En Sıcak Konular

BABACAN: ''OTOBANDA TAM GAZ GİDERKEN TEK ŞERİT TOPRAK YOLA GEÇTİK''

13 Ağustos 2011 12:58 tsi
BABACAN: ''OTOBANDA TAM GAZ GİDERKEN TEK ŞERİT TOPRAK YOLA GEÇTİK'' Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomide dalgalanma sonrası yaşananları değerlendirirken, “Otobandan, toprak yola geçtik” dedi.

'Otobanda tam gaz giderken tek şerit toprak yola geçtik'

Babacan dün terminolojiye girecek bir yorum yaptı...

2008 krizi günlerinde ekonomi dünyası çok uzun süre Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘Tünelin ucunda bir ışık var ama o gelen arabanın farı da olabilir’ yorumunu tartıştı, işin içinden çıkamadı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da dün terminolojiye girecek bir yorum yaptı: Otobanda tam gaz giderken tek şeritli toprak yola geçtik...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomide dalgalanma sonrası yaşananları değerlendirirken, “Otobandan, toprak yola geçtik” benzetmesi yaptı ve önümüzdeki dönem buna uygun davranacaklarını söyledi.

Babacan, yurtdışı piyasalarda yaşanan dalgalanma nedeniyle ekonomide yaşanan gelişmeler konusunda sanayicileri rahatlattı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir başkanlığındaki heyetin, önceki gün Ankara’da hükümet üyelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyarette ana konu ekonomideki gelişmeler oldu.

Gerçekçi duruma hakim

İlk olarak Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ziyaret eden heyetin, dünyada yaşanan ekonomik kaosu gündeme getirdiği, Babacan’ın da hükümet olarak gelişmeleri sıkı takip ettiklerini belirterek, sanayicilere güven verdiği öğrenildi. Bu kapsamda Babacan’ın Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu değerlendirirken, “Otobanda tam gaz giderken, şimdi tek şeritli toprak yola geçtik, hızımızı da buna göre ayarlamamız gerekecek” dediği öğrenildi.

Sanayicilerin Babacan’ın değerlendirmelerini “gerçekçi ve duruma hakim” buldukları belirtilirken, Babacan’ın gelişmeleri “otobandan tek şeritli yola geçilmesi” sözlerinin, Hükümetin ekonomiyi daha da yavaşlatacağı mesajı olarak algılandı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Babacan’ın gelişmeler konusunda tam bir iyimserlik içinde olmadığı, daha çok “temkinli iyimser” olarak ifade edilebileceği belirtildi.

Sanayicilerin ziyarette, dışarıda yaşanan dalgalanma sürerken, Türkiye’nin kendi iç pazarını koruması gerektiğini vurguladıkları, Babacan’ın da bunu onayladığı belirtildi. Edinilen bilgilere göre, sanayiciler, Bakan Babacan’dan ithalatı azaltacak ve Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak önlemler istedi. İthal ikame sektörlerin desteklenip, teşvik edilmesi gerektiğini gündeme getiren sanayicilere Babacan, gerek yeni teşvik sisteminin gerekse diğer düzenlemelerin bu stratejiyle hazırlanacağını söyledi.

BETAM: Reel büyüme yok üçüncü çeyrek negatifte

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’ne (BETAM) göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde reel olarak hemen hemen hiç büyümedi.

Tüketimdeki artış ve dış ticaretteki olumlu gelişmeleri yatırım ve stoklardaki azalışın telafi ettiğini öne süren BETAM, ikinci çeyrek büyüme tahminini çeyrekten çeyreğe yüzde 0.1 geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 6.4 olarak tahmin etti.

Üçüncü çeyreğe dair Temmuz ayının ilk sinyallerinin büyümenin negatife dönebileceğine işaret ettiğine dikkat çeken BETAM’a göre Merkez Bankası’nın genişleme bazlı yeni para politikası önümüzdeki aylarda bunu tekrar pozitife çevirebilir.

Şimşek: Yavaşlasak dahi sıkı para politikasına devam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011’de bütçe açığının hedeflerin altında kalmasını beklediğini söyledi. Şimşek bütçe açığı gayri safi yurtiçi hasıla oranını düşürmeye devam edeceğiz. Ekonomi yavaşlasa dahi sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Şimşek 2011 için öngörülen yüzde 4.5’lik büyüme hedefini çok muhafazakar bulduğunu sözlerine ekledi.(Gülümhan GÜLTEN/ VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/otobanda-tam-gaz-giderken-tek-serit-toprak-yola-gectik/393905/2/Ekonomi}



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,566 µs