En Sıcak Konular

TÜRK BANKALARI KARLI ÇIKTI!

3 Ağustos 2011 17:37 tsi
TÜRK BANKALARI KARLI ÇIKTI! 6 aylık net karlarını açıklayan kamu ve özel bankalarının karları göz kamaştırıyor…

Türk bankaları “kar”lı çıktı

Avrupa ve ABD’de yaşanan ekonomik kriz bankacılık sektöründe karları ciddi oranda eritirken, bankalar istihdamı azaltarak karlılıklarını artırma yoluna gidiyor. Bu nedenle yakın zamanda Avrupa’da toplam 75 bin bankacı işinden olacak. Dünyada hal böyleyken Türk bankaları ise resmen düşman çatlattı. 6 aylık net karlarını açıklayan kamu ve özel bankalarının karları göz kamaştırıyor… 
 
İşte bankaların 6 aylık net karları

Garanti Bankası, 2011 yılının ilk yarısında, 1 milyar 928 milyon 929 bin lira net kar etti.

Bankanın yazılı açıklamasına göre, aktif büyüklüğü 154 milyar 208 milyon 258 bin lira seviyesine ulaşan Garanti Bankası, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 101 milyar 398 milyon 495 bin lira destek sağladı, bankanın özsermaye karlılığı yüzde 21,4, aktif karlılığı yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti.

Bankanın net karı 1 milyar 928 milyon 929 bin lira olurken, yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil, toplam 999,1 milyon lira karşılık ayrıldı.

Özkaynakları yüzde 3,4’lük artışla 17,2 milyar liraya ulaşan bankanın özkaynak karlılığı yüzde 21,4 seviyesinde gerçekleşti.

Bankanın TL krediler pazar payı yüzde 11, YP krediler pazar payı yüzde 19,1 oldu. Mevduat toplamı 2010 yıl sonuna göre yüzde 6,9 artarak, 84 milyar 528 milyon 791 milyon lira seviyesine ulaştı.

BANK ASYA'NIN NET KARI 103 MİLYON TL

Bank Asya, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 103 milyon lira düzeyinde net kar elde etti. Bank Asya’dan yapılan açıklamada, 2011 yılının ilk yarısında aktif toplamı 15 milyar 616 milyon lira seviyesinde gerçekleştiren bankanın, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye sağladığı finansal desteğin ise 21 milyar 606 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Bank Asya’nın son bir yıllık dönemde nakdi kredileri yüzde 25 oranında artarak 12 milyar 179 milyon liraya, cari ve katılma hesapları yoluyla topladığı fonların yüzde 15 oranında artış göstererek 11 milyar 282 milyon liraya çıktığı ifade edilen açıklamada, 2010 yılının aynı dönemine göre bankanın öz kaynaklarının yüzde 13,20 artarak 2 milyar 38 milyon lira olduğu kaydedildi.

HALKBANK 6 AYLIK KARI 1.37 MİLYAR TL'YE ÇIKARDI

Halkbank, yılın ilk altı ayında net kârını 1 milyar 37 milyon TL’ye yükseltti. Halkbank, 2011’in ilk yarısında kredilerini yılsonuna göre yüzde 16,8 artırarak 67 milyar TL’lik toplam kredi hacmine ulaştı. Yıllık hedefini yüzde 25 kredi büyümesi olarak belirleyen banka, gayri nakdi kredilerinin miktarını da yılın ilk yarısında 15 milyar TL’ye çıkardı. The Banker’ın “En Büyük 1000 Banka” sıralamasında kârın sermayeye oranı açısından dünyanın en kârlı altıncı bankası unvanını elde eden Halkbank, yılın ilk altı ayında net kârını 1 milyar 37 milyon TL’ye yükseltti. Halkbank, 2011’un ilk altı ayında kredilerde sektöre paralel bir büyüme sergileyerek kârını artırmaya devam etti. Kârlılık ve verimlilik odaklı büyüme stratejisi ve ekonomik kalkınmaya destek misyonu doğrultusunda 2011’de de ağırlığı kredilendirme faaliyetlerine veren Halkbank, yılın ilk yarısında toplam kredilerini 67 milyar TL’ye yükseltti.

Bankanın 2010 yılsonunda 72,9 milyar TL olan toplam aktifleri 2011 Haziran sonu itibariyle 85,6 milyar TL’ye ulaştı. Halkbank, bu performansıyla yılın ilk altı ayında net kârını 1 milyar 37 milyon TL’ye çıkardı.

YAPI KREDİ KARINI YÜZDE 7 ARTTIRDI

Yapı Kredi, 2011 yılının ilk yarısında 1 milyar 101 milyon lira net kar elde etti.

Bankanın yazılı açıklamasına göre, yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 7 artışla net karını 569 milyon liraya yükselten Yapı Kredi’nin toplam gelirleri yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 3 milyar 218 milyon liraya ulaştı.

Yapı Kredi’nin sermaye yeterlilik oranı banka bazında yüzde 14,1, grup bazında yüzde 13,8 olarak gerçekleşti. Ekonomiye yılın ilk yarısında toplam 63,7 milyar lira tutarında kredi desteği veren bankanın konsolide aktif büyüklüğü 107,5 milyar liraya yükseldi.

Yılın ilk yarısında 20 şube daha açarak toplam şube sayısını 887’ye çıkartan bankanın şube dışı kanallarının toplam bankacılık işlemlerindeki payı yüzde 77’ye ulaştı.

Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, yaptığı değerlendirmede, müşteri odaklı bankacılık anlayışını sürdürdüklerini, yılın ilk 6 ayında dengeli büyüme ve sürdürülebilir karlılık elde ettiklerini belirterek, bankanın kredilerinin toplam aktifleri içindeki payının yüzde 59’a ulaştığını, "kredi kartları, leasing ve faktoring alanlarında liderliğini sürdürdüğünü" kaydetti.

Açıkalın, Yapı Kredi’nin ücret ve komisyon gelirlerini yüzde 11 oranında artırdığı, olumlu gelir performansı, sıkı gider yönetimi ve aktif kalitesindeki iyileşme sayesinde bankanın ortalama özkaynak karlılığının yüzde 21 seviyesinde bulunduğu bilgilerini verdi.

Toplam kredi hacminin, hedeflere paralel olarak, 2010 yıl sonuna göre yüzde 17 oranında artığını, bu büyümenin TL cinsinden kredilerdeki yüzde 19, yabancı para cinsinden kredilerdeki dolar bazında yüzde 9’luk artış sayesinde gerçekleştiğini açıklayan Açıkalın, 2011’in ilk yarısını "kredi kartı bakiyesine göre" yüzde 18,2 pazar payıyla lider kapattıklarını ifade etti.

Açıkalın, Yapı Kredi’nin iştiraklerinden leasing ve faktoringde de sektör liderliğini sürdürdüklerini, varlık ve portföy yönetiminde yüzde 17,4 pazar payıyla ikinci olduklarını belirterek, enerji projelerinin finansmanında toplam 3 milyar dolar kaynak sağladıklarına değindi.

DENİZBANK KARINI YÜZDE 30 ARTIRDI

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, 2011 yılı ilk yarı finansal verileriyle ilgili yaptığı açıklamada “2011 yılının ilk yarısında 40 yeni şube açarak özel bankalar arasında en çok şube açan banka olduk ve yeni şubelerimizle yurt içinde ve yurt dışında toplam 552 noktaya ulaştık. Çalışan sayımızı 10.350’ye çıkardık ve müşterilerimize daha da yaklaştık. Büyürken, yarattığımız istihdam ve finansman desteğiyle ekonomiye de katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da risk anlayışımızdan ödün vermeden kârlı ve istikrarlı büyümemizi sürdüreceğimize eminim, bu yılın ilk yarısındaki bilançomuz bu stratejimizin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi. Ateş, Grubun konsolide olarak;

• Aktiflerini 2011 yılının ilk altı ayında %16 oranında büyüterek 39 milyar 188 milyon TL’ye yükselttiğini,

• Özkaynaklarını 2010 yılsonuna göre %11 büyüterek sektör ortalamasının üzerinde bir artış ile 4 milyar 49 milyon TL’ye çıkardığını,

• Mevduatını ilk altı ayda %19, yıllık bazda %41 artırarak sektörün üç katından fazla büyüdüğünü ve 23 milyar 393 milyon TL’ye ulaştığını,

• Nakit kredilerini yılın ilk yarısında %19’luk bir büyüme ile 28 milyar 343 milyon TL’ye, gayrinakdi kredilerini 10 milyar 98 milyon TL’ye yükselttiğini,

• Net kârını geçen yılın aynı dönemine göre %30’luk bir artış ile 426 milyon TL’ye çıkardığını söyledi.

ŞEKERBANK İLK 6 AYDA 38 MİLYON TL KAR ETTİ

Şekerbank, yılın ilk altı ayında 38 milyon TL net kar elde etti. Banka, yarı yıl sonu itibariyle aktif büyüklüğünü, yıllık yüzde 35’lik artışla 14 milyar TL’ye ulaştırırken, mevduat büyüklüğü ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 8,5 milyar TL’ye yükseldi.

30 Haziran tarihli mali tablolarına ilişkin bir açıklama yapan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bilanço kalemlerine bakıldığında yıllık hedefler paralelinde performansın yükselen bir trend gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bir önceki çeyreğe göre ikinci çeyrekte gösterdiğimiz güçlü performansa paralel olarak, ana bankacılık kalemlerinden oluşan net faiz gelirlerimiz ve faaliyet karımız ilk çeyrek rakamlarımızın 2.2 katına ulaşarak 232 milyon TL ve 400 milyon TL olarak gerçekleşti.Bu başarılı performans net karımıza, ana faaliyet konuları dışındaki tek seferlik ilgili döneme mahsus giderlerden dolayı yansımadı.Bu doğrultuda,ilk yarı dönemlerinin oldukça üstünde bir ivmeyle seyreden performansımızın yansımaları 3.ve 4.çeyrekte daha net olarak görülecek."

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://ekonomi.milliyet.com.tr/turk-bankalari-kar-li-cikti/ekonomi/ekonomidetay/03.08.2011/1422243/default.htm}

 



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,595 µs