En Sıcak Konular

HAARETZ: ''İSRAİL VE TÜRKİYE GİZLİ GÖRÜŞÜYOR''

21 Haziran 2011 22:41 tsi
HAARETZ: ''İSRAİL VE TÜRKİYE GİZLİ GÖRÜŞÜYOR'' İsrailli ve Türk yetkililerin, iki ülke arasında gerilen ilişkilerini yeniden rayına sokmak için gizli görüşmeler yaptığı belirtildi.

'İsrail ve Türkiye gizli görüşüyor'

İsrailli ve Türk yetkililerin, iki ülke arasında gerilen ilişkilerini yeniden rayına sokmak için gizli görüşmeler yaptığı belirtildi. Haaretz gazetesinin haberine göre, müzakerelere ABD de destek veriyor. Habere göre, görüşmeleri Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak ile bir Amerikalı yetkili de doğruladı. İsrail tarafı ise yorum yapmaktan kaçındı.

 Haaretz gazetesine göre müzakereler; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu adına bir yetkili ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında yapılıyor. Gazete, Sinirlioğlu'nu 'İsrail'le ilişkilerin tamir edilmesinin güçlü destekçilerinden' şeklinde tanımladı.

Gazete, müzakerelerin diğer ayağının ise BM'deki Mavi Marmara soruşturma panelinin İsrailli üyesi Yosef Ciechanover ile Türk üyesi Özdem Sanberk arasında sürdüğünü yazdı. İkilinin aylardır İsrail ile Türkiye arasında mesaj alışverişini gerçekleştirdiği ve krizin sona ermesi için gayret gösterdikleri belirtildi.

Bu çabalara ek olarak ABD yönetiminin de üst düzey Türk yetkililerle Gazze filosuna engel olunması için görüştüğü, bu temaslar sırasında İsrail'le ilişkilerin iyileştirilmesi konusunun da gündeme geldiği ifade edildi.

Gazeteye açıklama yapan yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu'nu cumartesi günü aradığını ve İHH'nın, Mavi Marmara gemisinin önümüzdeki haftalarda Gazze'ye gitmesi beklenen filoya katılmayacağını açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirttiğini aktardı.

İSRAİL GERİ ADIM ATMIYOR

Türkiye'nin Mavi Marmara katliamı sebebiyle İsrail'den özür ve tazminat talepleri henüz karşılanmış değil. İsrail Başbakanı Netanyahu, geçtiğimiz hafta bazı bakanlarla birlikte Gazze filosu ve Türkiye ile ilişkiler konusunu ele almıştı. Haaretz'e göre bu toplantıda İsrail'in Türkiye'den özür mü dileyeceği yoksa sadece üzüntüsünü mü bildireceği üzerinde duruldu. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenebileceği belirtilirken, buna karşılık ailelerin bu işin peşini bırakmasının istenebileceği kaydediliyor.

Haaretz'e göre ilişkileri normalleştirmek için daha önce de iki girişim oldu. Aralık ayında İsrail'deki orman yangınların söndürülmesine yardımcı olmak için Türk uçağı gönderilmişti. Bu süreçte Ciechanover ve Sanberk arasındaki müzakerelerde kısmen mutabakat sağlandı. Fakat Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın Türkiye'den özür dilenmesine karşı çıktı ve görüşmeler tıkandı. İkici girişim ise iki ay önce sonuçsuz kaldı.

Habere göre, BM soruşturma panelinin Temmuz ayında yayınlayacağı raporu her iki ülke de fırsat olarak görüyor. Panelin üyeleri Ciechanover ve Sanberk, raporun yayınlanmasıyla Mavi Marmara konusunun artık geride kalacağını ümit ediyor. Birkaç hafta önce tamamlanan taslak rapor üzerindeki anlaşmazlıkların, raporun yayınlanmasını geciktirdiği belirtiliyor. İsrail ve Türkiye'nin, raporun Temmuz ayı başında yayınlanmasına onay vermesi ise, pürüzlerin giderildiği şeklinde yorumlanıyor.

Türkiye'deki seçimlerin ardından Erdoğan'ın, Türkiye'nin talepleri konusunda daha esnek davranabileceği beklentisi ise İsrail'i umutlandırıyor. İsrailli yetkililere göre, seçimler geride kaldığına göre Erdoğan daha pragmatik bir duruş sergileyebilir.

SURİYE'DEKİ OLAYLAR ETKİLİ OLDU

Şam yönetiminin, ülkedeki son olayların çözümü ile ilgili Türk taleplerini reddetmesi ve İran'a yanaşması da Tel Aviv-Ankara yakınlaşmasının diğer sebebi olarak gösteriliyor. Gazeteye konuşan üst düzey bir Türk diplomat, "Suriye'deki durum hem Türkiye hem de İsrail için büyük problem oluşturuyor. Bu yüzden İsrail'in, aramızdaki sorunları çözmekte büyük çıkarı var." değerlendirmesini yaptı.

Haaretz gazetesi; Bakan Davutoğlu'nun İHH'ya, Gazze filosuna katılma kararını gözden geçirme çağrısı yapması ve Mavi Marmara'nın filo dışı kalmasını ve Neyanyahu'nun Türkiye ile ilişkileri geliştirmekten memnun olacakları açıklamasını iki ülke arasında son dönemde yapılan jestler olarak tanımladı.

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/-israil-ve-turkiye-gizli-gorusuyor--206686.htm}



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,890 µs