En Sıcak Konular

BERK VE GÜNER PAŞALAR'A ''TERFİ İSTEĞİ'' İLE ''İNTERNET ANDICI'' İSTİFALARA YOL AÇTI

31 Temmuz 2011 16:06 tsi
BERK VE GÜNER PAŞALAR'A ''TERFİ İSTEĞİ'' İLE  ''İNTERNET ANDICI'' İSTİFALARA YOL AÇTI Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanın istifasının sebebi yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Süreç, Berk ve Güner'de tıkandı

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanın istifasının nedeni yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Koşaner ve kuvvet komutanlarının, Berk ve Güner'in terfilerini istedikleri bunun de için direndikleri belirtiliyor. İnternet Andıcı'nın mahkeme tarafından kabul edilerek 22 komutan hakkında yakalama emri çıkartılmasının da istifalar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

 Yüksek Askeri Şura öncesi yapılan zirvede Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile Başbakan Erdoğan'ın asker terfilerinde anlaşamaması üzerine Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliklerini istemelerinin ardında iki tartışmalı ismin terfilerinin olduğu öne sürülüyor. Genelkurmay'a yakın kaynaklar Erzincan'da darbe örgütlediği öne sürülen ve Orgenerallikte bekleme süresi önümüzdeki YAŞ itibariyle sona erecek olan Saldıray Berk'in terfisinin kriz oluşturduğunu belirtiliyor. Yasa gereği terfi etmesi imkansız olan Berk'in bu engelinin yasa değişikliğiyle aşılması istendi. Bu talep de kabul görmedi. TSK Personel Yasası gereğince, hakkında 5 yıldan fazla hapis istenen bir suç isnadı olan muvazzaf subayların terfi etmeleri olanaksız.

Hayrünisa Gül'ün elini sıkmadı
Krize sebep olan diğer bir isim ise Orgeneral Aslan Güner. Ankara Garnizon Komutanı'yken Esenboğa Havaalanı'ndaki protokol geçişi sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrunnisa Gül'ün elini sıkmaması uzun süre tartışılmıştı. Güner, YAŞ'ta Jandarma Genel Komutanı yapılmak istendi ama hükümet bunu da kabul etmedi. Süreç tıkanınca Genelkurmay Başkanı "istifa ederim" dedi. Başbakan'ın bu reste tepkisi net oldu: "Siz bilirsiniz."

Sincan'da tank yürüten paşa da emekli
Genelkurmay Başkanı istifa etmedi ama görev süresinin bitimine 2 yıl kala emekliliğini istedi. Bunun üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur da emekliliklerini istedi. Hava ve Deniz kuvvetleri komutanları görev sürelerinin bitimine iki gün kala istifa ederken Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ise yaş haddinden emekli olacaktı. Ceylanoğlu 28 Şubat sürecinde Sincan'daki tankları yürüten paşa olarak tanınıyor.

Ege Ordu Komutanı'na yakalama kararı
Hükümet aleyhinde kurulduğu ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından kullanıldığı belirtilen internet siteleriyle ilgili soruşturmada 'İnternet Andıcı'nın mahkeme tarafından kabul edilerek aralarında Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdelen'in de bulunduğu 22 komutan hakkında yakalama emri çıkartılmasının da istifalar üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Çiçek de yok Gönül de
Bu YAŞ süreci Eski Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün müdahil olmadığı ilk süreç olma özelliğini de taşıyor. Önce YAŞ süreçlerinde de zaman zaman pürüzlerin yaşandığı ancak bu iki ismin hükümet ile ordu arasında arabuluculuk yaptıkları öne sürülmüştü.

Yeni başkan yasalara saygılı
Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanlarıyla birlikte hareket etmeyerek emekliliğini istemeyen ve bir günde önce Kara Kuvvetleri Komutanı sonra Genelkurmay Başkanvekili olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı yolu açık. 2010'daki YAŞ ile 2. Ordu Komutanlığı'ndan Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Özel, devir teslim töreninde yaptığı konuşmada "hukuk" vurgusu yapmıştı. Terörle mücadele sırasında hukuk dışı hiçbir faaliyete müsaade etmediklerini anlatan Özel, "Basında yer alan her iddiayı büyük bir ciddiyet ile inceledik. Hiçbir şeyin üzerini örtmedik." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Cumhuriyet tarihinde 3. istifa
Işık Koşaner, Cumhuriyet tarihinde görev süresi bitmeden emekliliğini isteyen 3. Genelkurmay Başkanı olarak kayıtlara geçti. Bunlardan ilki Necdet Üruğ'du. 1987'de istifa eden Üruğ Kara Kuvvetleri Komutanı Necdet Öztorun'un Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasının yolunu açmak için istifa etmişti. 2. Genelkurmay Başkanı istifası ise 3 Aralık 1990'da gerçekleşti. Başbakan Turgut Özal Türkiye'nin ABD'nin yanında 1. Körfez savaşına girmesini istemesi üzerine Genelkurmay Başkanı Necip Torumtay görev süresi sona ermeden kendi isteği ile Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliye ayrılmıştı.

'Vekâlet üretildi mi?' tartışması
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Kuvvet Komutanlarının istifasının hukuki yönden incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel'in Yüksek Askeri Şura'ya (YAŞ) ancak 2 Ağustos Salı günü itibariyle katılabileceğini savundu. Akyüz Genelkurmay Başkanlığı'na vekalet diye bir müessesenin olmadığını belirtti.

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Akyüz, Orgeneral Işık Koşaner ile Kuvvet Komutanlarının istifasının hukuki yönden incelenmesi gerektiğini belirtti. Akyüz yazılı bir açıklama yaparak, "Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın görevden ayrılmalarının ardından yapılan yeni atamalar ve yapılacak olan YAŞ'ın geçerliği açısından hukuki şüphelerin bulunduğunu ifade etti. Akyüz, "TSK üst kademesinde yaşanan görevden ayrılmalar sonrası yapılan ve yapılacak olan atamalarla bu tarihten itibaren ilk çalışma gününde yapılacak olan YAŞ toplantısının hukuki geçerliğinin incelenmesi gereklidir" dedi. Komutanların görevden ayrılma yolundaki dilekçelerinin içerik ve amacına bakılması gerektiğini ifade eden Akyüz "Kuvvet Komutanlarının normal görev süreleri Ağustos ayı içinde dolmaktadır. Genelkurmay Başkanının emeklilik dilekçesinin ise 30 Ağustos tarihi itibariyle hüküm ifade edeceği söylenmektedir. Hal böyle olunca, emeklilik istemlerinin, bu tarihlerden önce işleme konulmaması gerekir. Ayrıca çalışma saati sonrasında yapılan emeklilik ve atama işlemlerinin geçerliği konusu da hukuki bir tartışma oluşturabilecek değerdedir" dedi.

Vekalet diye bir müssese yok
Akyüz, "Hukuki açıdan süreler, tebliği izleyen gün başlar ve sürenin sonunun tatile isabet etmesi halinde uzatılır. Orgeneral Necdet Özel'in KKK'na atanması 29 Temmuz Cuma günü yapıldığına göre, sürenin başlangıcı Cumartesi günü olacaktır. Ancak Cumartesi ve Pazar gününün tatil olması nedeni ile 24 saatlik çalışma süresi Pazartesi günü tamamlanacak ve Orgeneral Özel en erken 2 Eylül Salı gününden itibaren YAŞ toplantılarına katılabilecektir" dedi.

TSK Personel Kanunu'nun general ve amirallerin terfileri ve Genelkurmay Başkanının atanmasını düzenleyen maddelerinde de boşluk bulunduğuna ve Genelkurmay Başkanlığına vekalet diye bir müessesenin bulunmadığına dikkat çeken Akyüz "TSK Personel Kanunu, general ve amirallerin terfilerine ilişkin 47. maddeye göre, terfi koşulu olarak; rütbeye ait en az bir yıllık sicili bulunmayı öngörmektedir. Bu maddenin Genelkurmay Başkanlığına atanmasında aranması halinde, kuvvet komutanlığında en az bir yıllık sicilin bulunması gerekecektir" ifadesini kullandı.

Askerler yerlerini yavaş yavaş öğreniyor
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının emekliye ayrılmak istemesinin yankıları sürerken, BDP'den konuyla ilgili ilk değerlendirme geldi. BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, komutanların istifa ederek emekliye ayrılmak istemelerinin Türkiye'de şok etkisi oluşturan bir durum olmadığını ve kriz çıkmadığını belirterek, "Görüldüğü üzere Türkiye'de şok etkisi oluşturan bir durum değildir, krize neden olan bir durum da değildir. Demek ki olabiliyormuş. Genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları istifa edince Türkiye'de bir kriz çıkmıyormuş. Ama bundan Türkiye'de askeri vesayet kalkarak yerine sivil demokrasinin geçtiği şeklinde bir anlam da çıkmıyor. Ordu içerisindeki değişim, görev değişiklikleri ve bu yaşanan tıkanıklıklar bir demokratik adımın atılması için gereklidir" diye konuştu.

Orduyu siyasete karıştırmak doğru değil
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, hükümete seslenerek, ''Orduyu siyasete karıştırmak doğru değildir.'' dedi. Komutanların emekliliğe ayrılmasının ardından tatilini yarıda keserek Ankara'ya dönen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün genel merkezde partinin yönetimini topladı. CHP MYK sonrası parti adına Emine Ülker Tarhan bir açıklama yaptı.  Cumhurbaşkanı'nın Başbakan ile birlikte YAŞ öncesi aldığı kararları eleştiren Tarhan, ''Orduyu siyasete karıştırmak doğru değildir.'' diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/surec-berk-ve-guner-de-tikandi-211333.htm}



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,387 µs