En Sıcak Konular

İNGİLTERE'DE İSYAN DİĞER KENTLERE SIÇRADI

9 Ağustos 2011 13:04 tsi
İNGİLTERE'DE İSYAN DİĞER KENTLERE SIÇRADI İngiltere’de üç gündür devam eden şiddet olaylarının Londra ve Birmingham’ın ardından gece yarısı Liverpool kentine de sıçradığı bildirildi.

İngiltere alevler içinde!

İngiltere’de üç gündür devam eden şiddet olaylarının Londra ve Birmingham’ın ardından gece yarısı Liverpool kentine de sıçradığı bildirildi.

Yerel polis birimlerinden yapılan açıklamada, Liverpool’un da şiddet olaylarına sahne olduğu, birçok aracın ateşe verildiği belirtilerek, "kent sokaklarında hiçbir şiddet eylemine müsamaha gösterilmeyeceği, bu tür eylemlere cevap verecek sert ve hızlı önlemlerin alındığı" kaydedildi.

Batı Midland Polisi ise, Birmingham’ın merkezinde yağmalama olaylarına karışan 87 gencin gözaltına alındığını, kentteki bir karakolun da yanmakta olduğunu belirtti.

Scotland Yard ise, 1700 ek polisin görevlendirildiğini açıkladı.

BAŞBAKAN CAMERON TATİLİ BIRAKIP ÜLKESİNE DÖNECEK

İtalya’da tatilini geçiren İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, hafta sonunda Londra’da başlayan çatışmaların ardından tatilini yarıda keserek gece yarısı Londra’ya döneceği bildirildi.

Cameron’ın makamından yapılan açıklamada, Başbakanın ilk yardım servisleriyle acil bir toplantı yapacağı, içişleri bakanı ve emniyet müdürüyle görüşeceği belirtildi.

Bu arada Londra’nın güneyindeki varoşlarından Croydon’da birçok binanın ateşe verildiği ifade ediliyor.

Londra’nın başka bölgelerinde de binaların ve arabaların ateşe verildiği, gençlerin güvenlik güçleri ile çatıştığı belirtiliyor.

İNGİLİZ BASINI ENDİŞELİ

İngiltere’de son 3 gündür yayılan ve onlarca yıldır görülen en şiddetli isyan, İngiliz basınında bugün "Orman Kanunu", "Londra-İngiltere Yanıyor" başlıklarıyla yer aldı.

Başkent Londra’dan sonra dün üç büyük kente (Bristol, Birmingham, Liverpool) daha yayılan, yağmalamalar ve kundaklamaların yapıldığı isyanı Independent gazetesi, "Londra alevler altındayken" polisin ve siyasetçilerin olaylar karşısında yetersiz kaldıkları yorumuyla duyurdu.

Times gazetesinde de "polis sokaklara teslim oldu" değerlendirmesi dikkati çekerken, "sokakları hırsızlara teslim ettiği görüntüsü veren polisin kent sokaklarını geri alma zamanının geldiğini" yazdı.

Gazetenin "Londra yanıyor" başlıklı başyazısında, olayların cumartesi günü polise karşı bir siyasi protesto olarak başladığı, ancak fırsatçıların kundaklama ve maddi kazancına dönüştüğü kaydedildi. Yazıda, "Haber kanallarını izleyenler, Londra’nın, çetelerin sıkıcı bir yaz akşamı geçirmek yerine daha eğlenceli olacağını düşündükleri eylemleriyle bir bilgisayar oyununa dönüştüğünü fark edeceklerdir" denildi.

Kundaklama ve yağmalama olaylarına dikkati çeken Daily Telegraph, isyanı "çetelerin sonraki hedefinin ne olacağını kimsenin bilmediği bir gerilla savaşı"na benzetti.

Independent gazetesinde Paul Wallely imzalı yazıda, 1980’lerde Londra’da Brixton semti ile Livepool ve Birmingham kentlerindeki siyahilerin isyan hareketleriyle son olaylar karşılaştırılarak, ayaklanmaların çoğunun kentlerin yoksul semtlerinde olduğuna işaret edildi.

Yazıda, Brixton’da 1981’de polisin bıçakla yaralanmış bir genci durdurmasının, çevredekiler tarafından gencin polis şiddetinin mağduru olduğu biçiminde algılandığı, Liverpool’da ise polisin masum bir genci tutuklamasına karşı çıkan bir başka genci gözaltına almasının olayları tetiklediği hatırlatıldı.

Londra’nın Tottenham bölgesinde, 1985’te polisin baskın düzenlediği bir evde bulunan kadının kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesinin bölge halkını sokağa döktüğü ve şiddet olaylarının patlak verdiği anımsatılan yazıda, siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan son olaylarla geçmişteki ayaklanmaların özünde, polisin siyahilere yönelik tavrına ilişkin algılamalar bulunduğu belirtildi. Yazıda, "polisin aşırı güç kullanarak olayları kışkırttığı ve olaylara hazırlıksız yakalandığı" eleştirilerine işaret edildi.

"Ayaklanmaların çoğunlukla kentlerin yoksul kesimlerinde, sosyal yabancılaşmanın, işsizliğin özellikle gençler arasında yaygın olduğu yerlerde yaşandığını" kaydeden Walley, son olayla geçmiştekilerin farkının "günümüzün anlamsız tüketim çılgınlığına uyan bir ölçüde yağmalamalar" olduğunu belirtti.

Walley, "Yağmacıların girdikleri dükkanlarda kendi beden ölçülerine uyan ürünleri aldıkları, istedikleri markaları bulabilmek için raflar arasında gezindikleri de göze çarpıyor. Bu, yağmayla alışverişin buluştuğu nokta. Bir görgü tanığının tarif ettiği gibi, yoksul mahallelerin derinliklerinden gelen bir çığlıktan çok, yeni bir çift spor ayakkabıya sahip olma fırsatı" ifadesini kullandı.

Financial Times gazetesi de olaylarda sosyal medyanın rolünün araştırıldığını belirtti.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://dunya.milliyet.com.tr/ingiltere-alevler-icinde-/dunya/dunyadetay/09.08.2011/1424442/default.htm}

 



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,513 µs