En Sıcak Konular

PİYASALAR ALLAK BULLAK

6 Ağustos 2011 12:14 tsi
PİYASALAR ALLAK BULLAK Yurtdışı piyasaları takip eden piyasalar durgunluk önlemlerinin alınmasıyla paniğe kapıldı.

Piyasalar allak bullak

Yurtdışı piyasaları takip eden piyasalar durgunluk önlemlerinin alınmasıyla paniğe kapıldı.

Avrupa'daki borç krizinin yayılmaya devam etmesi ve başta ABD'deki yavaşlama olmak üzere küresel ekonominin yeniden durgunluğa gireceği endişesi piyasalara büyük satış getirdi. Neredeyse tüm varlık piyasalarında sert düşüşler görülürken, en büyük darbeyi borsalar aldı. 
 
Önceki gün olağanüstü toplanarak radikal kararlara imza atan Merkez Bankası dün de piyasaya likidite sağlamak için yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları tüm vadeler için yüzde 0.5 puan azalttı. Merkez Bankası'nın bu hamlesiyle piyasaya 930 milyon dolar likidite sağlanması bekleniyor.
 
DOLAR 1.74 TL SEVİYESİNDEN BAŞLADI
 
İstanbul serbest piyasada dolar 1,7420, avro 2,4600 liradan güne başladı. Kapalıçarşı'da 1,7360 liradan alınan dolar 1,7420 liradan satılıyor. 2,4530 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,4600 lira olarak belirlendi. Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,7330 lira, avronun satış fiyatı ise 2,4530 lira olmuştu.
 
Hafta içinde küresel çapta olumsuz gelen imalat ve tüketim verileri sonrasında Merkez Bankalarının açıkladığı likiditeyi artırıcı önlemlerin de çok etkili olmaması, son işlem günlerinde yaşanan satışını hızlanmasına neden oldu.
 
ABD borsaları önceki gün 2008 krizinin başlangıcı sayılan Lehman Brothers'ın battığı günün sonrasında yaşadığı düşüşten daha sert gerileme yaşadı. S&P 500 Endeksi yüzde yüzde 4.8 düşerken, Dow Jones yüzde 4.31 değer kaybıyla Aralık ayındaki seviyesine geldi. Nasdaq'da da yüzde 5.05 değer kaybı yaşandı.

ABD borsalarındaki bu düşüş Asya'da devam etti. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 3.71 ile son dört ayın en düşüğüne gelirken, Hong Kong Hang Seng Endeksi de yüzde 4.72 değer kaybetti. Avustralya borsasında da yaşanan yüzde 3.8'lik azalış, bu piyasada hisse senetlerini son iki yılın en düşük seviyesine çekti.
 
İMKB'DE TÜM HİSSELER EKSİDE AÇILDI
 
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi de açılışla birlikte yüzde 3.5'ü aşan kayıpla son 13 ayın en düşük seviyesine geldi. İMKB 100'deki tüm hisseler güne ekside başladı.
 
Barclays Bank'tan geçilen bir araştırma notunda gelişmelerle ilgili yapılan değerlendirme, "Geçen hafta piyasalarda ortaklaşa bir geri çekilme yaşandı. İkinci çeyrekteki hafif toparlanma üçüncü çeyrekte beklenildiği gibi bir sıçrama yaşanacağına dair işaret vermiyor" denildi.
 
Yatırımcıların gözü ABD'den gelecek tarım dışı işsizlik verisinde olacak. Uzmanlar işsizlik rakamının, iyi gelmemesi durumunda satışların devam edeceğini tahmin ediyor.
 
Düşüşlerde en büyük etken ise yatırımcıların özellikle Avrupa'da borç sorunun İtalya ve İspanya'ya sıçramaması için alınan önlemlerin yetersiz olduğuna inanması ve küresel ekonomide yavaşlama işaretlerin gelmesi olarak gösteriliyor.

MERKEZ BANKALARI YETMEDİ
 
Avrupa Merkez Bankası dün Mart'tan bu yana ilk kez tahvil alımı yaparken, Japonya Merkez Bankası da döviz piyasalarına müdahale etti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da dün kritik bir kararla faizleri tüm zamanların en düşük seviyesine indirdi. Ancak piyasalar Merkez Bankaları'ndan gelen hamlelerin kısa vadeli çözümler getirdiği gerekçesiyle önlemleri yetersiz buluyor.
 
TCMB'DEN KRİTİK DÖVİZ HAMLESİ
 
Merkez Bankası hamlelerine son ilave bugün sabah saatlerinde yine Türkiye Merkez Bankası'nda geldi. Banka piyasada yaşanan döviz sıkışıklığına önlem amacıyla yabancı para cinsinden zorunlu karşılıkları tüm vadeler için yüzde 0.5 azalttı. 19 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek uygulamayla piyasaya 930 milyon dolar likidite sağlanması bekleniyor.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20974&haber=piyasalar-allak-bullak}



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,019 µs