En Sıcak Konular

TFF ŞİKE KARARLARINI AÇIKLADI: SONUÇ; ''FEDERASYON KÜME DÜŞTÜ''

15 Ağustos 2011 19:28 tsi
TFF ŞİKE KARARLARINI AÇIKLADI: SONUÇ; ''FEDERASYON KÜME DÜŞTÜ'' TFF, şike iddialarına ilişkin kararlarını açıkladı. Aydınlar, açıklamasında ''Aziz Yıldırım ve Tayfur Havutçu dahil 17 kişi Disiplin Kurulu'na sevk edildi'' dedi

Küme düşme yok, 17 isim PFDK'da!

TFF, şike iddialarına ilişkin kararlarını açıkladı. Aydınlar, açıklamasında ''Aziz Yıldırım ve Tayfur Havutçu dahil 17 kişi Disiplin Kurulu'na sevk edildi'' dedi
 
Türkiye'nin, sonucunu merakla beklediği kritik toplantı saat 15:30'da başladı ve 1,5 saat sonra sona erdi ve tarihi kararlar açıklandı.

İŞTE AYDINLARIN KONUŞMASI

Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi, şike soruşturmasında 26 klasörü inceleyen Etik Kurulu'nun raporunu ele aldı.

Toplantı sonrası açıklamayı Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar yaptı.

Aydınlar şunları söyledi:

"Kanun ve talimtaların çizdiği çerçevede çalışmaları sürdürmekteyiz. Federasyona teslim edilen belgeler Etik Kurul tarafından bir süredir inceleniyordu.

Federasyonumuzun aldığı kararlar şöyle:

Soruşturma gizli olarak yürütülmektedir. Gizliliğe dair ek kısıtlama kararı getirildi. Belgelerin paylaşılması soruşturmanın selayetini etkileyecektir. Savunma hakkı tanınmadan yapılacak disiplin uygulaması adil yargılanma hakkını ihlal edecektir. Söz konusu soruşturmada kulüplerin şüpheli sıfatını taşımamaları nedeniyle federasyonca yapılacak disiplin cezasında savunma hakkınının kullanılmasını engelleyecektir. Belgelerin federasyona tesliminin ardından soruşturmanın kapsamı genişlemiştir ve halen de sürmektedir. Bu hususlarla ilgili belge federasyona ulaşmamıştır. Bu belgelerin de federasyona ulaşması gerektiği açıktır. Bu aşamada karar verilmesi için gerekli delilin tamamına erişmeden vicdani kanaata varılması mümkün değildir.

Bu aşamada bir hüküm verilmesi hakkaniyete uygun olmayacaktır. Hukuka uygun olması için gizlilik kararının kaldırılması şarttır. İddianamenin kabul edilmesi durumunda tüm iddiaları bütün detaylarıyla inceyeleyebilecek ve savunma haklarını kullanabileceklerdir. Gizlilik kararı kalkmasına müteakip savunmalar alınacak ve Etik Kurul'dan nihai karar istenecek ve hukuka uygun karar verilecektir.

Talebimiz üzerine Federasyonumuza teslim edilen belgeler, Etik Kurulumuz tarafından inceleniyordu. Bu inceleme sonucundan verdiğimiz kararlar şunlardır...

KARARLAR

- Gizliliğe dair ek kısıtlama kararı verilmiştir. Belgelerin federasyonumuzca bu aşamada şüpheli kulüpler ve gerçek kişilerle paylaşılması suç teşkil etmektedir. Kulüpler şüpheli sıfatı taşımadığı için dosyaları inceleyememektedir...

- Delillerin tamamına erişilmeden bu aşamada bir hüküm verilmesi hakkaniyete uygun değildir.

- Federasyonumuzca alınacak bir karar için gizlilik kararını kaldırılması gereklidir. Yani iddanamenin kabul edilmesi gereklidir. Bunu müteakip, şüpheli kişilerin bilgilerine başvurulacak ve karar verilecektir.

- Aşağıda kişiler Disiplin Kurulu'na sevkedildi

Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoüğlu, İlhan Ekşioğlu, Tamer Yelkovan, Cemil Turan, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Ahmet Ataş, İbrahim Akın, İskender Alın, Mecnun Otyakmaz, Ahmet Çelebi, Korcan Çelikay, Bülent UIygun, Ümit Karan, Ömer Ülkü, Coşkun Çalık.

- Aynı kapsamda hakkında tutukluluk kararı olmayan ve disiplin kuruluna sevkedilenler

Serdar Kulbilge, Cengiz Demirel, Yavuz Ağırgöz, Serdar Belkin, Mehmet Şen, Hikmet Karaman, Serkan Acar, Zafer Önder İpek, Aladdin Yıldırım, Hasan Çetinkaya, Gökçek Vederson, Fadıl Özdemir, Zafer Tüzün, Beşir Acar, Yılmaz Vural, Sezer Öztürk, Emenike, Mahmut Boz, Mehmet Yıldız, Levent Eriş, Sadri Şener, Recep Denizel, Can Arat, Önder Turacı, Nevzat Çakar, Murat Özaydınlı, Ekrem Okumuş, Sadrettin Fırat Kocaoğlu, Zafer Demiray, Faruk Taşseten, Mehmet Oflaz, Fatih Hocaoğlu, Murat Öztürk, Semih Şentürk...[1]

'Madem belge yok...'

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Türkiye Futbol Federasyonu'nun, aldığı kararlar ile ilgili olarak açıklama yaptı
 
TFF'nin aldığı karara tepki gösteren Sadri Şener şunları söyledi: "Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı net konuşmalıydı. Şunu dese anlardık; 'Savunma hakkı alamadığımdan karar veremiyorum.' Ama şimdi biraz öyle konuştu, biraz böyle konuştu. Yargı denen müessesede biz de hakkımızı arayacağız. Madem belge yok, bizi neden PFDK'ya sevk ettin?" [2]

Federasyon'un kararına ilk tepkiler

Türkiye Futbol Federasyonu merakla beklenen kararı açıkladı.

TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, küme düşürme olmayacağını ve karar verilmesi için iddianamenin hazırlanmasının bekleneceğini ifade etti.

TFF'nin kararına ilk tepkiler şöyle:

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç: Böylesine önemli bir sürecin üstlenilmesi kolay değil. Dolayısıyla Federasyon tartışılmayacak kararlar vermek zorundadır. Kararlar ne kadar hukuka dayalıysa, o kadar az tartışmaya açık olacaktır. İddianame hazırlanmadan Federasyon'un tüm yargı kurumlarının yerine geçip karar alması zor bir durum olacaktır. Gizlilik kararı devam ederken, Federasyon'un iddianameyi bekleme kararı verilmesi gereken en uygun karardır. İki süreci bir arada değerlendirmek lazım. Futbol Federasyon'unda bulunan ve çoğu hukukçu olmayan yöneticilerin, kendini yargının yerine koyarak karar vermesi tartışma yaratabilirdi.

Federasyon kapıyı açık bırakmıştır. Federasyon, iddianameyi gördükten sonra radikal kararlar alabilir. Radikal kararlar yerine, acil kararlar yerine en doğru kararı vermek sabırla beklemek gerekir. Federasyon'un alacağı acil kararların yarın telafisi mümkün olmayabilir. Gizlilik kararı kalktığı anda Federasyon dosyayı önüne alacak.

Altan Tanrıkulu (Hürriyet Spor Yazarı): Aşağı yukarı beklenen bir gelişmeydi. Verilecek daha ağır bir cezanın karşılığının olup olmadığı henüz mahkemelerde kesinleşmedi. Bu karar aynı zamanda Türkiye’deki tüm özel kuruluşların hukuka karşı daha saygılı olunması gerektiğinin bir göstergesi.

Hakan Ünsal (Hürriyet Spor Yazarı): Türkiye Futbol Federasyonu elindeki en büyük koz Etik Kurulu'nu kullanarak topu taca attı. Federasyon bu tutumuyla üstündeki yükü attı.

Turgay Demir - Fotomaç Gazetesi Yazarı: Bu zamana kadar bu olayın üzerine çok sert gittim. "Fenerbahçe mi küme düşecek, TFF mi?" demiştim. Federasyon küme düştü. Türkiye'de iyiler vardır kötüler vardır. Bu açıklamadan sonra kötüler kazanmıştır. Türkiye'de şikeciler vardır, masumlar vardır. Şikeciler kazanmıştır. Bu açıklamayla Federasyon Türk futbolunun anahtarını şikecilerin eline teslim etmiştir.

Haşmet Babaoğlu - Sabah Gazetesi yazarı: Dostlar Futbol Federasyonu'nu alışverişte gördü ama inanmadı. Nasıl inanalım ki! "Soruşturmada gizlilik var, bize bütün kanıtlar ve dosyalar verilmedi " diyorlar. E, bu zaten başından da belli değil miydi. Niye bu "topa" girdiler. UEFA'yı, FİFA'yı ve Türkiye'deki Türkiye'deki futbol kamuoyunu kandırmak için mi? Etik Kurulu'nun bir parça 'etik'i var idi ise bunu en baştan söylerdi. İşin gerçeği şu: "Küme düşürmeler ve ağır cezalar olursa, futbol ekonomisi çöker" diye herkesi korkutan lobi kazandı. Ekonomiyi kurtarmak için spor ahlakını kaybetmeyi göze alıyorlarsa söylenecek laf yok. Bir şeyi daha anladık: Dünyanın her ülkesinde ceza hukukuyla, spor hukuku ayrı işler. Bizde spor hukuku falan hikayeymiş! Şimdi iddianamenin kabulü beklenecek. Ben de o zaman diyorum ki futbolseverleri çocuk gibi kandırmanın alemi yok. İddianamenin kabulüne kadar ligleri başlatmasınlar. Çünkü tersi bir durum suçu bile oldu bittiye getirecektir.

İbrahim Yazıcı - Bursaspor Kulübü Başkanı:Türkiye Futbol Federasyonu karar verdi. Demek ki yeterli inceleme yapıldı ve bu karar verildi. Bu sonuç aslında kararlar içinde alınabilecek bir karardı.

Esat Yılmaer- Spor yazarı: Ben başından beri Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) bu kararı erken alabileceğini sanmıyordum zaten. Yorumlarımda da bunu dile getirdim. Görünen o ki TFF topu yargıya attı. Ligler belirlenen tarihte başlayacak. Sezon sonundan önce de kararın açıklanmasını beklemiyorum açıkçası.

Şansal Büyüka- Maraton Programı Yapımcısı: Türkiye Futbol Federasyonu savunma hakları kullanılmadan kesin bir karar almayışını normal karşılıyorum. Ancak savunma hakları kullanıldıktan ve dosya üstündeki gizlilik kararı kalktıktan sonra sanıyorum ki gerçekçi bir karar alınabilecek. Bu kararlara da taraftar duygularıyla değil, hukuka ve kurallara saygı içinde bakmamız gerekecek.

Atilla Gökçe - Milliyet Gazetesi Yazarı: TFF olayı öteleyerek iyi yapmadı. Avrupa'da bunun örnekleri var. Avrupa federasyonları bunu cesurca yaptı. Mesela İtalya bunu yaptı, karara vardı. Şüpheye ve kanaata göre cezaları verdi. TFF de bunu yapabilirdi.

Şadan Kalkavan - Fenerbahçe Eski Yöneticisi: Federasyon çok doğru bir karar verdi, Fenerbahçe ligden düşmeyecek ve şampiyonluğu devam edecek, Fenerbahçe sezona şampiyon olarak başlayacak, bundan sonra kulüp olarak lig başlayana kadar transferlerini yapıp, son hazırlıklarını tamamlayacaklardır, bundan kimsenin şüphesi olmasın, daha sonra sezon başlar, burada şuna dikkat çekmek gerekir, bu iş burada kapandı diye bir şey söz konusu değil, iddianame kabul edildiğinde bu iş tekrar gündeme gelecek o zaman Fenerbahçe suçlu bulunursa yargı kararına göre küme düşürülür, ama buna yargı karar verecek" diye konuştu.

Aziz Üstel - Spor Yazarı: Federasyon bu kararla, "Teşvik primi serbest, herkes bildiğini yapsın, yeter ki elinde parayla yakalanmasın" demiş oldu.

Teknik direktör sahaya giriyor, ceza veriyorsun, oyuncu diğerine yumruk atıyor ceza veriyorsun burada da sen kararını ver eğer itirazı olan varsa tahkim diye bir müessese var, herkes oraya başvursun.

Ama Federasyon Başkanı bir karar alamıyor, kulüplerden çekiniyor, taraftardan çekiniyor, ötekinden, berikinden çekiniyor...

9 Eylül'de lig başlayacak sen 15 Mart'ta bir karar alırsan o zaman ne olacak? Dediğim gibi federasyon bu kararıyla "Minareyi çal, ama kılıfına uydur" diyor. Sporda şiddet yasası niye bir yasa çıktı, niye çıktı bu yasa peki? [3]

Kaynak: GAZETEVATAN


[1] {http://haber.gazetevatan.com/kume-dusme-yok-17-isim-pfdkda/394412/1/Gundem}
[2] {http://haber.gazetevatan.com/madem-belge-yok/394435/5/Spor}
[3] {http://haber.gazetevatan.com/federasyonun-kararina-ilk-tepkiler/394428/5/Spor}



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,339 µs