En Sıcak Konular

20 YIL ÇALIŞANA 6 MAAŞ KIDEM TAZMİNATI ÖNGÖRÜLÜYOR

20 Temmuz 2011 10:54 tsi
20 YIL ÇALIŞANA 6 MAAŞ KIDEM TAZMİNATI ÖNGÖRÜLÜYOR Ulusal İstihdam Stratejisi belgesinde yapılan düzenleme ile 20 yıllık çalışana 6 maaş kıdem tazminatı öngörülüyor. Mevcut uygulamaya göre bir işçi, çalıştığı 20 yıl için 20 maaş kıdem tazminatı hak ediyor.

20 yıl 6 aya sığar mı?

Ulusal İstihdam Stratejisi belgesinde yapılan düzenleme ile 20 yıllık çalışana 6 maaş kıdem tazminatı öngörülüyor. Mevcut uygulamaya göre bir işçi, çalıştığı 20 yıl için 20 maaş kıdem tazminatı hak ediyor. Çalışanlar bu durumdan rahatsız.

Geleceği belirsiz
İşveren, işçisinin kıdem tazminatını oluşturulacak Kıdem Tazminatı Fonu'na yatıracak. Fon'da biriken paranın işçiye ödenebilmesi için de 10 yıllık kıdem sahibi olma şartı aranacak. Ancak Fon'un geleceği ise belirsiz. Çünkü geçmişte Konut Edindirme Yardımı (KEY) fonu, Tasarrufu Teşvik Fonu (TTF) ve İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmış ve yüz binlerce kişi mağdur edilmişti.

Ulusal İstihdam Stratejisi belgesinde yapılan düzenleme ile 20 yıllık çalışana 6 aylık kıdem tazminatı öngörülüyor. Mevcut uygulamaya göre bir işçi, çalıştığı 20 yıl için 20 aylık kıdem tazminatı hak ediyor.

Hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi'nin uygulamaya konulmasıyla birlikte, çalışan bir işçi 20 yıllık çalışma süresine karşılık her yıl için bir maaştan 20 maaş hak ederken yeni uygulama ile bu 6 maaşa düşüyor. Böylece bir işçi hak ettiği kıdem tazminatının yüzde 60'ını kaybetmiş olacak. Kurulacak olan Kıdem Tazminatı Fonu'na da işveren tarafından para yatırılacak. İşçi, fonda biriken parayı 10 yıllık kıdemi dolmadan çekemeyecek. 10 yıllık kıdemden sonra ise fonda biriken paranın ancak bir miktarını kullanabilecek. Uzmanlar, bu uygulamanın işten atmaları kolaylaştıracağı ve kıdem tazminatlarının ödenmesinde sıkıntılara yol açacağı yönünde birleşiyor. Ayrıca sendikal hareketlerin daha da zayıflayacağı belirtiliyor.

Fon'un geleceği belirsiz
Oluşturulacak Fon ile eski Tasarrufu Teşvik Fonu (TTF), eski Konut Edindirme Yardımı Fonu (KEY) ve İşsizlik Sigortası Fonu gibi amacı dışında kullanılma ve fonun gelirlerinin devletçe çarçur edilmesi gibi tehlikeler oluşuyor. Yıllar süresince de devlet işverenlere ödettiği fon primlerini kullanacak, ilk ödeme 10 yıl sonra olacağı için de 10 yıl sonra iktidarda olan hükümet de fonda 'para yok' diyebilir düşüncesi Fon'un geleceğini belirsiz kılıyor. İşçi işten çıkarıldığında iş aradığı dönem için verilen işsizlik maaşı da kalkacağından bu dönem parasız geçirilecek.

Paralar Fon'da toplanacak
Kıdem tazminatı işverence değil, fon tarafından işçiye ödenecek. İşveren işçisinin kıdem tazminatını fona yatıracak. Fonda biriken parayı almak için de en az 10 yıl kıdem sahibi olmak şartı aranacak.

Tazminat almak zorlaştı
En az bir yıl aynı işveren emrinde çalışan bir işçi, işten ayrıldığı zaman yedi hal ortaya çıktığında işçi kıdem tazminatını alabilirken, fon gelirse fondan ancak üç şekilde para alınabilecek. Buna göre; Emekli olunca (kendisi), ölünce (geride kalanları) ve adına 10 yıl prim ödendiğinde isteği üzerine para alabilecek.

Fon'un geleceği belirsiz
İşveren işçisinin kıdem tazminatını oluşturulacak Kıdem Tazminatı Fonu'na yatıracak. Fon'da biriken paranın işçiye ödenebilmesi için de 10 yıllık kıdem sahibi olma şartı aranacak. Ancak Fon'un geleceği ise belirsiz. Çünkü geçmişte Konut Edindirme Yardımı (KEY) fonu, Tasarrufu Teşvik Fonu (TTF) ve İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılmış ve yüz binlerce kişi mağdur edilmişti.

Kazanılmış haklar korunmalı
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner kazanılmış haklara dikkat çekerek, "Bugüne kadar kazanılmış bütün hakların mutlaka korunması ve ileriye yönelik de korunması çok önemli. Bunlardan hiçbir şekilde geri adım atılmaz diye düşünüyorum" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/20-yil-6-aya-sigar-mi-210101.htm}



Bu haber 983 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs