En Sıcak Konular

TÜRKÇE ÖZVATANINDA YABANCILAŞIYOR

28 Haziran 2011 14:40 tsi
TÜRKÇE ÖZVATANINDA YABANCILAŞIYOR Toplum olarak dilin öğretilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmadığı ülkemizde, hayatımızın her alanında Türkçe yozlaşıyor. Kimileri bilinçsizce kimileri ise bilinçli olarak yozlaşmaya katkıda bulunuyor.

Türkçe, Yabancı dil oldu!

Yabancı dil bilmeyenin artık iş bulamadığı, en iyi üniversitelerimizin yabancı dilde eğitim verdiği, giydiğimiz kıyafetlerimizden tutun da, dükkânlarımıza asılan tabelalara kadar her yere İngilizce yazı ve isimlerin yazıldığı, çocuklara bile yabancı isim verme hastalığının yaygınlaştığı ülkemizde Türkçe, artık "yabancı dil" olmaya doğru gidiyor!

Toplum olarak dilin öğretilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmadığı ülkemizde, hayatımızın her alanında Türkçe yozlaşıyor. Kimileri bilinçsizce kimileri ise bilinçli olarak yozlaşmaya katkıda bulunuyor.
 
Artık mağaza, cadde isimlerinden tutun da çocuklara konulan isimlere varıncaya kadar pek çok yabancı kelime hayatımıza girmiş ve Türkçenin yerini tutmuş durumda. Bu durumdan memnun kalınmış gibi, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin neredeyse tamamında da yabancı dilde eğitim yapılıyor. Dünya'da yabancı dilde eğitimin zorunlu olduğu iki ülkeden biri Filipinler, diğeri ise Türkiye.
 
Düşündüren tablo!
 
Şayet devlet eliyle gerekli önlemler alınmazsa, zamanla Türkçe dili kendi öz yurdunda yabancılaşacak ve bir yabancı dil konumuna düşecek.
 
Sadece son birkaç yılda Türkçe kelimelerin yerini tutan yabancı kelimelerin çokluğu insanı dehşete düşürüyor. İşte onlardan sadece bir kaçı: Tanıtım: Demo, Sunucu: Spiker, Gösteri: Show, Radyo Sunucusu: Discjokey, Hanım Ağa: First Lady, Dükkân: Store, Bakkal: Market, Torba: Poşet, Ucuzluk: Damping, İlan Tahtası: Billboard, Sayı Tabelası: Skorboard, Bilgi Akışı: Brifing, Bildirge: Deklarasyon, Merak ve Uğraş: hobby, Koruma: Body-guard, Sanat ve Meslek Piri: Duayen, İtibar: Prestij, Alan: Platform, Merkez: Center, Özlem ve Hasret: Nostalji, Büyük: Mega, Küçük: Micro, Son: Final, İş Hanı: Plaza, Bedesten: Galeria, Su Isıtıcısı: Ketle...
 
Bununla da bitmiyor!
 
Oldukça şaşırtıcı olmasının yanı sıra, düşündürücü de olan bu tablodaki kelimeleri tamamen Türkçe kullanıyorum diyen varsa, buyurun tablonun devamı: Ok: Tamam, Girişlerde Hoş Geldiniz yerine: Wellcome, Çıkışlarda: Good-bye, Sergi Yerleri: Center Room, Show Room, Yol Üstü Lokantaları: Fast-food, Yemek Çeşitleri: Mönü, İki Katlı ev: Dubleks, Üç Katlı Ev: Tripleks, Köşk: Villa, Eşik: Antre, Sevimli: Sempatik, Sevimsiz: Antipatik, Vurguncu: Spekülatör, Eşkıya: Mafya, Destekleyen: Sponsor, Mesire veya Kır Gezintisi: Picnic, Hava Yastığı: Air-bag, Çarpıcı veya  Önemli Haber:  Flash Haber, Yaşa veya Varol: Oley, Yıldız: Star...
 
Gül'lü Brunch
 
Yabancı dil bilmeyenin artık iş bulamadığı, en iyi üniversitelerimizin yabancı dilde eğitim verdiği, giydiğimiz kıyafetlerimizden tutun da, dükkânlarımıza asılan tabelalara kadar her yere İngilizce yazı ve isimlerin yazıldığı, çocuklara bile yabancı isim verme hastalığının yaygınlaştığı ülkemizde Türkçe, artık "yabancı dil" olmaya doğru gidiyor!
 
Dünyada olmayan uygulama bizde var
 
Hayatımızın her alanında Türkçe yozlaşıyor. Kimileri bilinçsizce kimileri ise bilinçli olarak yozlaşmaya katkıda bulunuyor. Artık mağaza, cadde isimlerinden tutun da çocuklara konulan isimlere varıncaya kadar pek çok yabancı kelime hayatımıza girmiş ve Türkçenin yerini tutmuş durumda. Bu durumdan memnun kalınmış gibi, ülkemizin önde gelen üniversitelerinde de yabancı dilde eğitim yapılıyor. Dünyada yabancı dilde eğitimin zorunlu olduğu iki ülkeden biri Filipinler, diğeri ise Türkiye.
 
Artvin'de Türkçe operasyonu
 
2 yıl önce Artvin'de dönemin Emniyet Müdürü Necmettin Emre'nin talimatı ile polisevindeki bölüm isimler Türkçeleştirilmişti. Bu girişimi örnek davranış olarak niteleyen dönemin Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Emre'nin davranışının, diğer illerdeki kurumlara örnek olmasını diledi.
 
Aydoğdu, ''Dili olan milletler yarına kalacaktır, diline sahip çıkan milletler yarına kalacaktır. Çünkü diline sahip çıkmakla kültürüne sahip çıkıyor ve dille birlikte nakledilen  her şeye sahip çıkıyorsunuz. Milli kültüre, terbiyeye, örfe, ananeye, geleneğe, bizi millet yapan ve bizi bir arada tutan her şeye dille birlikte sahip çıkıyorsunuz'' diyordu.
 
Aydoğdu, şöyle konuşuyordu:
 
''Maalesef şu anda bazı illerimizde sokakta gezerken levhalara, iş yeri isimlerine, firmaların isimlerine, reklam panolarına bakınca 'Türkiye'de mi, yoksa yabancı ülkede mi geziyoruz' diye şaşırmanız mümkün. Bu  açıdan Emniyet Müdürümüzün hassasiyetinin, ülkemizde Türkçe'ye karşı son yıllarda  gösterilen özensizliğe karşı ciddi bir çıkış olduğunu düşünüyorum''
 
Emniyet Müdürü Emre, Artvin Polisevi'nin girişinde yer alan ''resepsiyon'' bölümüne ''kayıt-kabul'' yazdırtmış, ''VIP salonu''nun adını ''ağırlama salonu'', ''kondisyon salonu''nun adını ''idman salonu'', ''sauna'' adını ''buhar hamamı'', polis memurlarının kullandığı ''lokal''in adını ''mavi salon'', ''restaurant'' ibaresi ise ''yemek salonu'' olarak değiştirtmişti.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turkce-yabanci-dil-oldu-207524.htm}



Bu haber 2,035 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,954 µs