En Sıcak Konular

ŞİKE OPERASYONU BORSADA TRABZONSPOR'A YARADI

8 Temmuz 2011 20:02 tsi
ŞİKE OPERASYONU BORSADA TRABZONSPOR'A YARADI İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) şike operasyonuna bağlı olarak Fenerbahçe hisseleri değer yitirmeye devam ederken Trabzonspor’un hisseleri ‘şampiyonluğu devralacak’ beklentisiyle değer kazandı.

Şike operasyonu borsada Trabzon’a yaradı, değeri 122.5 milyon lira arttı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) şike operasyonuna bağlı olarak Fenerbahçe hisseleri değer yitirmeye devam ederken Trabzonspor’un hisseleri ‘şampiyonluğu devralacak’ beklentisiyle değer kazandı.

Trabzonspor hisseleri dün borsada yüzde 16.37 prim yakaladı. Böylece şike operasyonun ardından 4’üncü gün sonunda Trabzonspor Sportif’in hisseleri toplam 122.5 milyon lira yükseldi.ŞİKE operasyonun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) etkileri aralıksız sürüyor. Fenerbahçe hisselerinde değer kaybı azalarak sürerken, ‘şampiyonluğu devralacak’ beklentisi iyice artan Trabzonspor hisseleri operasyondan olumlu etkilendi. Trabzonspor hisseleri dün borsada ‘şov’ yaparak yüzde 16.37 prim yakaladı. Böylece devam eden şike operasyonun ardından 4’üncü gün sonunda Trabzonspor Sportif’in hisseleri 122 milyon 500 bin lira yükseldi.

Trabzonspor’dan hat-trick

Geçen hafta cuma günü 17.85 liradan haftayı tamamlayan ve pazartesi günü şike soruşturması şoku ile düşüşe geçen Trabzonspor hisseleri, operasyonun Fenerbahçe üzerinde yoğunlaşması ve Fenerbahçeli bazı yöneticilerin tutuklanmasıyla yükselişe geçti. Pazartesi günü piyasa değeri 33 milyon 750 lira eriyen Trabzonspor hisseleri salı günü ‘Fenerbahçe küme düşerse, Trabzonspor şampiyon olur’ beklentisiyle kayıplarını telafi etti. Çarşamba günü 42 milyon 500 bin lira değer kazanan hisseler dün de yükseldi. Böylece Trabzonspor 3 günlük değer kazanışıyla borsada hat-trick (bir futbolcunun aynı maçta 3 gol atması) yaptı.
Dün şampiyonluğa kesin gözüyle bakan yatırımcıların alımlarıyla hızlı yükseliş gerçekleştiren Trabzonspor hisse senetleri, gün içinde yükselişini devam ettirdi.

Böylece hisse senetleri gün sonunda 22.75 liradan kapanış gerçekleştirerek yüzde 16.37 oranında prim yaptı. Hisselerin 4 günde toplam pirimi ise yüzde 27.45’i buldu. Bu yükseliş Trabzonspor hisselerinin toplam piyasa değerini de artırdı. Trabzonspor’un borsa değeri cuma gününe göre 122 milyon 500 bin lira artış yakaladı. Şirketin değeri 430 milyon liradan 568 milyon 750 bin liraya çıktı.

Galatasaray sakin

Şike iddialarında adı geçmeyen Galatasaray’ın hisseleri ise sakin bir işlem günü yaşadı. Önceki gün 365 lira olan Galatasaray Sportif hisseleri dün güne 361 liradan başladı. İkinci seansta yükseliş olsa da gün sonunda 362 liraya gerileyen Galatasaray Sportif hisseleri yüzde 0.82 kayıp yaşadı. Cuma günü 1 milyar 48 milyon lira piyasa değerine sahip olan Galatasaray Sportif hisselerinin değeri dün 1 milyar 9 milyon liraya geriledi.

Beşiktaş yüzde 2.83 geriledi

BEŞİKTAŞ Başkanı Yıldırım Demirören’in şüpheli sıfatı ile ifadeye çağrılacağı haberi, kulübün borsadaki şirketinin hisselerini olumsuz etkiledi. Beşiktaş Futbol Yatırımları hisselerinde düşüş devam ederken dün yüzde 2.83 kayıp gerçekleşti. Böylece Beşiktaş Futbol Yatırımları hisselerinde 4 günde değer kaybı yüzde 6.15’i buldu.

Fener hisseleri yatırımcısına 7 seansta 335 lira kaybettirdi    

FUTBOLDA şike iddialarına yönelik  soruşturma kapsamında yaşanan gelişmeler, İMKB’de işlem gören Fenerbahçe Sportif  hisselerine geçen cuma günü 1000 lira yatıranların aradan geçen yedi seanslık süredeki kayıpları yaklaşık 335 lira oldu. Bu süre içinde Trabzonspor Sportif hisselerine aynı miktarda para yatıranlar ise yaklaşık 193 liralık kazançla paralarını bin 193 liraya çıkardı. Galatasaray Sportif ve Beşiktaş Futbol Yatırımları hisselerindeki düşüşler sınırlı kaldı. Galatasaray yaklaşık 24 lira, Beşiktaş Futbol Yatırımları hissesi yatırımcıları da 1000’er liralık yatırımlarında 42 lira kaybetti.

Fenerbahçe 4 günde 614 milyon eridi

ŞİKE operasyonuyla sarsılan Fenerbahçe’nin borsadaki hisseleri ise değer kaybetmeye devam etti. Dün yüzde 4.69 düşüş kaydeden Fenerbahçe Sportif hisseleri operasyonun 4’üncü gününde 614 milyon lira değer kaybetti. Piyasa değeri 1 milyar 167 milyon liraya geriledi.

Şike soruşturması yatırımcıyı ürküttü

BORSA Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, geçmişte borsa yatırımcısının büyük mağduriyet yaşadığını hatırlatarak, “Yatırımcı geçmişte hisselerin sıfırlandığı gördü. Bugünkü durumda da yatırımcı ‘aman satayım bir şekilde paraya döneyim’ telaşına düştü. Geçmişteki kötü örnekler olmasaydı belki bu kadar satış olmazdı” dedi. Ali Bahçuvan, spor kulüplerinin halka arzı konusunda BORYAD olarak o dönemde çekincelerini ortaya koyduklarını belirterek, spor kulübü yöneticilerinin taraftarlık ve hissedarlık arasındaki farkı anlayamadıklarını, yöneticilerin hisselerini satın alan yatırımcılara takıma katkıda bulunan taraftarlar olarak yaklaştığını anlattı.

Taraftarlıktan çıkar

BORYAD’ın bu mantıkla düşünen şirketlerin borsadan çıkması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Bahçuvan, şöyle devam etti:  “Borsa’da böyle bir yaklaşım yatırımcıya zarar verir. Tabii ki taraflar birer lot takımlarının hisse senedini alır, duvarına asar, bunu yardım gibi görür  ama bunun üstü artık yardım olmaktan çıkmıştır. Bir yatırım anlamı taşır. SPK’ya, bu şirketlere yönelik kâr dağıtımı ve şirket birleşmeleri gibi durumlara ilişkin tedbirler alması gerektiğini, bu şekilde olmayacaksa kulüplerin borsadan çıkmasının doğru olacağını söylemiştik.”

Kulüp hisselerine geçmiş dönemde yabancı kurumsal yatırımcıların ilgi  gösterdiğini, sonrasında yabancıların pozisyonlarını kapattıklarının görüldüğünü  belirten Bahçuvan, “Yabancılar sanki böyle bir riski görmüş gibi satış yaptılar” dedi. (Esra SAHİCİ)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/18200280.asp}


 



Bu haber 957 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,112 µs