En Sıcak Konular

İSRAİL SADECE ''YAHUDİ DEVLETİ'' OLACAK

4 Ağustos 2011 16:08 tsi
İSRAİL SADECE ''YAHUDİ DEVLETİ'' OLACAK İsrail’de iktidardaki ve muhalefetteki bir grup milletvekili meclise İsrail’in “Yahudi ve demokratik devlet” şeklindeki tanımını sona erdirecek bir anayasa değişikliği teklifi getirdi.

İsrail artık sadece "Yahudi devleti" olacak

İsrail’de iktidardaki ve muhalefetteki bir grup milletvekili meclise İsrail’in “Yahudi ve demokratik devlet” şeklindeki tanımını sona erdirecek bir anayasa değişikliği teklifi getirdi.

Kadima, İşçi Partisi ve Likud’dan 40 milletvekilinin destek verdiği teklif doğrultusunda Arapça da İsrail’in resmi dilleri arasından çıkarılacak.Haaretz gazetesinin haberinde, Kadima milletvekili Avi Dichter, Likud milletvekili Zeev Elkin ve İsrail Evimiz Partisi milletvekili David Rotem’in gündeme getirdiği ve 28 Kadima milletvekilinden 20’sinin destek verdiği teklifin meclisin kış döneminde kabul edilmesinin beklendiği belirtildi.

Elkin “Değişikliğin amacı, mahkemelere, devletin Yahudi karakteriyle, demokratik karakteri arasında bir çatışma yaşanması durumunda Yahudi ulus devlet fikri doğrultusunda karar verme şansı tanımak” dedi.

Değişiklik kapsamında ayrıca İbranicenin İsrail’in tek resmi dili olarak kabul edilmesi de öngörülüyor. Halihazırdaki yasalar kapsamında Arapça ve İngilizce de İsrail’de resmi dil olarak kabul görüyor.

Teklifte Arapçaya “özel bir konum” verilerek, Arapça konuşanların “hukukta öngörüldüğü şekilde, devlet hizmetlerine dilsel erişim hakkına sahip olacağı” ifade edildi.

"YAHUDİ HUKUKU İLHAM KAYNAĞI OLSUN"

Değişiklik teklifinin bir başka maddesinde ise Yahudi hukukunun yasama ve yargı için bir ilham kaynağı olması gerektiği ifade edildi. Belgede ayrıca İsrail devletine “İsrail ve diğer Yahudi yerleşimlerinin sürgünlerini bir araya getirmesi ve kaynakları bu yönde harcaması” çağrısı yapılıyor.

İsrail’deki diğer etnik gruplar için ise teklif metninde, “Devlet bir inanç ya da ulusa mensup kişilerden oluşan bir cemaati ayrı bir cemaat olarak belirleme hakkına sahiptir” deniliyor.

Eklin değişikliğin içeriğinin İsrail’in uluslararası kamuoyundaki imajına yapacağı etkinin kendisini kaygılandırmadığını belirterek, “Birleşmiş Milletler’in Siyonizm’i ırkçılıkla eş tuttuğu bir dünyada yaşıyor olsaydık, bir sorun olabilirdi ancak bugün dünya bunu kabul etmeye hazır” dedi.(Hürriyet Planet)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/planet/18414065.asp?gid=381}

 



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,862 µs