En Sıcak Konular

SİLAHA İŞGALE PARA VAR AFRİKA'DA AÇLIKTAN ÖLENLERE YOK

8 Ağustos 2011 11:37 tsi
SİLAHA İŞGALE PARA VAR AFRİKA'DA AÇLIKTAN ÖLENLERE YOK Son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Afrika Boynuzu ülkelerinde insanlar açlık ve susuzluktan ölüyor. Sadece 8 milyon nüfuslu Somali'de 4 milyon kişi açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya.

Silaha, işgale para var, insana yok

Son 60 yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Afrika Boynuzu ülkelerinde insanlar açlık ve susuzluktan ölüyor. Sadece 8 milyon nüfuslu Somali'de 4 milyon kişi açlık nedeniyle ölümle karşı karşıya.

Afrika Boynuzu ülkeleri Somali, Kenya, Sudan, Etiyopya ve Uganda son 60 yılın en büyük kuraklık felaketini yaşıyor. 12 milyon insanın kronik açlıkla karşı karşıya olduğu bölgede, açlıktan en çok 4 milyon Somalili etkileniyor. Birleşmiş Milletler Gıda Programı Somali için 1.6 Milyar dolar ek kaynak istedi. Dünyanın her yerinde kan akıtan ve bir çok ülkeyi sömüren ABD'nin bir yıllık silah harcaması 670 milyar dolar. Bu rakam, Somali'nin ihtiyacı olan paranın tam 419 katı. Somali'ye yardım konusunda BM'ye üye ülkelerin tamamına yakının sessiz kalması, işgal ve silaha paranın var, ancak açlıktan ölmek üzere olan insanlara yardıma geldiğinde yok olduğunu gösteriyor.

29 bin çocuk öldü
Birçok bölgesine 3 yıldır bir damla bile yağmurunu düşmediği Somali'de, 4 milyon insan açlığının pençesinde kıvranıyor. Her gün 320 çocuk açlık ve açlıktan kaynaklanan hastalıklardan hayatını kaybediyor. Somali'nin güneyinde son 90 günde, 5 yaşın altında 29 binden fazla çocuk öldü. Açlık sadece Somali'de değil, Afrika Boynuzu ülkeleri Kenya, Sudan, Etiyopya ve Uganda'da 12 milyondan fazla insan kronik açlıkla yüz yüze.

Somali'ye ne kadar yardım lazım?
Birleşmiş Milletlerin öngörülerine göre Somali'ye yapılan mevcut gıda yardımı yetersiz kalıyor. BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon Roma'da düzenlenen toplantıda, gıda yardımı yapacak ülkelerden 1,6 milyar dolar daha fazla kaynak ayırmalarını istedi. 1,6 milyar dolarlık para birçok ülke için önemli bir rakam değilken, Somali'de 4 milyon insanın hayatının kurtulması için önemli.

Silaha para var, Somali'ye yok
Somali'de açlık krizinin başlamasının üzerine birçok yardım kuruluşu harekete geçti. Ancak sivil toplum kuruluşu olan bu yardım kuruluşlarının bütçeleri, Somali'deki insani krizi çözmeye yetmiyor. Birleşmiş Milletler Somali için yardım çağrısı yapsa da, gelişmiş ülkeler bu çağrıya kulak tıkıyor.

Batılı güçler, işgal ve katliamlarda kullandıkları silahlara ayırdıkları bütçenin çok az bir kısmını, Somali ve Afrika boynuzunda açlık nedeniyle ölmek üzere olan ülkelere ayırmıyor.  Amerika Birleşik Devletleri'nin bir yıllık askeri harcaması 670 milyar dolar. Bu Somali'nin ihtiyacı olan tutarda 419 kat daha fazla. Somali'ye yardım ayırmayan ABD, Libya, Afganistan ve Irak'ta kan dökmeye ve işgale devam ediyor. Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse, ülkesinin Libya'ya yönelik düzenledikleri operasyonların maliyetinin 160 milyon avroyu geçtiğini açıkladı. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahip olan Almanya ise "paramız yok" diye Somali'ye yardımdan kaçınıyor. Almanya da Afganistan'da asker bulunduruyor. Diğer yandan silahlanma harcamaları ve israf nedeniyle iflasın eşiğine gelen Yunanistan'a AB 159 milyar Avro'luk ek destek konusunda anlaştı. Somali'nin ihtiyacı olan paradan 100 kat daha fazla olan bu desteğin büyük kısmını, Somali için "paramız yok" diyen Almanya karşılıyor.

Müslüman ülkeler de sessiz
BM Genel sekreteri Ban Ki Moon Somali konusunda petrol zengini körfez ülkelerine çağrı yaptı. Ancak körfez ülkelerinden çağrıya net bir cevap gelmedi. İslam işbirliği Teşkilatı Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu da tüm Müslüman ülkelere Somaliye acıl yardım için çağrı yapmıştı. Somali'ye yardım konusunda ağır davranan Müslüman ülkeler de silahlanmaya büyük paralar ayırıyor. Körfez ülkelerinin ve Türkiye'nin sadece ABD'den 2007- 2010 arasında aldıkları silahların tutarı şöyle: Suudi Arabistan 67 milyar dolar, Irak, 29 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri  28 milyar dolar, Türkiye   0 milyar dolar, Kuveyt  8 milyar dolar.

Makyaj parası 100 Somali kurtarır
Somali'deki açlık ve dünya ekonomik sistemindeki çarpıklığa dikkat çeken Türk Kızılayı Genel Başkanı Küçükali de,"Dünyada kendisini Süper Güç diye ilan eden ülke, evcil hayvanlara yılda 40 milyar dolar harcıyor. İnsanlar kendilerini güzelleştirmek için salonlarda 160 milyar dolar para harcıyor. Bu yüz tane Somali'yi kurtaracak paradır" demişti.

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/silaha-isgale-para-var-insana-yok-212199.htm}



Bu haber 1,484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,599 µs