En Sıcak Konular

''YAŞ''TA İLKLER YAŞANACAK!

1 Ağustos 2011 09:32 tsi
''YAŞ''TA İLKLER YAŞANACAK! AKP'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni dizaynının ardından yarın toplanacak YAŞ'ta istifa eden 4 komutanın yeri boş kalacak. Başbakan'ın yanında ilk kez Genelkurmay Başkanvekili oturacak.

AKP ayarlı YAŞ... 

AKP'nin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni dizaynının ardından bugün toplanacak YAŞ'ta istifa eden 4 komutanın yeri boş kalacak. Başbakan'ın yanında ilk kez Genelkurmay Başkanvekili oturacak. Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklu olduğu için de koltuğu boş olacak. Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler'in gelip gelmeyeceği ise belirsiz. Geçen yılki YAŞ'a 14 general ve oramiral katılmıştı. Bu yıl ise toplantıda 9 komutan olacak. 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile 3 kuvvet komutanının 'emekliliği'nin gölgesinde bugün toplanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleşecek toplantı, 4 Ağustos akşamına kadar sürecek. 

Şura toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin emir komuta kademesi AKP'nin istekleri doğrultusunda yeniden dizayn edilecek. Emeklilik kararı alan Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri komutanları toplantıda yer almayacak. Bu yılki YAŞ ilklere de sahne olacak. Başbakan'ın yanında ilk kez Genelkurmay Başkanvekili oturacak. Bir diğer ilk ise YAŞ'ın 14 yerine 9 orgeneral ve oramiralle toplanacak olması.

KİMLER KATILACAK

Toplantıya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. YAŞ'ın ikinci sivil üyesi, 61. hükümette kabineye giren yeni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz olacak. Yılmaz, ilk kez YAŞ toplantısına katılacak. Toplantıda yeni Genelkurmay Başkanı olarak Org. Necdet Özel'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşinin elini sıkmamak için kırmızı halıdaki yerini değiştiren Genelkurmay 2. Başkanı Orgereral Aslan Güner ve Cumhurbaşkanı Gül'ü KKTC'deki ilk ziyaretinde havaalanında karşılamayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu katılacak.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3.Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Kara Kuvvetleri EDOK (Eğitim ve Doktrin) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel de toplantıda hazır bulunacak.  

İLKLER YAŞANACAK

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanı ayrıldıkları için yerleri boş kalacak. Orgeneral Bilgin Balanlı da tutuklu olduğu için YAŞ'ta olmayacak. Eğer Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler hakkındaki yakalama kararı kaldırılmazsa onun da Çakmak salonuna gelip gelmeyeceği belirsizliğini koruyor.

YAŞ'ta Hava Kuvvetleri'nden orgeneral bulunmayacak. Hava Kuvvetleri'nde iki orgeneral var. Kuvvet Komutanı emekli oldu, diğer orgeneral ise tutuklu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel'in YAŞ'tan sonra Genelkurmay Başkanlığı'na atanacağı belirtildi..

BALANLI'NIN DURUMU

Bu yılki yaz şurası, toplantıya katılacak bazı generallerin devam etmekte olan davaları nedeniyle de önem taşıyor. Balyoz'dan tutuklu Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı ile Erzincan'daki Ergenekon davasının sanığı EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk Şura üyeleri arasında yer alıyor. Ancak tutuklu olan Orgeneral Balanlı'nın, toplantıya yazılı olarak görüşlerini bildirmesi bekleniyor. 

KARA KUVVETLERİ'NE KIVRIKOĞLU

Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kıdemli orgenerallerden birinin atanması bekleniyor. Kuvvet komutanlığına atama yapılabilmesi için ordu komutanlığından bir ismin gelmesi gerekiyor. Özel'den sonra kıdemlerine bakıldığında EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ardından da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu geliyor. Hükümetin Orgeneraller Berk ve Güner'e sıcak bakmadığı dolayısıyla da komutanlığa en yakın isim olarak Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun adı ağır basıyor.

JANDARMA'YA KALYONCU

Orgeneral Özel'in boşaltacağı Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna ise son dakika sürprizi olmazsa Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun oturması bekleniyor. 

HAVA'YA ERTEN İHTİMALİ

Bu yıl görev süresi 1 yıl uzatılması beklenen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın istifasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Mehmet Erten getirilmesi bekleniyor. 63 yaşındaki Korgeneral Mehmet Erten önce orgeneralliğe terfi ettirilecek ardından da Hava Kuvvetleri Komutanı olacak. Erten, bu görevde yaş haddi nedeniyle 1 yıl kalabilecek.

Erten'in emekli edilmesi durumunda ise zayıf bir olasılık da olsa Hava Kuvvetleri Komutanının bir korgeneral olma olasılığı beliriyor. Bu isim de teammüllere göre 2008'de birinci sırada korgeneralliğe terfi eden Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Abidin Ünal olacak. Ünal, 4 yıl olan terfi bekleme süresinde korgenerallikte henüz 3. yılını doldurduğu için bu yılki Şura'da orgeneralliğe terfi edemiyor. Bu nedenle terfi için 1 yılı bulunan Ünal, korgeneral rütbesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapabilecek. 1953 doğumlu olan Ünal'ın önünde yaş engeli de bulunmuyor.

DENİZ DE SANCILI

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in yerine ise Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel'in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Bilgel'i de Balyoz davasındaki bilirkişi raporunun zorlaması bekleniyor. Raporda, Donanma Komutanlığı'ndaki güvenlik açığına dikkat çekiliyor. 2013'te Deniz Kuvvetleri Komutanı olabilecek tek isim olarak Kora. Güner bulunuyor.

KARADA BİR FAZLA KORGENERAL OR OLACAK

Koşaner'in istifasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir orgeneral kadrosu erken boşaldı. Bu nedenle bir fazla korgeneral orgeneralliğe terfi ettirilecek. Orgeneralliğe terfi edecek korgeneraller arasında Hulusi Akar'ın adı ön plana çıkıyor.

GÖZLER TERFİLERDE

Şura kapsamı dışındaki orgeneral ve oramiral atamalarında ise kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı görevleri için yeni komutanlar belirlenecek.

Bu arada Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de orgenerallik rütbesindeki bekleme süresini bu yıl itibariyle tamamlıyor. Atamaların ardından boşalacak orgeneral ve oramiral rütbeleri için korgeneraller ve koramiraller arasından terfiler yapılacak.

Yüksek Askeri Şura Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK'yı ilgilendiren öteki konular görüşülüyor.

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri Yüksek Askeri Şura dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor. TSK Personel Kanunu'na göre kuvvet komutanları ve Genelkurmay

İkinci Başkanının atamaları Genelkurmay Başkanının teklifi, Milli Savunma Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname ile yapılıyor. Jandarma Genel Komutanının ataması için de Genelkurmay

Başkanının teklifi, İçişleri Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname gerekiyor.

YAŞ toplantısı 4 Ağustos Perşembe günü sona erecek. Şura'da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20931&haber=akp-ayarli-yas}

 



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,879 µs