En Sıcak Konular

İNSANLIK FELAKETİ SOMALİ

11 Ağustos 2011 19:25 tsi
İNSANLIK FELAKETİ SOMALİ Somali'nin başkenti Mogadişu'da kıtlık nedeniyle kırsal bölgelerden gelen halkın yaşam savaşı verdiği çok sayıda mülteci kampı bulunuyor.

İnsanlık felaketi

Somali'nin başkenti Mogadişu'da kıtlık nedeniyle kırsal bölgelerden gelen halkın yaşam savaşı verdiği çok sayıda mülteci kampı bulunuyor. Uluslararası yardım kuruluşlarının da daha önce hiç girmemiş olduğu bu kamplarda insanlar, Kenya ve Etyopya sınırındaki kamplardan daha kötü şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

 Yaklaşık 3 milyon kişinin kuraklık ve çatışmalar yüzünden açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Somali'nin başkenti Mogadişu'daki halk açlık ve çatışmaların yanı sıra günlük hayatını sürdürmeye çalışıyor. Başkentte kıtlık nedeniyle kırsal bölgelerden gelen halkın yaşam savaşı verdiği çok sayıda mülteci kampı bulunuyor. Uluslararası yardım kuruluşlarının da daha önce hiç girmemiş olduğu bu kamplarda insanlar, Kenya ve Etyopya sınırındaki kamplardan daha kötü şartlarda yaşam mücadelesi veriyorlar. Mogadişu'nun bu anlamda acil yardıma ihtiyacı olduğunu belirtiliyor. Kamplarda özellikle kadın ve çocukların bulunduğu göze çarpıyor. Kıtlık ve açlık nedeniyle bulundukları kasaba ve köylerden başkente yüzlerce kilometrelik mesafeyi kimi zaman yürüyerek kimi zaman kamyon kasalarında çocukları ile gelen kadınlar, kampta bulabilirlerse gıda ürünleri bulamazlarsa ağaç kabuklarını pişirerek ailesinin hayatını idame ettirmeye çalışıyor.  Kamplardaki hasta kadın ve çocuklar için yapacak fazla bir şey yok. Kamplarda ve hastanelerde hasta, tıbbı müdahaleye muhtaç çocuklar ve yaşlılar için tıbbı malzeme ve ilaç yardımı acil olarak gerekiyor.

Yağmur mevsimi olan Mart ve nisan aylarında hiç yağmur almayan ve büyük bir kıtlığın baş gösterdiği Somali'de Kasım -Aralıkta yaz aylarına girilmesi ile durumun daha da vahim bir hale dönüşeceği belirtiliyor.

Öncelikli amaç insanları çadırlara yerleştirmek

TİKA Başkanı Serdar Çam, çalışmaları sırasında kamplarda üzücü sahnelerle karşılaştıklarını, ancak bunlarla birlikte Mogadişu'daki kamp bölgelerinin Eş Şebab örgütünden temizlenmesinin de umut verici olduğunu belirtti.  Çam, yavaş yavaş devletin kendi sistemini kurduğunu gösteren sahnelere de tanık olduklarını ifade etti. Çam, "Halkın yaşamış olduğu sıkıntılar hepimizi üzdü. Buraya öncelikli olarak barışın ve huzurun gelmesi gerekiyor ki; devlet, toplumun bütün fertlerine hizmet üretebilsin, imkanlarını götürebilsin" diye konuştu.

Somali'nin Türkiye'nin bir kardeş ülkesi olduğunu belirten Çam, "Türkiye buraya sadece yardımda bulunmak değil, onların gelişmesine, uluslararası ticarette, ekonomide, tarımda, sanayide güçlü bir noktaya gelmesine de katkı sağlayabilecek bir durumda" dedi.

Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı da Mogadişu'da "kamp diye tanımlanamayacak, çerden çöpten yapılmış barakalarda" insanların yaşadığına işaret etti.  Birinci acil ihtiyacın gıda ihtiyacı olduğunu kaydeden Taşlı, Türk Kızılayı olarak çok büyük bir lojistik merkezi kurduklarını, limanda 5 bin metrekarelik bir depo teslim aldıklarını söyledi.

Türkiye'den bir yardım gemisinin de geleceğine işaret eden Taşlı, gemiyle gelecek malzemenin de insanlara bu depoda toplanarak iletileceğini söyledi. Somali halkına acil olarak bu yardımı ulaştırmak istediklerini belirten Taşlı, "Ama bizim aklımızdan geçen ve burada gördüğümüz esas ihtiyaç olan kentin içinde 20 yıldır yıkık harabelerin içine yerleşmiş bu insanları buralardan düzenle altyapısı olan suyu, tuvaleti, banyosu olan, en az 14-15 metrekarelik çadırlarda toplamayı düşünüyoruz. Yani burada aslında biz hayatı yeniden yeşertmek umut vermek istiyoruz" diye konuştu.

Başkent Mogadişu'da her yerde çöplerin görüldüğünü dikkati çeken Taşlı, Türk Kızılayı olarak bir milyon çöp torbası getirmek, hatta halkın da katıldığı bir çöp toplama kampanyası başlatmak istediklerini bildirdi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/insanlik-felaketi-212735.htm}



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,116 µs