En Sıcak Konular

YEMİN KRİZİNİ AŞMAK İÇİN MHP HAREKETE GEÇTİ

8 Temmuz 2011 12:23 tsi
YEMİN KRİZİNİ AŞMAK İÇİN MHP HAREKETE  GEÇTİ Devlet Bahçeli, ilk grup toplantısında yemin ve boykot krizinin giderilmesi için sunduğu 4 öneri için MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ile Mehmet Şandır, CHP Grubu'nu ziyaret etti.

MHP düğüme el attı 

Günlerdir Meclis'te yaşanan sonunları açıklamalarıyla Başbakan Erdoğan daha da çıkmaza soktu. MHP ise Meclis'in çalışması için harekete geçti. Önce CHP, ardından da AKP gruplarıyla görüşüp 4 aşamalı plan sundu.

Meclis'te "yemin" krizi sürerken, MHP harekete geçti. MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ile Mehmet Şandır, CHP Grubu'nu ziyaret etti. Görüşmeye CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce katıldı.

Vural '4 aşamalı çözüm planını AKP ve CHP'ye sunduklarını açıkladı. Bu plan önce açıklamaların yumuşamasını, sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in inisiyatif almasını, Çiçek'in grup temsilcileriyle görüşmesini ve ortak bir deklarasyon yayınlanmasının ardından milletvekillerinin yemin etmesini öngörüyor.

VURAL önceki gün Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i de ziyaret ettiklerini belirtirken, daha önce MHP Lideri Bahçeli tarafından MHP grup toplantısında dile getirilen önerileri ilettiklerini ve "Parlamentonun hiçbir baskıya, tehdide boyun eğmeden çalışması gerektiği" görüşünü bir kez daha vurguladıklarını söyledi. Vural ayrıca BDP'ye de "Çözüm yeri Meclis'tir" çağrısında bulundu. Vural, MHP'ye düşen TBMM Başkanvekilliği için yeniden İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in aday olacağını da açıkladı.

Meclis'teki yemin sorununu çözmek için MHP harekete geçti. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Pazartesi günü yapılan ilk grup toplantısında partilere 4 maddelik çözüm önerisi sunmuştu. MHP dün de CHP ve AKP'yi ziyaret ederek sorunun çözümü için önemli bir adım daha attı.

MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ile Mehmet Şandır,önce CHP Grubu'nu ziyaret etti. Görüşmeye CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce katıldı.

4 AŞAMALI PLAN

Vural '4 aşamalı çözüm planını AKP ve CHP'ye sunduklarını açıkladı. Bu plan önce açıklamaların yumuşamasını, sonra Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in inisiyatif almasını, Çiçek'in grup temsilcileriyle görüşmesini ve ortak bir deklarasyon yayınlanmasının ardından milletvekillerinin yemin etmesini öngörüyor.

Oktay Vural dün Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret ettiklerini belirtirken, daha önce Bahçeli tarafından MHP grup toplantısında dile getirilen önerileri ilettiklerini ve "Parlamentonun hiçbir baskıya, tehdide boyun eğmeden çalışması gerektiği" görüşünü bir kez daha vurguladıklarını söyledi. 

CEMİL ÇİÇEK DEVREYE GİRMELİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural yemin krizi ile ilgili olarak "Cemil Çiçek çözüm için inisiyatif almalı" açıklaması yaptı. Vural ayrıca BDP'ye de "Çözüm yeri Meclis'tir" çağrısında bulundu.

Vural, MHP'ye düşen TBMM Başkanvekilliği için yeniden İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in aday olacağını da açıkladı.

BAHÇELİ'NİN 4 ÖNERİSİ

MHP Lideri Devlet Bahçeli, seçimlerin ardından ilk grup toplantısında yemin ve boykot krizinin giderilmesi için 4 öneri sunmuştu. İşte o öneriler:

1- Türkiye Büyük Millet Meclisi, millet egemenliğinin somutlaştığı yerin adıdır ve sahip olduğu Gazilik unvanıyla hepimizin gurur kaynağıdır. Millet iradesinin heba edilmemesi ve milletimizin çekişmelerle oyalanmaması için yemin ve boykot krizinin tarafları bu eylemlerine bir an önce son vermeli ve Meclis'teki yerlerini almalıdırlar.

2- Halen tutuklu bulunan milletvekilleri sadece kendi partilerinin değil, üyesi bulundukları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de haysiyet konusudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan bütün siyasi partilerden seçilecek temsilciler bir araya gelmeli, ahlaki ve tutarlılık gereğince tutuklu bulunan milletvekillerinin haklarını savunacak bir Meclis bildirisi için temel zemin oluşturmalıdırlar. Millet iradesinin en büyük kefaret olacağı hatırlatılmalı ve bunda da tavizsiz olunmalıdır.

3-Yürürlükteki yasal hükümler, tutuklu bulunan milletvekillerinin salıverilmesine engel değildir.

Tutuklu milletvekillerinin önüne, Anayasanın 14. ve 83. maddelerini mani bir hal olarak çıkarmak zorlama ve yanlı bir tutum olacaktır. Kaldı ki, 2007 seçimlerinden sonra tutukluyken serbest kalan bir şahıs için uygulanan hukuki hükümler bugünde geçerlidir. O halde, yorum ve içtihat açısından yeni bir yola gerek yoktur. Yalnızca kanun ve anayasa hükümlerinin objektif kriterler çerçevesinde uygulanması ve iktidarın bu konuda ön ayak olması meseleyi kökünden çözecektir.

4- Bunlara rağmen de bir çözüm ortaya çıkmıyorsa, Anayasanın 76. maddesine, tutukluyken seçilen milletvekillerinin durumlarını daha da netleştirecek ve serbest kalmalarını sağlayacak bir ifade ilave edilerek içinde bulunulan krizin ortadan kaldırılması mümkün olabilecektir.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20678&haber=mhp-dugume-el-atti}

 



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,740 µs