En Sıcak Konular

LİGLER ERTELENMELİ

16 Temmuz 2011 09:31 tsi
LİGLER ERTELENMELİ Federasyon büyük sorumluluk altındadır. İyi düşünmek ve en doğru kararı vermek zorundadır. Bu kadar iddia, bu kadar tutuklama, bu kadar şaibe varken hiç bir şey olmamış gibi hareket edilemez.

Ligler ertelenmeli

Şike soruşturması ilginç boyutlar kazanıyor. Önemli ve çok sayıda insan tutuklandı. Gazetelere ifadelerle ilgili detaylar yansıyor. Bunların ne kadarı doğru, ne kadar uydurma henüz bilmiyoruz. Ancak, bu sayıda insanın tutuklanması için elde çok kesin deliller olmalı. Yeni gözaltılar, yeni tutuklamalar da sürpriz olmayacaktır. Nitekim, dün yeni gözaltılar olmuştur ve muhtemelen tutuklamalar gelecektir.

Kaos geliyor
 
Hukuka saygının gereği olarak soruşturanın ayrıntıları ile ilgili bir şey yazmıyoruz ve söylemiyoruz. Fakat, gidişat Türk futbolunun hızla bir kaosa sürüklendiğini gösteriyor. İşin ilginç tarafı bunu yazıp, söyleyenlere de vatan haini muamelesi yapılıyor. Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın açıklamaları buna örnektir. Son derece haklı ve doğru bir yazılı açıklama yaptı. Bu meselenin üzerinin örtülemeyeceğini, bu şartlarda ligleri başlatmanın büyük sorunlara sebep olabileceğini söyledi. Akıl da, izan da, vicdan da bu sözleri doğruluyor. Ancak başta federasyon olmak üzere, soruşturmada ismi geçen kulüpler ayağa kalktı. Kınamalar, çarpıtmalar, alınganlıklar gırla gitti. Oysa, başta federasyon olmak üzere, her külübün, her spor adamının, her taraftarın, her sporcunun aynı şeyi istemesi, Aysal'ın açıklamasına katıldığını duyurması çok daha anlamlı ve önemli olurdu.

Sporun olmazsa olmazı
 
Aysal'ın paralelinde bir açıklama da Beşiktaş'ın Çarşı Grubu'ndan geldi. Türk futboluna ayrı bir bakış, ayrı bir renk getiren bu gruba saygım ve hayranlığım bir kat daha arttı. İşte gerçek taraftarlık böyle olmalıdır. Samimi, saf, temiz ve dürüst bir mücadele sporun olmazsa olmazıdır. Çarşı Grubu'nun istediği ve beklediği de tam olarak budur. Kendi kulüpleri de olsa yanlışın yanında yer almayacaklarını, kupa yada puan için her şeyi mubah görmeyeceklerini ilan ettiler. Aynı tavrı, aynı duyarlılığı ve aynı talebi bütün kulüplerin yöneticileri, taraftarları ve sporcuları da göstermelidir. İşte o zaman bu soruşturma bir önem ve anlam ifade eder. İşte o zaman gerçek anlamda bir temizlenme sağlanabilir. Aksi halde taraftarlık güdüleri, kulüp menfaatleri herşeyin önüne geçerse birileri cezalandırılır, ama herşey kaldığı yerden ve bu defa daha temkinli, daha girift, daha bilinçli biçimde devam eder.
 
Ligler ertelenmeli
 
Federasyon büyük sorumluluk altındadır. İyi düşünmek ve en doğru kararı vermek zorundadır. Bu kadar iddia, bu kadar tutuklama, bu kadar şaibe varken hiç bir şey olmamış gibi hareket edilemez. Türkiye liglerinin zamanında ve mevcut takımlarla başlayacağının açıklanmış olmasının anlaşılır ve kabul edilir bir tarafı yoktur. Yarın mahkemelerden; "şike yapılmıştır" kararı çıkarsa, bunun sportif bir sonucu olmayacak mı? Bir değil, birkaç takımın adı geçmektedir ve hepsi etkilenecektir. Bu şartlarda ligler nasıl devam edecek? Sporla uzaktan yakından ilgilenen herkesin gördüğü ve sorduğu bu soruya bugüne kadar makul bir cevap verilememiştir. Federasyon başkanının yaptığı açıklamalar tatmin edici olmaktan çok uzaktır. İddianame hazır oluncaya kadar liglerin ertelenmesi en makul çözüm gibi görünüyor. Kulüplerin bu duruma itiraz edeceklerine ihtimal vermiyorum. Soruşturmaya bağlı bir veya birkaç takımın ligden düşürülmesi durumunda yerlerinin nasıl doldurulacağı, alt liglerin ne şekil alacağı, yayıncı kuruluşun bu durumu nasıl karşılayacağı gibi sorular da mutlaka ortaya çıkacak ve cevaplanması zor olacaktır.
 
Siyasi boyut

Meselenin bir de siyasi boyutu var. Bu konuda henüz kimse bir şey söylemedi. Daha doğrusu söyleyemedi. Herkes bir korku ve panik içinde. Kurulan düzenin doğal sonucu olarak en küçük bir itirazın veya direnmenin başlarına mutlaka bir iş getireceğini bildikleri için susuyor ve akıntıya kürek çekiyorlar. Ancak ortada çok vahim iddialar dolaşıyor. İstisna cinsinden de olsa ellerine geçirmedikleri hiçbir yerin kalmaması AKP zihniyetinin olmazsa olmazıdır. Sıranın spor kulüplerine geldiği gün gibi ortadadır. Fenerbahçe'den başlamak, diğer kulüpler için de gözdağı olacaktır. Medyayı ele geçirirken de aynı şeyi yapmışlardı. Uzan'ların başına gören bütün gazete patronları kayıtsız şartsız teslim oldular. Bu durum yeni bir yol açtı. Şimdi aynı şeyi spor kulüplerine yapmaları çok yüksek ihtimaldir. Hele bir de Deniz Feneri soruşturmasının birden bire alevlendiği düşünülürse, bunların arkasından mutlaka bir şey gelecektir. Bir planları olduğu ve hazmettirme ile işe başladıkları gün gibi ortadadır.

Söyledikleri ile yaptıkları başka
 
Öyle bir süreçten geçiyoruz ki, haklı olabilecekleri, doğru yaptıkları işlerin altında bile bir şeyler aramak durumunda kalıyoruz. Bizi böyle düşünmeye iten AKP'nin 9 yıllık sicilidir. Hiçbir zaman söyledikleriyle yaptıkları aynı şeyler olmadı. Altından mutlaka bir menfaat hesabı veya ele geçirme operasyonu çıktı. 3 yıl üzerini örttükten, Zahit Akman'a her türlü kol kanat gerdikten sonra birden bire Deniz Feneri davasının açılması, Zahit Akman'ın tutuklanması, biraz aklı ve vicdanı olan herkesi ister istemez şüphelendiriyor. Umarız ve dileriz bu defa öyle olmaz. Ancak çok da ümitli olmadığımızı peşin olarak belirtelim.

 

Orhan Karataş - Ortadoğu

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=9437}

 



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,967 µs