En Sıcak Konular

BU DA TELEFON TERÖRÜ

8 Temmuz 2011 18:28 tsi
BU DA TELEFON TERÖRÜ Mal ve hizmet pazarlamak isteyen banka, sigorta, güvenlik ve sağlık kuruluşu gibi şirketlerin olur olmaz zamanlarda cep telefonlarını araması vatandaşı bezdirdi.

TELEFON TERÖRÜ

Mal ve hizmet pazarlamak isteyen banka, sigorta, güvenlik ve sağlık kuruluşu gibi şirketlerin olur olmaz zamanlarda cep telefonlarını araması vatandaşı bezdirdi. Şirketlerin, abone numaralarını yasa dışı yollardan parayla satın aldıkları iddia edildi.
 
Telefon terörü
Mal ve hizmet pazarlamak isteyen şirketlerin olur olmaz zamanlarda cep
telefonlarını araması vatandaşı bezdirdi. Abone numaralarının ise parayla satıldığı iddia ediliyor

Cep telefonu numaralarını yasadışı yollardan ele geçiren bir takım kişiler şirketleşti. Vatandaşlara ait gizli kalması gereken kişisel bilgiler satış yoluyla elden ele dolaşıyor. Cep telefonu abonelerinin telefon numaralarının bulunduğu listeler, mal ve hizmet pazarlamak isteyen şirketlere ve parasını ödeyen herkese satılıyor. Bu listeleri alan bankalar, sağlık, sigorta, güvenlik, temizlik gibi hizmet, özel okullar ve dershaneler gibi eğitim ve ürün satmak isteyen şirketler, vatandaşları cep telefonlarından arayıp pazarlama yapmak için birimler oluşturdu.

Her dakika arıyorlar
Olur olmaz zamanlarda vatandaşlar, cep telefonlarından aranıyor. Arayan kişiler uzun tanıtımlar yaparak hizmet ve ürünlerini pazarlamak amacıyla vatandaşı ikna etmeye uğraşıyorlar. Vatandaş ya ikna olup satışa razı geliyor ya da isyan ediyor. Vatandaşları, bir taraftan maddi ve manevi zarara uğratan bir taraftan da canından bezdiren telefon terörüne son vermek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) görevleri arasında. Ancak, dünyanın çeşitli ülkelerinin aksine ülkemizde konuyla ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Bu yüzden Türkiye bu işi yapan şirketler için adeta cennete dönüşmüş durumda. 

Kredi, sağlık, sigorta
Türkiye’de faaliyet gösteren tüketici örgütlerinin üst örgütü Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı  Ali Çetin konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, “Şikayetlerin temelinde birinci sırada kredi kartı pazarlamacıları var. Arkasından sağlık ve sigorta şirketleri geliyor. Onları da mal ve hizmetleri pazarlayan firmalar ile büyük mağazalar zincirleri takip ediyor. Bunlar hem ismen arıyor hem de mesaj gönderiyorlar. Bu tür istenmeyen aramalar yasal değil ve olmamaları gerekiyor. GSM şirketleri ise bu numara listelerini kendilerinin vermediklerini söylüyor” dedi.
 
GSM şirketlerine tüketiciler dava açabilir
TÜDEF Başkan Yardımcısı Çetin, yaşanan sorundan GSM operatörlerinin sorumluluğu olduğunu söyledi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, vatandaşı artık taciz eder hale gelen bu yasa dışı işlemlerde sorumluluğun sadece arayıp, mal ve hizmet satan firmalarda olmadığının altını çiziyor. GSM operatörlerinin de ortak sorumluluğu olduğunu söyleyen Çetin şöyle konuşuyor: “Bize telefon numaralarının GSM şirketlerinin yan kuruluşları tarafından isteyenlere pazarlandığı şeklinde şikayetler geliyor. Bunlar içerik kuruluşları adı verilen katma değerli hizmetler veren firmalar. Bu bilgilerin ana kaynağı GSM şirketleri. Bu numaralar sadece GSM şirketlerinde var. GSM şirketleri numaraları bunlara veriyor. Bunlar da bunu alıp, öncelikle; ’müzik indir’, ’oyun indir’, ’bilgi indir’ vb. konularla işe başladılar. Ancak bilgilerin güvenliğini sağlamak GSM şirketlerinin sorumluluğundadır. Tüketiciler bu tür eylemlerden zarar gördüğünde sadece ilgili firmaya değil bilgilerin kaynağı GSM operatörüne de zararlarının karşılanması ve tazminat davası açabilirler. Davalarla ilgili temel sorun Türkiye’de ’Tazminat Hukuku’nun gelişmemiş olması ve GSM operatörlerinin yargıyı bile etkileyebilecek kadar güçlü lobilerinin olmasından kaynaklanıyor.”

İki çeşit zarar
Diğer yandan, piyasada internet üzerinden GSM numarası satan onlarca firma türediğini belirten Çetin, “Yapılan işlemler tüketiciyi zarara uğratan, doğrudan dolandıran, iradesinin sakatlanması yoluyla yanlış (şirketin istediği biçimde) karar vermesine neden olan vurgulamalardır. Bunlar yasal değildir. Yasal zemini de yoktur” diye konuştu. Çetin, BTK’nın bu konularla ilgili bir düzenleme yapması gerektiğini belirtti.
 
Artık taciz haline geldi
Cep telefonu abonelerinin telefon numaralarının bulunduğu listelerin, mal ve hizmet pazarlamak isteyen şirketlere ve parasını ödeyen herkese satıldığı iddia ediliyor. TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin vatandaşı taciz eder hale gelen bu işlemin yasadışı olduğunu belirterek GSM operatörlerinin ortak sorumluluğu bulunduğunu söylüyor. Çetin, piyasada internet üzerinden GSM numarası satan onlarca firma türediğini belirtiyor.
 
Firmalar operatörler ile ilişkili
Sistemin işleyişini anlatan Ali Çetin, tüketicilerin alış-veriş yaptıkları ya da hizmet aldıkları kurumlara iletişim için telefon numaralarını verdiğini, bu numaraların da çeşitli firmalarca toplandığını belirtiyor. “Kendilerine portföy oluşturuyorlar. İsteyene de blok halinde satıyorlar. Piyasa böyle çalışıyor” diyen Çetin şöyle konuşuyor:

Çeşitli yollarla toplanıyor
“Özellikle bankalara bütün bilgilerinizi veriyorsunuz. Bankalar bunu kullanıyor. Bir müddet sonra da başka bankaların portföyüne geçiyor. Çok çeşitli yollarla numaralar toplanıyor. Böylece hiç ilginiz, ilişkiniz olmayan kuruluşlardan telefon ya da mesaj geliyor.” Katma değerli servislerle sorun oluşunca bunun muhatabının GSM şirketleri olduğunu söyleyen Çetin, “Vatandaş başvuruda bulununca da önce ’bizi ilgilendirmi-yor’ diye baştan savıyorlar. İhtarname gönderilince de GSM şirketi içerik kuruluşlarını suçluyor. Tüketicinin orada istem dışı oluşan aboneliğini de sonlandırıyor. Bu da abonelerin numaralarını para karşılığı satan içerik şirketlerinin GSM operatörleri ile ilişkili olduklarını gösteriyor” diyor.
 
BTK: Aboneye ulaşılmasın diye bir şey olamaz
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Basın Müşaviri Güleser Aykara, 27 Haziran  2011 günü alınan Kurul Kararı’nın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Aykara, “Buna göre bütün aramalarda arayan hat bilgisi açık olacak. Kimin aradığı görünecek. Arandığında da ulaşılabilecek. Vatandaşlara yanıltıcı-yanlış bilgi ve-rilmemesi yönünde düzenleme var” dedi. Aykara, abonelerin bütün kişisel verilerinin işletmecilerde bulunduğuna da dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:
Paylaşmamaları gerekiyor
“İşletmecilerin bu kişisel verileri 3. şahıslarla rehber hizmetleri dışında kesinlikle paylaşmamaları gerekiyor. Bunların GSM operatörleri tarafından verildiği kanıtlanırsa biz de gereğini yaparız. Bu tip aramaların engellenmesine gelince, belirli bir özelliği olan örneğin 444’lü aramaların engellenmesi talebinde bulunulabilir. Ama bu aramaları yapanlar her türlü numaradan arıyor. Sabit telefondan, cep telefonundan. İstenmeyen SMS’lerin reddedilmesi söz konusu. Ama bu arama aboneye ulaşmasın diye bir şey olamaz.” (Haber : Salim Yavaşoğlu)

 

Kaynak:

 



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs