En Sıcak Konular

İLKER BAŞBUĞ: ''PKK İLE ETKİN MÜCADELEYİ TSK DIŞINDA KİMSE YAPAMAZ''

8 Ağustos 2011 11:27 tsi
İLKER BAŞBUĞ: ''PKK İLE ETKİN MÜCADELEYİ TSK DIŞINDA KİMSE YAPAMAZ'' Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ,PKK ile mücadelede, ordunun arka plana çekilerek sahaya özel harekat polislerinin sürülmesinin başarı getirmeyeceğini söyledi.

PKK ile etkin mücadeleyi TSK dışında kimse yapamaz

PKK ile mücadelede, Türk Silahlı Kuvvetleri yerine özel harekât polislerinin daha etkin bir rol alacak olması, tartışmalara neden oldu. Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ yaptığı açıklama ile tartışmalara katıldı. Başbuğ, PKK ile mücadelede, ordunun arka plana çekilerek sahaya özel harekat polislerinin sürülmesinin başarı getirmeyeceğini söyledi.

 Özel Harekat'ın yeniden aktif hale getirilerek terörle mücadelede kullanılacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Son olarak Özel harekat polislerinin İnsansız Hava Aracı (İHA) ihalesi açmasıyla, devam eden süreçte sona doğru yaklaşılıyor. Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ yaptığı açıklamalarla tartışmalara katıldı. Başbuğ, terörle mücadelede polise etkin rol verilmesi konusunda "PKK terör örgütü ile diğer terör örgütlerini veya terörle mücadeleyi aynı noktada görürseniz yanılırız" dedi ve ekledi: PKK kırsal alanda, yani dağda eylemler yapmak için organize olmuş ve eğitilmiş bir terör örgütüdür. Kırsal alanda ve dağlık arazide terörle mücadeleyi silahlı kuvvetler dışında hiçbir kuvvet yapamaz." değerlendirmesinde bulundu.

PKK terör örgütü ile diğer terör örgütlerini veya terörle mücadeleyi aynı noktada görmenin yanlış olduğunu ifade eden Başbuğ  " Mücadelenin nasıl yapılacağını saptamak için terör örgütünün yapısına, nasıl örgütlendiğine ve terör eylemlerini hangi alanlarda icra ettiğine bakmamız lazım. PKK terör örgütüne baktığımız zaman, kırsal alanda, yani dağda bayırda eylemler yapmak için organize olmuş ve eğitilmiş bir terör örgütü olduğunu görüyoruz. Şehirlerde ve meskun yerlerde bazen taşeron kullanıyor, çünkü kendisi örgüt olarak yerleşim yerlerinde eylem yapmak üzere örgütlenmiş ve eğitilmiş örgüt değil. Bu durumda terörle mücadele edenlerin de kuvvet yapılarını örgütün niteliklerine göre düzenlemeleri zorunlu. Şehirlerde mücadelede asli unsur elbette polis, polisin yetmediği yerde de jandarma olacaktır. Kırsaldaki terörle mücadele ise farklı. Kırsal alanda ve dağlık arazideki terörle mücadeleyi silahlı kuvvetler dışında hiçbir kuvvet yapamaz."şeklinde konuştu.

ALAN KONTROLÜ ÇOK ÖNEMLİ

Polisin yumuşak arazi olarak nitelendirilebilecek Diyarbakır,Mardin gibi yerlerde kullanılabileceğini belirten Başbuğ,bunun dışında  "Kırsal alandan silahlı kuvvetleri çekelim. Onun yerine polis özel harekatını götürelim" yaklaşımı, çok gerçekçi bir düşünce değil. Güneydoğu Anadolu terör örgütleri için ideal bir coğrafya. Böyle bir coğrafyada terör örgütlerini kontrol altında tutabilmeniz için alanı kontrol etmeniz lazım. Yüzde yüz bir kontrol mümkün değil ama belli yerleri elde bulundurmak zorundasınız. 1993 yılından beri strateji olarak alan kontrolüne önem verdik. Karakollar var, jandarma karakolları var, bunlar alan kontrolüne yardım ediyor. Ama bazı uzak yerlere birlikler yerleştirerek o alanı kontrol etmeye, dolayısıyla teröristlerin hareketlerini kısıtlamaya çalışıyoruz. Alanı tamamen boş bırakırsanız teröristlere büyük hareket olanağı sağlarsınız. Alan kontrolünü de ancak silahlı kuvvetler yapabilir. Mesela Şırnak'ın biraz batısına giderseniz Küpeli dağı bloğu vardır. Bu çok geniş bir alan. Orada kritik üç dört yeri tutmanız lazım. Bu görevi oraya birlik konuşlandırarak yapacaksınız. Bunu ordunun dışında kimse yapamaz."dedi.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://www.milligazete.com.tr/haber/pkk-ile-etkin-mucadeleyi-tsk-disinda-kimse-yapamaz-212325.htm}



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,585 µs