En Sıcak Konular

ÜLKE MECLİS BAYPAS EDİLEREK YÖNETİLİYOR

27 Ağustos 2011 15:50 tsi
ÜLKE MECLİS BAYPAS EDİLEREK YÖNETİLİYOR AKP, seçimden hemen önce çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle, yasaları TBMM’ye getirmeden istediği gibi değiştiriyor.

HÜKMÜM KANUNDUR

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) Meclis’i fiilen devre dışı bırakan Başbakan Erdoğan, Danıştay ve Yargıtay’da düzenleme yaptı, adli tatili uzattı, yeni kadrolar açtı, TSK Kanunu’nu değiştirdi.

Başkanlığa ısınıyor!
Seçim sonrası KHK silahını alabildiğine kullanan Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP’li vekillerin  bile takip etmekte zorlandığı kararlar alıyor. Erdoğan’ın Yetki Kanunu’nu da baypas eden KHK ile kızağa aldığı yöneticilerin sayısı ise 2250!

Sivil toplum rahatsız
KHK ile kanunların da değiştirilmesi sıkıntı yaratıyor. Ferman gibi bir KHK ile Milli Prodüktivite Merkezi’nin de kapatılması TMMOB’u isyan ettirdi: Sivil toplumu yok sayan AKP’yi uyarıyoruz, yönetim anlayışınızı değiştirin!

Mahkemeden hâlâ ses çıkmıyor
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin 5 Ağustos’ta bazı KHK’lar için yaptığı iptal başvurularını henüz gündemine bile almış değil... CHP dün de 2 KHK’nın iptali için başvuru yaptı. Aciliyet taşıyan tasarılarla ilgili kararların gecikmesi tepkiye yol açıyor. 
  
Ülke, Meclis baypas edilerek yönetiliyor
AKP, seçimden hemen önce çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle, yasaları TBMM’ye getirmeden istediği gibi değiştiriyor.

Hükümet, 4 Nisan 2001’de 6 ay süreyle çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ardı ardına TBMM’nin haberi bile olmadan yasaları değiştiriyor.  Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun ile bazı kanunlarda değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Danıştay ve Yargıtay Başkanı seçilebilmek için zorunlu olan 8 yıllık üyelik süresi 4 yıla indirildi. 35 gün olan adli tatil süresi 40 güne çıkarılırken, Adalet Bakanlığı bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı kurulmasına karar verildi. Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu’nda değişikliğe gitti. Bu arada, AKP yine sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile mera, yaylak ve kışlaklardan sonra tüm tarım arazilerini de yapılaşmaya açacak bir düzenlemeye gitti.  Öte yandan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yayımlanan 649 sayılı KHK ile TMMOB’un da Genel Kurulu’nda temsil edildiği Milli Prodüktivite Merkezi’ni (MMP) lağvedildiğini söyledi. Soğancı, merkezin mal varlıklarının da 635 sayılı KHK’yi ilgilendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na devredildiğini, aynı kararnamenin 41. maddesi ile de 580 sayılı MPM Kuruluş Kanunu’nun yürürlükten kaldırıldığını kaydetti. Soğancı, “AB Bakanlığı’yla ilgili düzenlemeleri içeren KHK’de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndaki değişikliklerin ne işi olabilir? Ama bir şey biliyoruz; bırakın bizi, bırakın halkımızı, bırakın parlamentonun diğer bileşenlerini, bırakın AKP’nin milletvekillerini, bırakın bu kararnamelerin altında imzası bulunan değerli bakanları, bu kararnameyi onaylayan Cumhurbaşkanı da bu ayrıntıları takip etmekte zorlanıyor. Ama onaylıyor” dedi. 

Ustalık döneminin örneği
1965 yılında kurulan MMP’nin, en üst yetkili organı Genel Kurulu’nun üyesi olan TMMOB’un dahi haberi olmadan mal varlığının bir bakanlığa devredilerek kapatılmasının AKP’nin ustalık dönemi uygulamalarının bir örneği olduğunu ifade eden Soğancı şöyle devam etti:  “Soruyoruz; Neden AKP iki dönemdir MPM’nin gerekli olup olamadığına karar veremedi de aldığı yetki ile kimse ile konuşmadan, görüşmeden, nedenini bile söylemeden MPM’nin gereksizliğine karar verip kapattı?” Bilindiği gibi hükümet, bu kararnamelerle yeni bakanlıklar kurmuş, mevcutların da yapısını değiştirmişti.
 
Anayasa Mahkemesi’nde bekliyor
 CHP, 5 Ağustos’ta  hükümete kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa kapsamında yürürlüğe giren bazı KHK’ların iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda 7 bakanlığın teşkilat ve görevlerine ilişkin KHK’ların iptali istendi.  Söz konusu bakanlıklar şöyle: “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı. CHP dün de, ” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerin “ iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesine iki ayrı başvuruda bulundu. Bu arada, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin açtığı ilk KHK çıkarma yetkisi veren yasa kapsamında yürürlüğe giren bazı KHK’ların iptali istemiyle yapılan başvuruda ilk incelemeyi önümüzdeki günlerde yapacağı duyuruldu. Ancak, aciliyet taşıyan tasarıyla ilgili görüşmelerin gecikmesi tepkilere neden oluyor.
 
2250 yönetici kızakta
 CHP’den, Anayasa Mahkemesi’ne götüren Kanun Hükümünde Kararnamelerle ilgili, örnekler eşliğinde ’bürokrasi darbesi’açıklaması geldi. CHP Sözcüsü Güler, “Çıkarılan KHK’ler, kabul edilmiş Yetki Kanunu’nun sınırlarını da içeriğini de aşmıştır. Aceleyle çıkarılan KHK’ler, başka bir KHK ile ortadan kaldırılmaktadır” dedi.

TBMM’nin haberi yok
Güler şunları söyledi: “Bu düzenlemeler ile, 2250 üst ve orta kademe yönetici kızağa çekilmiştir. Partizan kadrolaşmanın tarihte görülen en kapsamlı örneklerinden biriyle karşı karşıyayız. Bu düzenlemelerle belediyelerin imar planlama ve uygulama yetkileri, en yüksek rant alanları bakımından merkezi yönetimin tekeline çekilmektedir. Şehircilik, hem hemşehrilerin karar alanından çıkarılmakta, hem de en değerli kentsel topraklar Hükümet yetkililerinin ellerine teslim edilmektedir. Devlet Planlama Teşkilatı kaldırılmış, kalkınma planlaması devri kapatılmıştır.” CHP’li Güler,  “TBMM bundan habersizdir. Tüm devlet sistemini değiştiren bu talanı önlemek, Anayasa Mahkemesinin elindedir” diye konuştu.  Güler sözlerini şu şekilde tamamladı: “CHP olarak Yetki Kanununu Anayasa Mahkemesi’ne götürmüş ve yalnızca iptal değil aynı zamanda yürürlüğü durdurma kararı da istemiştik. Anayasa Mahkemesi hala sessizdir. Bu tutumu nedeniyle Hükümet’in bu yanlışlarını paylaşma konumuna düşmüştür. Anayasa Mahkemesinin bir an önce karar vererek, kendisini bu talihsiz durumdan kurtarmasını diliyoruz. Bürokrasi darbesini engellemek için KHK’leri de Anayasa Mahkemesine götürdük. Kamuoyunu ve basınımızı bu önemli süreçle yakından izlemeye çağırıyoruz.”( Haber : Salim Yavaşoğlu - Yeniçağ)

 

Kaynak:

 



Bu haber 970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,419 µs