En Sıcak Konular

İNTERNETTE FİLTRE SINIRI AİLE VE ÇOCUKTA KALDI

6 Ağustos 2011 19:11 tsi
İNTERNETTE FİLTRE SINIRI AİLE VE ÇOCUKTA KALDI BTK, kamuoyunda “sansür” şeklinde değerlendirilen internette filtreleme uygulamasını sivil toplum örgütleriyle yaptığı görüşmeler sonrasında 3 ay erteleme kararı aldı.

İnternette filtre sınırı ‘aile’ ve ‘çocuk’ta kaldı geçiş süresi 3 ay uzadı

BTK, kamuoyunda “sansür” şeklinde değerlendirilen internette filtreleme uygulamasını sivil toplum örgütleriyle yaptığı görüşmeler sonrasında 3 ay erteleme kararı aldı. BTK, 4 olan filtreleme paketini de “aile” ve “çocuk” bazında 2’ye indirdi.

SANSÜR tartışmalarına neden olan filtre uygulamasının tarihi 22 Ağustos yerine 22 Kasım’a ertelendi. Filtre türleri de İnternet Kurulu’nun önerisi doğrultusunda dörtten ikiye indirildi. Güvenli İnternet Hizmeti’ne ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığına (BTK) sundukları rapor doğrultusunda bu hizmete yönelik paket seçeneklerinin yeniden düzenlendiğini, işletmecilere de buna uygun altyapı oluşturabilmeleri için 3 ay ek süre tanındığını anlatan Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, “Türkiye genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle geniş çaplı toplantı gerçekleştirdik. Kurul bu görüşmeler sonucunda oluşturduğu raporu, BTK’ya sundu. BTK raporun tamamını kabul etti ve Güvenli İnternet Hizmeti’ni bu doğrultuda yeniden düzenledi” dedi.
Net ve anlaşılır metin
Hazırlanan taslak düzenlemenin BTK’nın internet sitesinde kamuoyu görüşü alınması için duyurulduğunu belirten Özeren, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yeni taslakta rapordaki önerilerimiz yer aldı. Daha önce ‘aile’, ‘çocuk’ ve ‘yurtiçi’ olarak belirlenen paket seçenekleri tavsiyelerimizin ardından ‘aile’ ve ‘çocuk’ olarak iki paket şeklinde değiştirildi. Metnin net anlaşılır olmasını istedik, bunu da hayata geçirmişler. Kişisel bilgilerin güvenliği taslakta ayrıca yer aldı. Tüketiciler, bu hizmete yönelik tercihlerini çağrı merkezleri ya da internet üzerinden gerçekleştirebilecek. Tüm sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin taslağa konulması tabii ki mümkün olmadı. İsteyenler 10 gün içerisinde taslağa ilişkin görüş bildirebilir.”
Taslaktaki düzenlemelere uyum sağlayabilmeleri için işletmecilere ek süre tanındığını vurgulayan Özeren, “İşletmeciler, yeni taslakta yer alan hizmeti, bu sürede yetiştiremeyeceklerini söylediler. İşletmecilere, buna uygun altyapı oluşturabilmeleri için 3 ay ek süre tanındı. ‘Hizmet kapsamındaki paketleri seçmeyen tüketicilerin IP adresleri üzerinden izlenebilecekleri’ endişesi gündemde. Ancak, kişisel bilgilerin güvenliği taslakta da var. Böyle birşeyin olması mümkün değil. Bu tamamen paranoya” dedi.

10 gün süreyle görüşe açık olacak

BTK’nın internet sitesinden duyurulan Güvenlik İnternet Hizmeti’ne yönelik taslak için 10 gün süreyle kamuoyunu görüşü alınacak. Taslaktaki bazı değişikler şöyle:
Güvenli İnternet Hizmetini talep etmeyen abonelerin erişim hizmeti değişiklik olmadan devam edecek.
İşletmeciler, bu hizmeti tercih eden abonelere ‘çocuk’ ve ‘aile’ profili olmak üzere iki farklı profil sunacak.
Aboneler, buna yönelik taleplerini hizmet aldığı işletmeciye bildirebilecek.
İşletmeciler, tüm altyapı ve uygulama çalışmalarını “test süreci” başlamadan önce hazır hale getirecek.

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18425293.asp}



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,487 µs