En Sıcak Konular

BATI HÜSNÜ MÜBAREK'İN SUÇ ORTAĞI

5 Ağustos 2011 11:56 tsi
BATI HÜSNÜ MÜBAREK'İN SUÇ ORTAĞI Financial Times,Mübarek rejiminin 30 yıl boyunca yaptığı ihlalleri görmezden gelen Batılı hükümetlerin, eski müttefiklerinin yargılandığını görmekten rahatsızlık duyabileceğini yazdı.

Mübarek'in yargılanmasından Batılı devletlerin rahatsız olduğunu belirten FT

Batı, Mübarek'in suç ortağı

Mübarek rejiminin 30 yıl boyunca yaptığı ihlalleri görmezden gelen Batılı hükümetlerin, eski müttefiklerinin yargılandığını görmekten rahatsızlık duyabileceğini belirten Financial Times, yakın tarihte ilk kez kendi halkı tarafından devrilen bir liderin yine kendi halkı önünde yargılandığına dikkat çekti.

Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in başlayan yargılaması, İngiliz gazetelerinin ilk sayfasında yer aldı. Financial Times, davayla ilgili haberinde "özeleştiride" bulunarak, Mübarek rejiminin 30 yıl boyunca yaptığı ihlalleri görmezden gelen Batılı hükümetlerin, eski müttefiklerinin yargılandığını görmekten rahatsızlık duyabileceğini belirtti. Batılı devletlerin Mübarek'e suç ortaklığı yaptığını fark etmeleri gerektiğine de vurgu yapılan haberde, bu davanın Mısır'ın demokrasi yolunda yapması gereken reformları "gölgelememesi" uyarısında bulunuluyor.
 
Times yazarı Martin Fletcher konuyla ilgili yaptığı analiz-haberinde, bu davanın sadece Mısır değil, tüm bölge coğrafyası için hayati önem taşıdığına vurgu yapıyor. Saddam Hüseyin'in işgalci ABD tarafından, Tunus lideri Bin Ali'nin ise gıyaben yargılandığını hatırlatan Fletcher, yakın tarihte ilk kez kendi halkı tarafından devrilen bir liderin yine kendi halkı önünde yargılandığına dikkat çekiyor. Times yazarı, davanın bölgedeki Suriye, Libya ve Yemen gibi ülkelerdeki diktatörlüklere de bir uyarı niteliğinde olduğunu, ancak Kaddafi ve Beşşar Esad'ın "kafes içinde halkı önünde yargılanmamak" için sonuna kadar mücadele edebileceğini iddia ediyor.
 
Guardian ise sözlerini tutarak Mübarek'i sanık sandalyesine çıkartan Mısırlı generallerin halkın gözünde daha popüler hale gelebileceğini, ancak devrik liderin mahkemede ne söyleyeceği konusunda endişeli olduklarını söylüyor. Georgetown Üniversitesi'nde uzmanı Samer Shahata gazeteye verdiği demecinde, Mübarek'in köşeye sıkışması halinde askeri konsey içindeki yolsuzluklardan bahsedebileceğini, hatta Mareşal Tantavi'yi zor durumda bırakacak açıklamalar yapabileceğini ifade ediyor.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/bati-mubarek-in-suc-ortagi-211925.htm}



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,370 µs