En Sıcak Konular

ABD ESAD'LA DİYALOGDAN VAZGEÇİYOR

11 Ağustos 2011 13:02 tsi
ABD ESAD'LA DİYALOGDAN VAZGEÇİYOR ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımların kapsamını geliştireceği, Suriye'yle diyalog seçeneğini bir kenara bırakarak Şam hükümetine yönelik yeni uluslararası yaptırımlar uygulanması için girişimde bulunduğu ifade edildi.

ABD, Esad'a "istifa et" diyecek

ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımların kapsamını geliştireceği, Suriye'yle diyalog seçeneğini bir kenara bırakarak Şam hükümetine yönelik yeni uluslararası yaptırımlar uygulanması için girişimde bulunduğu ifade edildi.

ABD hükümeti kaynakları, Washington'un Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a koltuğunu bırakması için açık bir çağrı yapacağını öne sürdü.CNN'e konuşan kaynaklar, Washington'un Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne danıştıktan sonra birkaç gün içinde bu açıklamayı yapmayı düşündüğünü belirtti.

Kaynaklar, Esad'ın görevini terk etmesi için kendisine çağrı yapılıp yapılmaması konusunun birkaç haftadan beri değerlendirildiğine de dikkat çekti. Yetkililer, Beyaz Saray'ın mesajın açıkça verilmesi yönünde daha istekli olduğunu, Dışişleri Bakanlığı'nın ise duruma daha temkinli yaklaştığını ifade etti.

Güvenlik Konseyi'nin Washington tarafından geçen hafta yapılan Suriye'ye yönelik kınamanın bir benzerini gündeme getirmesi bekleniyor. Ancak Rusya ve Çin gibi Konsey'in Suriye'nin iç işlerine karışmaması gerektiğini düşünen ülkelerin tutumu nedeniyle yapılacak açıklamanın çok fazla sertleşmeyeceği tahmin ediliyor.

HAZİNE BAKANLIĞI ESAD AİLESİNİ HEDEF ALACAK

Adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, yeni paketin ABD Hazine Bakanlığı tarafından Esad'ın aile üyeleri ve rejimle bağlantılı hükümet yetkililerine yönelik yeni yaptırımları içermesinin muhtemel olduğunu belirtti. Aynı kaynak, "Hazine Bakanlığı bu hafta içinde Suriye'nin finansal ve ticari altyapısındaki temel unsurları hedef alan yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor" dedi. Ek olarak, Suriye'yi uluslararası kamuoyundan izole etmek için yeni önlemler alınması seçeneğinin değerlendirildiği bildirildi.

ABD DİYALOGDAN VAZGEÇİYOR

AFP haber ajansı da ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımların kapsamını geliştireceğini duyurdu.

Ajansın haberinde ABD'nin Suriye'yle diyalog seçeneğini bir kenara bırakarak Şam hükümetine yönelik yeni uluslararası yaptırımlar uygulanması için girişimde bulunduğu ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Washington'ın ve uluslararası kamuoyunun Suriye'ye karşı duruşunun sertleştiğini belirterek, "Esad'ın, kan banyosunun durdurulması için dünyanın dört bir yanından gelen çağrılara kulaklarını tıkadığını" belirtti. 

"SES YÜKSELİYOR"

Nuland, "Esad'ın uluslararası kamuoyundan gelen ve giderek yükselen sesi duymuyormuş gibi görünmesi üzüntü verici. Bu ses güçleniyor ve daha fazla sayıda ülke bu kaygılı seslere destek veriyor" ifadesini kullandı.

Bakanlık Sözcüsü, ABD ve diğer ülkelerin Suriye'ye karşı uyguladığı yaptırımlara dikkat çekerek, "Şam'a yönelik siyasi kınama giderek artıyor. Müttefiklerimizle çalışmaya devam etmek istiyoruz. Özellikle yaptırımları güçlendirmek adına Suriye'de ekonomik çıkarları olan ülkelerle işbirliğine önem veriyoruz. Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'ye karşı alacağı yeni önlemlerin faydalı olacağına inanıyoruz" dedi.

Başkan Barack Obama'nın Ocak 2009'da göreve gelmesinden bu yana, Washington uzun dönem düşmanı olan Suriye ile ilişkileri geliştirmek için büyük çaba sarf etti.

Nuland, "Suriye'ye 2009'da verdiğimiz mesaj, 'Eğer Suriye'yi politik sahneye çıkarmaya hazırsanız, eğer reform yapmaya ve Ortadoğu'ya barış getirmek ve diğer konularda işbirliği yapmaya hazırsanız, o zaman farklı bir ortaklık kurabiliriz'olmuştu. Ancak Esad bunu istemedi" dedi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21023&haber=abd-esad-39a-34istifa-et-34-diyecek}

 



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,717 µs