En Sıcak Konular

OKTAY EKŞİ MEHMET ALİ ŞAHİN'DEN BAŞKANLIK GÖREVİNİ DEVRALIP YEMİN ETTİ

28 Haziran 2011 17:45 tsi
OKTAY EKŞİ MEHMET ALİ ŞAHİN'DEN BAŞKANLIK GÖREVİNİ DEVRALIP YEMİN ETTİ TBMM’deki yemin töreni, TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin’den görevi devralan TBMM geçici Başkanı Oktay Ekşi'nin açış konuşmasıyla başladı.

Oktay Ekşi'nin merakla beklenen konuşması

TBMM’deki yemin töreni, TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin’den görevi devralan TBMM geçici Başkanı Oktay Ekşi'nin açış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasında, tutuklu milletvekillerinin durumuna değinen Ekşi, “Bugün 8 milletvekilimiz, milletimizin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Böyle bir durumun, hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü yolundaki kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum,” dedi.

Konuşmasına, 23 Nisan 1920’den bugüne kadar görev yapmış olan TBMM üyelerini anarak başlayan Ekşi, Meclis’in, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu somutlaştıran kurum olduğuna işaret etti. “Sizlerin de duygu ve düşüncelerinize tercüman olduğum inancıyla vurgulamak isterim,” dedi ve şunları ekledi:


“DEMOKRASİMİZİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNE AYKIRI”

“Geçmiş yasama dönemlerinden hiçbirinde, ant içme törenleri, milletvekili sıfatı kazanmış adayların, tutuklulukları nedeniyle eksik sayıda yapılmadı. Bugün 8 milletvekilimiz, milletimizin kendilerine verdiği görevi yapmaktan mahrumlar. Böyle bir durumun, hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düştüğü yolundaki kanaatimi tarih huzurunda kayda geçiriyorum.”

“50 YIL ÖNCE EN GENÇ 3 ÜYEDEN BİRİYDİM”

Başta AK Parti olmak üzere, seçimden dolayı tüm partileri kutlayan Ekşi, 50 yıl öncesinde, TBMM çatısı altında görev yapan en genç 3 üyeden biri olduğuna ve bugün ise en yaşlı üye olarak geçici Başkan sıfatıyla kürsüye çıktığına dikkati çekti. Ekşi, yeni anayasa ile ilgili olarak bu noktada şunları ekledi: ‘

DEĞİŞTİRİLMESİ TEKLİF DAHİ EDİLEMEZ’ MADDELERE VURGU YAPTI

“O tarihte görev üstlenen Kurucu Meclis, hukuk ve siyaset tarihimizin en demokratik anayasasını yapmıştır. 50 yıl sonra bugün toplanan yüce Meclis’iniz de aynen onun gibi yeni bir anayasa yapma misyonuyla göreve başlıyor. Yeni anayasamızın, cumhuriyetimizin, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen kurucu felsefesine ve temel değerlerine bağlı bir anlayışla ve gerçek bir uzlaşıyla yapılmasını diliyorum.”

YENİ ANAYASADA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Kendisinin, ömrünü gazeteciliğine vermiş biri olduğunu hatırlatan Ekşi, “Bu anayasanın, ülkemizdeki iletişim, yani ifade ve basın özgürlüğü tartışmalarına son verecek güvenceler içermesini istiyorum,” dedi. Konuşmasında laiklik vurgusu da yapan Ekşi, Türkiye’nin, çevresindeki ülkelere örnek olma sorumluluğu bulunduğunun altını çizdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL, EKŞİ’NİN KONUŞMASI SIRASINDA SALONA GİRDİ

Ekşi’nin konuşması sırasında TBMM Genel Kurulu’na gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün salonda bulunduğunu, TBMM geçici Başkanı Oktay Ekşi, konuşmasının sonunda, “Saygıdeğer üyeler, Cumhurbaşkanımız, TBMM’yi onurlandırmışlardır,” sözleriyle duyurdu. Ekşi, bu duyurusundan sonra milletvekillerini İstiklal Marşı’nı okumaya davet etti.

İLK ANDI OKTAY EKŞİ İÇTİ

İstiklal Marşı’ndan sonra, Anayasanın 81’inci maddesi gereğince ant içme törenine geçileceğini duyuran Ekşi, geçici Başkan sıfatıyla ilk olarak kendisinin ant içmesi gerektiğini belirtti ve ant içti.

Ekşi’nin ant içmesinden sonra alfabetik olarak illerin milletvekilleri kürsüye çağrılmaya başlandı. İlk olarak, eski BDP destekli Adana Bağımsız Milletvekili Murat Bozlak kürsüye çağrıldı ancak TBMM Genel Kurulu’nda bulunan Bozlak, bağımsız vekillerin almış oldukları karar gereği yemin etmedi. Ekşi’den sonra ilk yemin eden milletvekili, AK Parti’nin Adana Milletvekili Ömer Çelik oldu.

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://siyaset.milliyet.com.tr/oktay-eksi-nin-merakla-beklenen-konusmasi/siyaset/siyasetdetay/28.06.2011/1407849/default.htm}



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,217 µs