En Sıcak Konular

YOKSULLUK ENFLASYON SEPETİNDE GİZLENİYOR

15 Ağustos 2011 12:35 tsi
YOKSULLUK ENFLASYON SEPETİNDE GİZLENİYOR Enflasyonun neden her ay düşük çıktığının yeni bir belirtisi daha ortaya çıktı.

Yoksulluk enflasyon sepetinde gizleniyor 

ENFLASYONUN neden her ay düşük çıktığının yeni bir belirtisi daha ortaya çıktı. DİSK-AR'ın araştırmasına göre "yoksulluk" enflasyon sepetinde gizleniyor. Sepette yapılan oynamalar enflasyonu geriletiyor. Madde sepetinde araç satın alımı, kiradan ve ekmekten daha fazla ağırlığa sahip bulunuyor. Ücretliye yüzde 10 kaybettiren hesaplama yöntemi gizli yoksullaşmaya neden oluyor.

Ücret artışlarında dikkate alınacak ayrı bir endeks oluşturulması önerilen DİSK-AR'ın raporunda fiyatı sistematik olarak gerileyen teknolojik ürünlerin mal sepetinden çıkartılması gerektiği vurgulandı. Toplum tarafından yaygın olarak kullanılmadığı halde, yüksek değer taşıdığı için ciddi bir biçimde enflasyonu etkileyen ürünlerin mal sepetinden çıkarılmasını isteyen DİSK-AR, Hükümet üyelerine TÜİK'e müdahale anlamına gelecek yaklaşımlardan uzak durma çağrısında bulundu.

Enflasyonun neden her ay düşük çıktığının yeni bir belirtisi daha ortaya çıktı. DİSK-AR araştırmasına göre "yoksulluk", Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon sepetinde gizli hale getiriliyor. Enflasyon sepetinde yapılan oynamalar, enflasyonu geriletiyor. Madde sepetinin her yıl değişmesi, madde ağırlığının kamuoyunla paylaşılmaması verilerin güvenilirliğini zedeliyor. Madde sepetinde araç satın alımı yüzde 5.44'lük ağırlığı ile yüzde 5.23'lük kiradan ve yüzde 3.14 ile ekmekten daha fazla ağırlığa sahip bulunuyor. Ücretliye yüzde 10 kaybettiren hesaplama yöntemi gizli yoksullaşmaya neden oluyor.

DİSK-AR'ın araştırmasında TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi Ana ve Alt Grup Endeksleri ve 2011 Yılı Ana ve Alt Grup Ağırlıkları ile SGK Sigortalı istatistikleri değerlendirildi. DİSK-AR araştırmasında TÜFE madde sepetinde her yılın aralık ayında değişiklik yapılmasının ve aynı zamanda fiyatı teknolojik gelişmeye koşut olarak düşen maddeler ile yaygın kullanımı olmayan maddelerin sepette olmasının enflasyon verilerinin düşük çıkmasına neden olduğu ifade edildi.

Bu durumun ise istatistiklere yansımayan gizli bir yoksullaştırmanın önünü açtığı iddiasına yer verildi. Enflasyondaki hareketlerin doğrudan doğruya alım gücüne etki eden bir role sahip olduğunun ifade edildiği raporda, emekçiler açısından alım gücünü etkileyen unsurlardan birincisinin ücret artışlarının enflasyon artışlarını karşılama gücü olduğu, ancak bunun yanında enflasyon rakamları belirlenirken esas alınan madde sepetinin, zorunlu ve temel ihtiyaçları ne kadar karşılayıp karşılamadığının da önemli bir unsur olduğu vurgulandı.

SEPETTE YAPILAN OYNAMALAR ENFLASYONU GERİLETİYOR

Rapora göre madde sepetinin her yıl değişiyor olması, madde ağırlıklarının kamuoyu ile paylaşılmaması, verilerin güvenliği konusunda çeşitli soru işaretlerine neden olurken, sabit madde ağırlıkları ile hesaplanan endeksi ile resmi endeks arasında fark sistematik olarak enflasyonu düşürecek şekilde artıyor. Bu fark 2004 yılında 0.31 puan, 2005 yılında 1.05 puan, 2006 yılında 1.67 puan, 2007 yılında 2.08 puan, 2008 yılında 2.81 puan, 2009 yılında 3.56 puan, 2010 yılında 5.93 puan düzeyine çıkmış durumda. Son verilere göre bu oran 6.4 puan seviyesinde.

ARAÇ SATIN ALIMININ AĞIRLIĞI EKMEK VE KİRADAN FAZLA

Raporda alt maddelerin ağırlıkları konusunda da veriler sunuluyor. Madde sepetinde araç satın alımının yüzde 5.44'lük ağırlığı ile yüzde 5.23'lük pay ile gerçek kiradan ve yüzde 3.14'lük pay ile ekmekten daha etkili olduğunun ifade edildiği raporda enflasyonu aşağı çeken ürünlerden örnekler veriliyor. Bu ürünler şunlar:

"-Fotoğraf makinesi, kamera, CD çalar, VCD, televizyon gibi ürünlerin içinde yer aldığı 'Görsel-İşitsel Sistemle (Audio-Visual), Fotoğrafla Ve Veri İşlemle İle İlgili Ekipmanları'nın fiyatları 2003 yılından beri yüzde 31 geriledi.

-Sim kart, batarya, telsiz telefon ve cep telefonun da içinde yer aldığı " Telefon Faks ve Ekipmanlarının'fiyatı 2003 yılından bu yana yüzde 53 geriledi.

-Elektrikli ev aletleri ve diğerleri oluşturan "Ev aletleri'2003 yılından bu yana sadece yüzde 24.6 oranında bir artış gösterdi.

-Ağırlığı kira ve ekmekten fazla olan " araç satın alımı'2003 yılından bu yana fiyatı sadece yüzde 22.8 oranında arttı.

-Tansiyon aleti, ilaç, ilkyardım aletleri, gözlük cam ve çerçevesini içeren "Tıbbi ürünler, aletler ve malzemeler'2003 yılından bu yana yüzde 6.6 oranında geriledi."

HÜKÜMET ÜYELERİNİN TÜİK'E İŞ BUYURMASI ENDİŞE VERİCİ

Raporun sonuç bölümünde Ekonomiden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın mayıs ayı enflasyon verileri konusundaki değerlendirmesine dikkat çekilerek, Babacan'ın "Kiraz ve erik mi Türkiye'de faizleri belirleyip, makro dengeleri etkileyecek?", "TÜİK hesaplama yöntemini gözden geçirmeli" diyerek, hükümetin enflasyon yüksek çıktığında duyduğu rahatsızlığı ve müdahale sinyalini açık ettiği vurgulandı.

Hükümetin enflasyonu sadece makro ekonomik dengeleri etkileyen bir unsur olarak gördüğünün belirtildiği raporda, buna karşın enflasyon oranlarının, emekçiler açısından ihtiyaç duyulan temel ürünlerin gerisinde kalmasının, alım gücünü ciddi şekilde etkilediği ve gizli bir yoksullaşmanın yolunu açtığı görüşüne yer verildi. Araç satın alımının emekçilerin ücret artışlarını etkilememesi gerektiğinin ifade edildiği raporda enflasyon hesaplaması yapılırken ve ağırlıkları belirlenirken, toplumun büyük bir kesimini doğrudan etkilemeyen maddelerin, ya da fiyatları doğallığında sürekli olarak gerileyen teknolojik ürünlerin dikkate alınmasının doğru olmadığına dikkat çekildi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21065&haber=yoksulluk-enflasyon-sepetinde-gizleniyor}

 



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,593 µs