren 18 ay içinde tapu sicil müdürlüklerine müracaat edilmesi halinde vakıfları adına tescil olunur' ifadeleri hukukçu ve siyasileri endişelendiriyor.[2]

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ

[1] {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21196&haber=azinlik-mulklerine-iade}

[2] {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21197&haber=ayasofya-da-tehlikede}



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,010 µs