En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN YARDIM ELİ SOMALİ'YE ULAŞTI

10 Ağustos 2011 11:46 tsi
TÜRKİYE'NİN YARDIM ELİ SOMALİ'YE ULAŞTI Türkiye'den Somali'ye yardım taşıyan iki kargo uçağı Mogadişu'ya indi. Uçaklardaki yardım malzemelerinin dağıtımına başlandı.

Türkiye'den Somaliye yardım eli 

Türkiye'den Somali'ye yardım taşıyan iki kargo uçağı Mogadişu'ya indi. Uçaklardaki yardım malzemelerinin dağıtımına başlandı.

Açlık, kıtlık, yoksulluk nedeniyle yaklaşık 5 milyon insanın ölümle karşı karşıya olduğu Somali'deki insani duruma duyarsız kalmayan Türk halkının yardımlarını taşıyan ilk uçaklar Somali'ye ulaştı.

Alınan bilgiye göre, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla oluşturulan yardımların ilk kısmını getiren iki kargo uçağı Somali'nin başkenti Mogadişu'ya indi.

Mogadişu Havalimanı'nda TİKA Başkanı Serdar Çam başkanlığındaki heyeti, Somali Başbakan Yardımcısı ile Planlama ve Uluslararası İlişkiler Koordinasyon Bakanı ve İçişleri Bakanının da aralarında bulunduğu bir heyet karşıladı.

 Akşam saatlerinde havaalanına inen uçaktaki malzemelerin uçaktan çıkarılmadığı, malzemelerin dağıtımına dün başlandı. 

UÇAKLARIN GELİŞİ HEYECAN YARATTI

Heyeti karşılayanlar arasında bulunan Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alanda ihtiyaç tespiti yapmak için iki gün önce Somali'ye geldiklerini belirterek, Somali Başbakanı Muhammed Abdullahi Muhammed ile görüştüklerini, görüşmede Türkiye'nin ve Türk Kızılayı'nın amaçları ve Somali'de yapmak istedikleri faaliyetler hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.

Güvenlik ve kıtlık nedeniyle başkente göç eden Somalilerin kaldığı kamplarda da tespitler yaptıklarını, Somali makamları ile yardım alanda bir memorandum imzalama aşamasına geldiklerini dile getiren Taşlı, şunları söyledi:

"Bu akşam iftara çok yakın bir saatte yardım uçaklarımızın inişi Somali'de çok büyük bir heyecan yarattı. Çok duygusal sahneler izledik.

Havaalanına gelirken sivil halkın tepkilerini de görme fırsatı buldum. Ağlayanlar vardı, gökteki uçağa el sallayanlar vardı. Hepimiz ağladık.

12 MİLYON İNSAN AÇLIKTAN ÖLME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Somali büyük bir umut bağladı Türkiye'ye. Çok uzaklardan, köylerden, kırdan Mogadişu'ya göçen insanlar Türkiye'yi çok iyi biliyor. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Dışişleri Bakanımızın isimlerini telaffuz ediyorlar. Yani bir umut dalgası yayılmış Somali'ye. Büyük bir umut oluşmuş. Bu büyük bir sorumluluk tabii bizim için. Bugün çok büyük bir heyecanla Mogadişu'dayız."

Birleşmiş Milletler'e göre, Somali'de 3 milyon 600 bin, Etiyopya ve Kenya dahil Afrika Boynuzu ülkelerinde ise 12 milyon insan açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. BM'nin verilerine göre, Somali'de son aylarda on binlerce kişi yetersiz beslenme sonucu öldü.

Afrika Boynuzu'nda kuraklıktan en fazla etkilenen Somali'nin büyük bir bölümünü isyancı Eşşebab örgütü kontrol altında tutuyor. Hükümet Sözcüsü Abdirahman Ömer Osman, Eşşebab güçlerinin Mogadişu'yu terk ettiklerini açıklamış, Eşşebab Sözcüsü Ali Muhammed Rage de bir yerel radyoda yaptığı konuşmada, "Karşı saldırıya hazırlanmak amacıyla çekilmekte olduklarını" söylemişti. Sözcü, Somali'nin güneyindeki diğer bölgelerden çekilmeyeceklerini bildirmişti.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=21013}

 



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,261 µs