En Sıcak Konular

APO HEM TEKLİF EDİYOR HEM TEHDİT!

20 Temmuz 2011 22:38 tsi
APO HEM TEKLİF EDİYOR HEM TEHDİT! İmralı Cezaevi’ndeki PKK elebaşı Abdullah Öcalan,‘Elimde sihirli değnek yok önüm açılırsa rolümü oynarım’ mesajı gönderirken tehdit etmektende geri durmadı:''Yarın bunun (Silvan) on katı gelişebilir.''

Öcalan’dan yeni mesaj

‘Elimde sihirli değnek yok önüm açılırsa rolümü oynarım’

İmralı Cezaevi’ndeki PKK elebaşı Abdullah Öcalan, Silvan’da 13 askerin şehit olduğu ve 7 PKK’lının öldürüldüğü çatışmadan sonra Pazartesi günü avukatlarıyla görüştü. Mevcut durumda ortamı yumuşatmak gerektiğini belirten Öcalan, “Sayın Başbakan ‘silah bıraksınlar, yoksa bir şey olmaz ’ diyor. Ya ne söylediğini bilmiyor ya da farkında değil. Yıllardır silah bırakmaktan söz ediyoruz” dedi. Örgüte yakın internet sitesinde yayınlanan görüşmenin notları özetle şöyle:

YİNE GÖRÜŞTÜK:

Böyle kritik ve sıcak bir dönemde bile görüşmenin sürmesi ciddidir, önemlidir. Silahları bıraktırma irademiz var. Benim dışımda kimse silahları bıraktıramaz. Devlet yetkilileri de bunu söylüyor. Ben de bu rolden kaçamam. Sayın Başbakana buradan sesleniyorum. Bana rolümü oynamam için gerekli pratik araçların sunulması gerekir.

BİR HAFTA SÜRER:

Elimde sihirli değnek yok. Önüm açılırsa rolümü oynarım. Bunun kendimi kurtarmakla ilgisi yoktur. Meclis acil toplanıp bu konuda görüşüp çağrı yapabilir veya Başbakan “Biz bu işin silahlarla çözülmeyeceğine inanıyoruz. Bu meseleyi demokratik anayasal yöntemlerle çözeceğiz” derse, bir haftada hallederiz.

ÇATIŞMALAR SÜRER:

Sorun sürüncemede bırakılırsa, silahların susturulması için bize gerekli olanaklar tanınmazsa ne yazık ki bu çatışmalar devam eder. Ben gerilla kayıplarına da asker polis kayıplarına da üzülüyorum. Askeri yakan ateş de gerillayı yakan ateş de aynı.

BASTİL ZİNDANI ÖRNEĞİ:

Yarın bunun (Silvan) on katı gelişebilir. Bir günde çok fazla kayıplar da yaşanabilir. Eskisi gibi sadece kırsalda da olmayabilir. Halk bir günde toplanıp Paris’te nasıl Bastil zindanına yürüdülerse Diyarbakır’da da tutukluların olduğu yere yürürse ne yapacaksınız? Bütün bunlar olabilir. Öfke birikmesi var.

ANAYASAL ÇÖZÜM:

Kürt halkı da demokratik anayasal çözümü küçümsememelidir. Demokratik anayasal çözüm için hızla gerekli hazırlıklar yapılmalıdır. Demokratik anayasal çözüm gelişmezse halkın direnme hakkı vardır.

GÖRÜŞMELER SÜRMELİ:

Hükümet ile BDP arasındaki görüşmeler devam etmeli. Hükümet kuruldu, artık hazırlıklarını yapmışlardır. Meclis’e dönme meselesinde ortak bir mutabakata varılabilir. Şöyle bir bir cümle, mutabakat olabilir; ‘ Tutuklu vekillerin durumu bir demokrasi sorunudur, çözümü de politiktir. Biz bu sorunu anayasa ve yasaları birlikte değiştirerek çözeceğiz’ . Hatip Dicle’nin durumu da ileride Diyarbakır’da bir ara seçimle çözüme kavuşturulabilir.

PROTOKOLLER:

Yazdığım ikişer sayfalık protokoller önemlidir. Bu protokoller, genelde devletle üzerinde mutabık kaldığımız metinlerdir. Bu protokoller çerçevesinde Hükümet ile görüşülebilir.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK: Aslında demokratik özerklik 2005’te ilan edilmişti. Önemli olan bunun içini doldurmaktır, pratik uygulamasını yapmaktır. İlandan ziyade pratikleşmesi önemlidir. Pratikleşmedikten sonra ilan çok da anlamlı değil. Artık pratikleştirme yönünde çalışmalarını yoğunlaştırabilirler.

2’şer sayfalık 3 protokol

Öcalan, İmralı’da devlet heyetiyle yaptığı görüşmelerde yaklaşık iki ay önce üç ayrı çözüm protokolu vermişti.

Birinci protokol, “Kürt sorununda demokratik çözümün ilkeleri” başlığını taşıyor ve yeni anayasa ile ilgili önerileri içeriyor.

İkinci protokol, “Türkiye’de devlet ve toplum ilişkilerinde adil bir barışa ilişkin ilkeleri” konu alıyor. Protokol da “Demokratik ve adil barış için acil eylem planı” öngörüyor.

Müfettişler ‘Silvan’ için Diyarbakır’da

DİYARBAKIR’ın Silvan İlçesi’nde 14 Temmuz’da PKK’lı teröristlerce 13 askerin şehit edildiği saldırıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında görevlendirilen 2 Mülkiye Başmüfettişi ve 1 Jandarma müfettişi Albay Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 18 Temmuz 2011’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından sonra alınan karar sonucunda, Silvan’daki terör saldırısını incelemek üzere iki mülkiye başmüfettişi ve bir jandarma müfettişi albayın görevlendirildiği, görevlilerin Diyarbakır’a gelerek çalışmalara başladığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı heyeti, valiyi makamında ziyaret etti. Toprak ile yaklaşık 2 saat görüşen müfettişler, valilik binasından açıklama yapmadan ayrıldı. Müfettişlerin Silvan’a giderek, çatışmanın yaşandığı alanda incelemelerde bulunması bekleniyor. (Cem EMİR - Serdar SUNAR/ VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/ocalandan-yeni-mesaj/389557/1/Gundem}


 



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,394 µs