En Sıcak Konular

TÜRK-İŞ'TEN 'ÖZELLEŞTİRME RAPORU'

17 Ocak 2008 10:46 tsi
 TÜRK-İŞ'TEN 'ÖZELLEŞTİRME RAPORU' Konfederasyonun ''Özelleştirme ve Sonuçları'' isimli raporunda, 1989-2006 yılları arasındaki özelleştirme uygulamalarının sonuçları değerlendirildi.

ANKARA - Türk-İş tarafından hazırlanan ''Özelleştirme Raporu''nda, ''1989-2006 yılları arasında özelleştirilen kurumlarda 21 bin 676 işçinin işten çıkarıldığı ve 4-C statüsü adı altında sendikasız, tazminatsız ve yılın 10 ayı ile sınırlı bir şekilde düşük ücretle, güvencesiz bir şekilde çalıştırıldığı'' ileri sürüldü.
     Konfederasyonun ''Özelleştirme ve Sonuçları'' isimli raporunda, 1989-2006 yılları arasındaki özelleştirme uygulamalarının sonuçları değerlendirildi.
     Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verileri üzerinden hazırlandığı bildirilen rapora göre, 1989-2006 yılları arasında aralarında İSDEMİR, ERDEMİR, TÜPRAŞ, Petrolofisi A.Ş, HAVAŞ'ın bulunduğu 45 şirket özelleştirildi.
     Özelleştirmelerden önce bu şirketlerde toplam 50 bin 802 işçi çalışırken, özelleştirmelerden sonraki toplam işçi sayısı 2006 yılı itibariyle 38 bin 971'e geriledi. Özelleştirilen şirketlerdeki işçi sayısı 11 bin 831 azaldı.
     Söz konusu dönemde aralarında Sümer Holding A.Ş İşletmeleri, SEKA İşletmeleri, ORÜS Orman Ürünleri Sanayi A.Ş İşletmeleri, Et ve Balık Ürünleri A.Ş Kombinaları, Süt Endüstrisi A.Ş İşletmeleri'nin bulunduğu 25 kurum özelleştirildi.
     Özelleştirmelerden önce bu kurumlarda toplam 15 bin 93 işçi çalışırken, özelleştirmelerden sonraki toplam işçi sayısı 2006 yılı itibariyle 5 bin 248'e geriledi. Özelleştirilen şirketlerdeki işçi sayısı 9 bin 845 azaldı.
     Rapora göre, 1989-2006 yılları arasında toplam 70 şirket ve kurum özelleştirildi.
     Özelleştirmeler öncesi bu şirket ve kurumlarda toplam 65 bin 895 işçi çalışırken, özelleştirmelerden sonraki toplam işçi sayısı 2006 yılı itibariyle 44 bin 219'a düştü. İşçi sayısındaki azalma 21 bin 676'yı buldu.
     Özelleştirme uygulamaları sonuçlarının, ''verimsizlik, işten çıkarmalar, sendikasızlaştırma ve vergi kayıpları'' olarak dikkat çektiği savunulan raporun sonuç bölümünde, 1985 yılından itibaren başlayan özelleştirmelerin günümüze doğru hız kazandığı belirtildi.
     ''Devletin kamburlarını gidermek için özelleştirildiği iddia edilen kurumların incelenmesi durumunda, bunların devlet için bir kambur oluşturmaktan ziyade ödedikleri vergi ve yaratılan katma değerlerle en karlı ve verimli kuruluşlar olduğunun görüleceği'' görüşüne yer verilen raporda, ''Devlet, bir TEKEL'i, TÜPRAŞ'ı ve PETKİM'i kolay kolay kuramaz'' denildi.

Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,941 µs