En Sıcak Konular

MERKEZ BANKASI BÜTÜN SİLAHLARINI KULLANDI

6 Ağustos 2011 12:18 tsi
MERKEZ BANKASI BÜTÜN SİLAHLARINI KULLANDI Önceki günkü olağanüstü toplantı sonrası bir dizi karar alan Merkez Bankası dün de dövizde zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 0.5 puan azalttı.

'Merkez' tüm silahlarını kullandı

Önceki günkü olağanüstü toplantı sonrası bir dizi karar alan Merkez Bankası dün de dövizde zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 0.5 puan azalttı.

Merkez Bankası önceki günkü toplantısında borçlanma faizi oranını artırıp, politika faizini düşürmüştü. Merkez Bankası ayrıca döviz satış ihalelerine başlama kararı almıştı. Merkez Bankası dün sabah ise yabancı para karşılıklarında ayarlama yaparak küresel bazda beklenen krize karşı tüm silahlarını kullanmış oldu.
 
Merkez Bankası'nın piyasaya müdahalesi sürüyor. Dünkü üç önlemin ardından bdün de zorunlu karşılık silahı çekildi. Yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklar tüm vadeler için yüzde 0.5 puan azaltıldı.
 
Böylece ağırlıklı ortalam zorunlu karşılıklar yüzde 11'e gerilemiş olacak. Karşılıklardaki indirimle piyasaya 930 milyon dolar likidite sağlanmış olunacak. Zorunlu karşılıklar 19 Ağustos 2011'te tesis edilmeye başlayacak.
 
Bu kararın ardından dolar 1.74'ün altına sarkarak 1.7350'ye geriledi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 
"4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vadeler için 0,5 puan azaltılmıştır.
 
Söz konusu düzenleme 5 Ağustos 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 19 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacaktır. Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 930 milyon ABD doları likidite sağlanmış ve ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 11'e gerilemiş olacaktır.
 
İKİNCİ AÇIKLAMA:
 
4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde repo faiz oranlarındaki dalgalanmaların azaltılmasına katkı yapmak amacıyla Zorunlu Karşılık Tebliğinde değişiklik yapılmıştır. Buna göre, repo işlemlerinden sağlanan zorunlu karşılığa tabi fonlar, 14 günde bir cuma günleri yerine iki yükümlülük dönemi arasındaki tüm günlerin ortalaması alınmak suretiyle hesaplanarak zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklere d‰hil edilecektir.
 
Söz konusu düzenleme 5 Ağustos 2011 tarihli zorunlu karşılık yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır."

Dolar aldı başını gidiyor
 
Bankalararası piyasada satışta dolar kotasyonları en yüksek 1,75'i de gördü İMKB 100 endeksi de 13 ayın en düşük seviyesinde.

Dünya ekonomisine yönelik endişeler giderek derinleşiyor. Büyük çöküşün sinyalini zaten hafta başında almıştık. Fakat en şiddetli sarsıntı dün hissedildi. Dünya borsaları topyekün "ikinci dip geliyor" dedi ve yeni bir düzeltme başladı.

Bu endişeyle birlikte piyasalardaki satışlar 2008 krizini andırır nitelikteydi. Öyle ki ABD borsalarındaki bir günlük düşüşler bu krizin ardından en kötü perforfmansa işaret ediyor. Yatırımcı dün adeta bütün varlıklardan çıkara nakde döndü. Dünya piyasalarıdnaki kaybın 4.5 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Amerika'ya tüm göstergelerin rengi kırmızı. Hem de öyle böyle değil! Yüzde 5'leri geçen düşüşlerden bahsediyoruz...
 
İMKB'DE İKİNCİ DİP
 
İMKB'de önceki gün görülen yüzde 3.24'lük kaybın ardından daha fazlası dün görüldü. Bütün hisselerin güne negatif başladığı İMKB'de sabah açılışıyla kayıplar yüzde 3.5'e ulaşırken endeks 57.300'de tutunmaya çalıştı.
 
DOLAR UÇUŞA GEÇTİ
 
Merkez Bankası'nın önceki günkü üç hamlesinin ardından döviz piyasasında görülen aşırı ısınma dün de sürüyordu. Fakat bir son dakika haberiyle bu yükselişe "dur" denildi. Yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda indiriem giden Merkez Bankası, bu hamleyle 930 milyon dolarlık likidite sağlanacağını açıkladı. İşte bu hamleyle 1.74'ün üzerinde seyreden dolar 1.75'igördü ve 1.73'e geriledi. Euro ise 2.45 liradan 2.44 liraya düştü.
 
FAİZ
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 15 Mayıs 2013 vadeli tahvilin dün valörlü işlemlerinin saat 10.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 8,77'ye, bileşik getirisi ise yüzde 8,49'a geriledi.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20975&haber=-39merkez-39-tum-silahlarini-kullandi}



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,904 µs