En Sıcak Konular

LİBYA ARTIK KADDAFİ'NİN ÜLKESİ DEĞİL

23 Ağustos 2011 17:19 tsi
LİBYA ARTIK KADDAFİ'NİN ÜLKESİ DEĞİL LİBYA'da 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemi fiilen sona ermiş gözüküyor. Libyalı muhalifler, 6 ay süren iç savaşın ardından Kaddafi'ye bağlı güçlerin yönetimi altındaki başkent Trablus'un denetimini ele geçirdi.

Bir devrin sonu...

Libyalı muhalifler, 6 ay süren iç savaşın ardından Kaddafi'ye bağlı güçlerin yönetimi altındaki başkent Trablus'un denetimini ele geçirdi. Yeşil Meydan'da zafer kutlaması yapan muhalifler, sevinçlerinden toprağı öptü. 

LİBYA'da 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemi fiilen sona ermiş gözüküyor. Muhaliflerin başkent Trablus'u ele geçirmesi üzerine yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Muammer Kaddafi'nin üç oğlu isyancılar tarafından gözaltında tutuluyor. Her yerde aranan Kaddafi'nin Venezuela'da olabileceği öne sürüldü.

EN yakınları bile Kaddafi'yi terk etmeye başladı. El Arabiya televizyonu da Kaddafi'yi korumakla yükümlü birliğin de silah bıraktığını duyurdu. Bu gelişmelerin ardından konuşan hükümet sözcüsü, Kaddafi'nin muhaliflerle doğrudan görüşmeye hazır olduğunu söylerken, muhaliflerden 'Başkanlığı bıraksın'açıklaması geldi. 

Kaddafi Ankara'da düştü 

KADDAFİ rejiminin fiilen düşmesinin ardından Libya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde de yeşil bayrak indirilerek, muhaliflerin kullandığı üç renkli bayrak göndere çekildi. Bu sırada büyükelçilik önünde kısa süreli arbede yaşandı. Ankara'daki Libya Büyükelçisi bir konuşma yapmak isterken, rejim muhalifleri "Kaddafi'nin adamı" diye konuşmasına engel oldular. Büyükelçilik bahçesinde toplanan muhalifler Kaddafi'nin posterlerini ve kitaplarını da yaktı. 

Libya'da 6 aydır süren çatışmaların sonuna yaklaşıldığını gösteren gelişmeler yaşanıyor. Muhaliflerin başkent Trablus'a girdiği haberlerini, oğullarının yakalandığı belirtilen Kaddafi'nin 'görüşelim'mesajı vermesi takip etti.

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi dönemi fiilen sona erdi. İsyancıların başkent Trablus'u ele geçirmesi üzerine yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Muammer Kaddafi'nin üç oğlu isyancılar tarafından gözaltında tutuluyor. Her yerde aranan Kaddafi'nin Venezuela'da olabileceği öne sürüldü.

HÜKÜMET BİNALARI ELE GEÇİRİLDİ

Libya'da aylardır devam eden çatışmaların ardından muhalifler başkent Trablus'a ulaştı. Beklentilerin aksine, isyancılar, Kaddafi yanlılarından hiçbir direniş görmeden başkente geldi. Kaddafi'ye bağlı askerlerin ortalarda görünmemesi dikkat çekti.

El Cezire televizyonu, Trablus'taki hükümet binalarına isyancıların bayraklarının çekildiğini de bildirdi.Kaddafi'nin sarayı hariç tüm hükümet binaları da ele geçinildi.

Libya'da muhaliflerin kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Abdül Hafız Goga da Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Kritik saatler başlamıştır. Trablus ayağa kalkmıştır" dedi.

Muhalifler birkaç gün önce Trablus'un batısındaki Zaviye kentinin kontrolünü ele geçirmişti.

SİLAH SESLERİ

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, silah seslerinin duyulduğu alan başkent Trablus'ta yabancı gazetecilerin kaldığı otelin çok yakınında bulunuyor. Libya'da muhalifler ile Kaddafi'ye bağlı güçler arasındaki çatışma başkent Trablus'un Tajoura semtinde uluslararası havaalanına yakın yerde devam ediyor.

SON KALESİ DE ÇÖKTÜ

Libya'nın başkenti Trablus'un Tacura mahallesinde muhaliflerin kontrolü ele geçirdiği bildirildi.

Görgü tanığı, Tacura Mahallesi'nin Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri tarafından sürekli top ateşine tuttuğunu belirtti.Kaddafi'nin son kalesi Trablus'taki mahallenin kontrolünün top ateşine rağmen muhaliflerin elinde olduğunu söyledi.

TESLİM OLMAYACAĞIM

Libya lideri Muammer Kaddafi, teslim olmayacağını söyledi.Kaddafi, devlet televizyonundan yayımlanan yeni sesli mesajında, "teslim olmayacağını ve Trablus'taki savaştan zaferle çıkacağını" belirtti.

"Teslim olmayacağız. Trablus'u işgalcilere ve onların ajanlarına bırakmayacağız. Bu savaşta sizinleyim" diyen Kaddafi, "sonuna kadar Trablus'ta kalacağını" ifade etti.

Yandaşlarından başkenti savunmaları isteyen Kaddafi, muhaliflerle çatışmaları için onlara silah sağlayabileceğini de kaydetti.Yandaşlarına muhaliflerin kısa süre önce ele geçirdiği başkentin Tacura Mahallesi'ne yürüme çağrısında bulunan Kaddafi, "Onlara izin verirseniz Trablus'un yerle bir olmasından korkuyorum" dedi.

MUHALİF YAYIN BAŞLIYOR

Libya'da muhalifler, başkent Trablus'ta radyo yayınına başlayacaklarını açıkladı.Misrata Askeri Kurulu Medya Merkezi'nden yapılan açıklamada, 91.1 FM Trablus radyosunun bugün yayına başlayacağı belirtildi.Açıklamada, 15 dakikada bir yayın yapılacağı ve "Trablus'ta sivillere yönelik şiddet ve sivillerin öldürülmesiyle ilgili Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler arasındaki ses kayıtlarının duyurulacağı" kaydedildi.

"Ses kayıtlarının, göstericilerin ve ailelerinin öldürülmesi emri veren Kaddafi'ye bağlı güçlere ait" olduğu öne sürülürken, "bunların rejimin insan haklarını ihlal ettiğine kanıt niteliği taşığı ve Libya liderinin Trablus'u kan gölüne çevirmekte olduğunu gösterdiği" ifade edildi. Ancak ses kayıtlarıyla ilgili bu bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

KADDAFİ'Yİ YALNIZ BIRAKTILAR

Kaddafi'yi korumakla yükümlü birliğin teslim olduğu ve silahlarını susturduğu bildirildi.

El Cezire televizyonu, Libya devlet başkanı Muammer Kaddafi'yi korumakla yükümlü birliğin teslim olduğunu ve silahlarını susturduğunu flash haber olarak duyurdu.Televizyon kanalı, muhaliflerin başkentin ortasında yer alan 'yeşil meydan'a batıdan girdiğini ve buradaki kontrolü ele geçirdiklerini belirtti.

HALK KUTLAMA YAPIYOR

Libya'da muhaliflerin başkent Trablus'a girmesinin halkta büyük sevinç yarattığı bildirildi.İngiltere merkezli Sky televizyonunun Trablus'tan yaptığı canlı yayında, yüzlerce kişinin sokaklarda muhalifleri karşıladığı, sevinç gösterilerinde bulunduğu ve sloganlar atarak şehir merkezine yürüdüğü görüldü.Muhaliflere eşlik eden Sky televizyonu muhabiri, şehre girişte Libya Lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerden hiçbir direnişle karşılaşmadıklarını kaydetti.

YEŞİL MEYDAN'DA KUTLAMA

Kentteki muhalif güçlere karşı direnişin büyük oranda azalması üzerine muhalif güçler ve kendilerini destekleyen Libyalılar, Yeşil Meydan'da kutlamalar yaptı.

Yeşil Meydan'ın yakınında gençlerin Kaddafi hükümetine ait yeşil bayrakları yakarak kendi bayraklarını kaldırdıkları, bazı Libyalılarınsa "kutsanmış gün" olarak adlandırdıkları bugünde şükran duygularını göstermek için toprağı öptükleri görüldü. 

KADDAFİ GERİ ADIM ATTI

Muammer Kaddafi hükümetinin muhaliflerle hemen müzakerelere hazır olduğu ve NATO'dan muhaliflerin Trablus'a saldırıları durdurmasını istediği bildirildi.Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, Libya Lideri Muammer Kaddafi'nin Ulusal Geçiş Konseyi lideriyle müzakereye hazır olduğunu söyledi.

İKİ OĞLU YAKALANDI, BİRİ TESLİM OLDU

Libya'da muhalefetin temsilcisi Ulusal Geçiş Konseyi, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin ellerinde olduğunu ve güvenli bir yerde tutulduğunu açıkladı. Konsey açıklamasında Seyfülislam Kaddafi'ye "adil davranılacağını" vaat etti.

Uluslararası kanallar ayrıca, Kaddafi'nin diğer oğlu Sadi Kaddafi'nin de yakalandığını duyurdu. Kaddafi'ye bağlı yaklaşık 100 askerin yakalandığı açıklanırken, Kaddafi'nin yakın korumalarının isyancılara teslim olduğu öne sürüldü.

ÇATIŞMALARDA 1300 KİŞİ ÖLDÜ

Libya'nın başkenti Trablus'daki çatışmalarda bin 300 kişinin öldüğü kaydedildi.Hükümet sözcüsü Libya Devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, başkent Trablus'daki çatışmalarda şu ana kadar bin 300 kişini öldüğünü söyledi.

OBAMA: "KADDAFİ ÇÖKÜŞÜ KABUL ETMELİ"

Trablus'un muhalefetin eline geçtiği haberlerine, "teyit beklediği için" saatlerce sessiz kalan ABD Başkanı Barack Obama konuyla ilgili sabaha karşı bir açıklama yaptı.

Obama, "Kaddafi'ye yönelik muhalefetin ivmesi zirve noktasına ulaşmıştır. Kaddafi rejiminden çöküş sinyalleri geliyor" dedi.

Kaddafi'nin artık Libya'nın kontrolünü elinde tutmadığını fark etmesi gerektiğini vurgulayan Obama, bunun akan kanı durdurmanın en güvenli yolu olacağını ifade etti.

Obama ayrıca, Libya halkının korunması ve demokrasiye geçişin desteklenmesi için ABD'nin müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğinin altının çizdi.

Obama'dan birkaç saat önce konuşan NATO Sözcüsü Oana Lungescu da durumu "çok kaygan" olarak nitelendirdi. Lungescu, Kaddafi yönetiminin "parçalanmakta olduğunu" da sözlerine ekledi. İngiltere Başbakanlığı da Kaddafi için "sonun artık çok yakın olduğunu" belirtti.

TRABLUS'UN YÜZDE 95'İ MUHALİFLERİN ELİNDE

Libya'nın başkenti Trablus'un yüzde 95'inin muhaliflerin eline geçtiği ve Libya lideri Muammer Kaddafi'nin birliklerinden yüzden fazla askerin esir alındığı bildirildi.

El Cezire televizyonu, muhaliflerin başkentin yüzde 95'inin kontrolünü ele geçirdiklerini ve Kaddafi'ye bağlı birliklerden 100'den fazla askeri esir aldıklarını duyurdu.Öte yandan televizyon kanalı, Güney Afrika'ya ait iki uçağın başkent Trablus Havaalanı'na iniş yaptığını kaydetti.

VENEZUELA'YA MI KAÇTI?

Kaddafi'nin akıbeti henüz bilinmiyor. Ancak ortada çok sayıda iddia dolaşıyor. Son olarak, İngiliz Telegraph gazetesi, Dışişleri Bakanı William Hague'e dayandırdığı haberinde, Kaddafi'nin Libya'dan ayrıldığını ve Venezuela'ya gitmekte olduğunu yazdı.

Haberde, Libya'daki durumla ilgili olağanüstü toplanan AB Dışişleri Bakanlarının Hague'e İngiltere'nin elinde Kaddafi'nin akibetiyle ilgili bir bilgi olup olmadığının sorulduğu belirtildi.

Habere göre, Hague bu soruya, "Albay Kaddafi, Venezuela'da. Tam olarak orada olduğunu söyleyebileceğim bir bilgi elimde yok. Ancak gördüğüm bazı istihbarat raporları, Kaddafi'nin bu ülkeye gitmekte olduğuna işaret ediyor" yanıtını verdi.

Daha önce de El Cezire televizyonu, Trablus havaalanına Güney Afrika'dan iki uçağın indiğini bildirmişti. Uçuş yasağına rağmen söz konusu uçakların iniş yapmış olması, Kaddafi'nin ülkeden ayrılıyor olabileceği spekülasyonlarını da beraberinde getirdi.

El Cezire'nin Johannesburg muhabiri, uçakların Kaddafi ve ailesini Libya'dan ayrılmaya ikna etmek için geldiğini söyledi. Angola ve Zimbabve, Kaddafi'nin kendi ülkelerine sığınabileceğini bildirdi.

Kaddafi buraya nasıl geldi

Arap dünyasında en uzun süre iktidarda kalan Kaddafi, büyük petrol kaynaklarına sahip 6 milyon nüfuslu çöl ülkesi Libya'yı genellikle "acımasız" ve "dengesiz" bir diktatör olarak yönetti.

Bir Pan jumbo jetine 1988'de İskoçya'nın Lockerbie kasabasının üzerinde uçtuğu sırada düzenlenen, 270 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan yıllarca sorumlu tutulan Kaddafi, yıllar sonra sorumluluğunu kabul ederek olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına 10'ar milyona kadar varan tazminatlar ödedi.

Tazminat ödemesinin ardından tekrar uluslararası toplum tarafından benimsenmeye başlayan Kaddafi, 22 Şubat'ta kendi yönetimine karşı başlatılan protesto gösterileri sırasında yaptığı bir televizyon konuşmasında, protestocuları "santim santim, teker teker, oda oda, ev ev, sokak sokak avlayacağını" söylemiş ve bu konuşmasıyla bir anda halkın öfkesini alevlendirmişti.

Kaddafi'nin yaptığı konuşmanın halk üzerinde yarattığı infialden yararlanan Libyalı muhaliflerin, Kaddafi rejimini devirmek amacıyla silahlı mücadele başlatması kolaylaştı.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21130}



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,966 µs