En Sıcak Konular

CHP YEMİN ETMEME KARARI ALDI

28 Haziran 2011 14:48 tsi
CHP YEMİN ETMEME KARARI ALDI CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından TBMM’de milletvekili yemini etmeme kararı aldıklarını açıkladı.

CHP yemin etmeyecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından TBMM’de milletvekili yemini etmeme kararı aldıklarını açıkladı.

Halkın seçtiği milletvekillerinin yemin etmesine izin vermeyen antidemokratik ve hukuk dışı uygulamaların parçası olmayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu anlayış, ilke ve demokrasi inancıyla yeminleri engellenen milletvekilleri arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz CHP milletvekilleri de yemin etmeyeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin ilk TBMM Grup toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Bu sabah MYK üyeleriyle bir araya geldiklerini, daha sonra toplanan CHP Meclis grubunun, hukukun üstünlüğünü koruma kararını bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak "Partimiz nasıl 2002 yılında nasıl demokrasini, millet iradesinin, seçme ve seçilme hakkının savunucusu olarak hakkında kesin yargı kararı bulunduğu için milletvekili olamayacak Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın milletvekili ve Başbakan olmasını sağlayan yasal düzenlemelere destek verdi, katkı sağladıysa bugün de aynı anlayışla milletvekili seçilen ve haklarında hiçbir mahkumiyet bulunmayan arkadaşlarımızın yemin etmelerini, bizlerle aynı sıralara oturmalarını ve yasama görevine katılmalarını istiyoruz" diye konuştu.

-"ARKADAŞLARIMIZIN YEMİN ETME HAKLARININ GASP EDİLMESİNE KARŞI ÇIKIYORUZ"-

"Altını çizerek özellikle belirtmek istiyorum ki CHP olarak biz milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için ek bir ayrıcalık ya da dokunulmazlık istemiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "Yargılanmasınlar da demiyoruz, af talebimiz de söz konusu değil. Biz, mahkum olmamış, seçilme engeli bulunmayan, savcılıklardan, YSK’ddan milletvekili olabilir diye belge almış, analarının ak sütü gibi temiz oylarla seçilmiş, milletvekillikleri YSK tarafından onaylanmış ve mazbatalarını almış bütün arkadaşlarımızın yemin etme haklarının gasp edilmesine karşı çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

-"3 SATIR GEREKÇEYLE TUTUKLAYAN, 9 SAYFA GEREKÇEYLE TAHLİYE ETMEYEN ANLAYIŞA HAYIR"-

Bu duruşlarının, seçmene ve onun oyuna, yani milli iradeye duydukları saygının gereği olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Önüne geleni 3 satırlık bir gerekçeyle tutuklayan ancak, tahliye etmemek için 9 sayfa gerekçe yazan yargı anlayışına ’hayır’ diyoruz. Hiçbir kimsenin masumiyet karinesinin dışında düşünülmemesini, adil yargılama hakkının ihlal edilmemesini istiyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekilleriyle ilgili "Başka bir aday bulamamışlar mı" diyen Başbakan Erdoğan’a yanıt verdi. Yakın geçmişte milli iradeye saygıları gereği hiçbir AKP’liye "Başka bir aday bulamadınız mı" demeyerek Erdoğan’a Başbakanlık yolunu açan bir parti olduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Şimdi ‘Başka aday bulamadınız mı’ diyen Başbakan Erdoğan’a soruyoruz. Hangi Erdoğan konuşuyor, milli iradeyi ve özgürlüğü savunan Erdoğan mı; yoksa milli iradeye karşı çıkan Erdoğan mı" dedi.

-"HALKIN SEÇTİĞİ VEKİLLERİN YEMİNİNİ ENGELLEYEN HUKUK DIŞI UYGULAMANIN PARÇASI OLMAYACAĞIZ"-

CHP’nin aynı durumdaki diğer tutuklu milletvekillerine yapılan haksızlığa ve hukuksuzluğa da karşı olduklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Başbakan’dan temel farkımız budur. Hiç kuşku yok ki başkanlığını Adalet Bakanı’nın yaptığı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun atadığı hakimlerin dağıttığı adalet, adalet değildir. Kararlarını hukukun evrensel ilkelerine ya da anayasaya göre değil de iktidar mensuplarının çıkar ve isteklerine göre veren yargıçların görev yaptığı ülkede demokrasiden söz edilemez. Demokrasiyi, cumhuriyeti ve insan haklarını korumayı ilke edinmiş CHP milletvekilleri olarak halkın seçtiği milletvekillerinin yemin etmesine izin vermeyen antidemokratik ve hukuk dışı uygulamaların parçası olmayacağız, olamayız da. Bu anlayış, ilke ve demokrasi inancıyla yeminleri engellenen milletvekilleri arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz CHP milletvekilleri de yemin etmeyeceğiz. Her platformda sivil diktaya gidişle de, bu gidişin asli sorumlusu iktidar partisiyle de kararlılıkla mücadele edeceğiz. Buradan herkesi bir daha sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://siyaset.milliyet.com.tr/chp-yemin-etmeyecek/siyaset/siyasetdetay/28.06.2011/1407730/default.htm}

 



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,904 µs