En Sıcak Konular

TPAO'NUN HASİLATINDAN MALİYE BAKANLIĞI'NA YÜZDE 10 HİSSE AYRILMASINA İPTAL

6 Temmuz 2011 11:20 tsi
TPAO'NUN HASİLATINDAN MALİYE BAKANLIĞI'NA YÜZDE 10 HİSSE AYRILMASINA İPTAL Anayasa Mahkemesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), aylık gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırmasına ilişkin kanun hükmünü iptal etti.

TPAO'nun yüzde 10 hasılatına iptal

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), aylık gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırmasına ilişkin kanun hükmünü iptal etti.

 4776 sayılı 2003 Mali Yılı Genel ve Katma Bütçeleri Kanunlaşıncaya Kadar Devlet Harcamalarının Yapılmasına ve Devlet Gelirlerinin Tahsiline Yetki Verilmesine Dair Kanun'un 3. maddesinin (h) fıkrasına dayanılarak aylık gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırması talep edilen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Ankara 9. İdare Mahkemesi'nde ödemeye esas tebliğin iptali ile bu tebliğ üzerine yapılan ödemelerin yasal faizi ile birlikte iadesi istemiyle dava açtı.

Yargılama sürecinde davacı TPAO, uygulanma durumu bulunan Kanun'un ilgili bölümünün Anayasa'ya aykırı olduğunu da ileri sürdü. Bu savı ciddi görmeyen Mahkeme'nin kararı, davacının temyiz talebi üzerine Danıştay 11. Dairesi tarafından bozuldu. Bozma kararı üzerine, Ankara 9. İdare Mahkemesi ilgili hükmün Anayasa'ya aykırılığı savıyla iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuru kararında, itiraz konusu kuralın bütçe ile ilgili olmayan ve diğer yasalarla yapılması gereken bir düzenleme olduğu, dolayısıyla diğer yasaların konusu olan bu düzenlemenin bütçe yasası ile yapıldığı, aynı konuda daha önce Anayasa Mahkemesi,'nce verilen iptal kararları olduğu belirtildi.

Yüksek Mahkeme, 4776 sayılı sayılı Kanun'un, 3. maddesinin (h) fıkrasının TPAO'nun mal ve hizmet satışları gayri safi hasılatının yüzde 10'unu Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığına yatırmasına ilişkin bölümünün Anayasa'ya aykırı olduğuna karar vererek, oy birliğiyle iptal etti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, bir kamu iktisadi teşebbüsü olan TPAO'nun mal ve hizmet satışları gayri safi hasılatının yüzde 10'unun kesilerek Hazineye aktarılmasını öngören kuralın, genel bütçeyle ilgisi bulunmaması nedeniyle Anayasa'ya aykırılık oluşturduğu vurgulandı.

Bu kuruluşların mal ve hizmet satışlarından elde ettikleri gelirlerinin nasıl ve ne şekilde dağıtılacağı ya da harcanacağının kendi kuruluş yasalarında ayrıntılı biçimde yer aldığı belirtilen gerekçeli kararda, ''Bu konulardaki düzenlemelerin bütçe yasalarıyla değil, belirtilen kuruluşun özel yasasıyla yapılması gerekmektedir. Bu nedenlerle kural, Anayasa'ya aykırıdır. İptali gerekir'' denildi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/tpao-nun-yuzde-10-hasilatina-iptal-208509.htm}

 



Bu haber 857 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,327 µs