En Sıcak Konular

HATİP DİCLE'NİN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

22 Haziran 2011 20:06 tsi
HATİP DİCLE'NİN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞTÜ YSK,KCK davası tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğini oy birliğiyle düşürüldü.

Dicle'nin milletvekilliği düşürüldü

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanvekili Turan Karakaya, hakkında ''terör örgütü propagandası'' yapmaktan hapis cezası kesinleşen, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen, KCK davası tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı.

Karakaya, YSK'nın salı günü saat 16.00'da başlayan ve yaklaşık 7 saat süren toplantısının ardından, gazetecilere konuya ilişkin alınan kararı açıkladı.

Toplantıda Dicle ile ilgili kararı verdiklerini belirten Karakaya, Anayasa'nın 76. maddesinde bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanların milletvekili seçilemeyeceği düzenlemesine yer verildiğini anımsattı.

2839 sayılı Milletvekili Kanunu'nun 11. maddesinde de benzer hükmün yer aldığını anlatan Karakaya, şunları kaydetti:

''Adı geçen, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesine göre, almış olduğu 1 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle milletvekili seçilme olanağını kaybetmiştir. Diyarbakır il seçim çevresinden bağımsız aday olarak milletvekili seçilen Mehmet Hatip Dicle'ye verilen milletvekili tutanağının, seçilme yeterliliğine ilişkin tam kanunsuzluk hali nedeniyle 298 sayılı Kanun'un 130/4 ve 2839 sayılı Kanunu'nun 39/4. maddeleri uyarınca iptaline, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nca 2839 sayılı Kanun'un 34 ve 35. maddelerindeki esaslara göre sıradaki adayın tespit edilerek milletvekili tutanağı düzenlenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.''

Karakaya, bir gazetecinin ''Bu karar Dicle'nin milletvekilliği düşürüldüğü anlamına mı geliyor'' sorusuna, ''Evet, Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürüldüğü anlamına geliyor'' yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin bağımsız bir aday mı yoksa herhangi bir partiden mi milletvekili seçileceğini sorması üzerine Karakaya, Diyarbakır İl Seçim Kurulu'nun buna ilişkin hesabını yapacağını söyledi.

Hatip Dicle'nin ek süre talep ettiğinin hatırlatılması üzerine de Karakaya, ''Biz kararı verdik. Karar verildi'' dedi.

Karakaya, 12 Haziran seçiminin kesin sonuçlarının da Çarşamba ya da Perşembe günü açıklanacağını, itiraz sürecinin devam ettiğini dile getirdi.

DİCLE'NİN AVUKATLARI YSK'YA GELDİ

Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen ve hakkında kesinleşmiş bir yıl sekiz ay hapis cezası nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK) milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin avukatları YSK'ya geldi. Dicle'nin avukatı Levent Kanad, sabah saatlerinde YSK'ya gelerek kararı aldı. Kanad, çıkışta yaptığı açıklamada, kararı inceleyeceklerini, mevzuat gereği itiraz haklarının bulunmadığını söyledi.

SIRADAKİ ADAY

Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Diyarbakır İl Seçim Kurulu, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununa göre sıradaki adayı tespit ederek milletvekili tutanağı düzenleyecek.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/dicle-nin-milletvekilligi-dusuruldu-206810.htm}



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,312 µs